Vegetariskt
Tandoori och yoghurtpenslade grönsaksspett
Vegetarisk
gulasch
Fyllda
paprikor
Tagliatelle med grönsaker
quorngryta
Pasta med
tomatsås
Vegetariska biffar
morotsbiffar
Johans
spaghetti
potatisbullar
Fetaostknyten med
basilika
Currypasta
Ljummen sallad med kikärtor
Spaghetti med örter och nötter
Texmex-paj
Gratinerad
sparris
Potatiskakor med keso
Mandelgratinerad broccoli
Höstsallad
Mustig purjosoppa
Potatis och majssoppa
Löksoppa
Tomates Provençale
Potatissoppa à la Nizza
Ägg à la florentine
Svampfylld gurka à la Andersson
Vårsallad med fårost
Alex enkla pasta
Ärtsoppa med pannkaka
Bananpannkakor
Chokladpannkakor
Kardemummapannkakor
Morotspannkakor
ratatouille
raggmunk
Smörbräserad vitlök
Sommar-Gazpacho
Tandoori och
yoghurtpenslade grönsaksspett
4 pers:
8 små förkokta potatisar
4 små röda lökar
1 zucchini
2 röda paprikor
4 färska champinjoner
Grillpinnar
½ dl matlagningsyoghurt
1½-2 msk tandoori
Salt
Peppar
Skär löken i klyftor och koka
dom sedan i vatten så dom blir lite mjuka. Dela potatisen i klyftor.
Dela champinjonerna på hälften. Tvätta alla grönsaker noga och skär
dom i lagom stora bitar. Sätt på en halv champinjon på spettet och
varva sedan grönsaker och potatis, avsluta med en halv champinjon.
Blanda yoghurt och tandoorikryddan och pensla på blandningen på
spetten. Salta och peppra. Grilla spetten på kolgrill 3-4 minuter på
varje sida. Du kan steka dom i ugnen också på 250 graders värme i ca
5 minuter på varje sida eller tills grönsakerna är mjuka och
krispiga.
Upp
Vegetarisk gulasch
4 port:
3 st normalstora potatisar
(mjöliga)
1 gul paprika
1 röd paprika
1 grön paprika
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
Smör eller olja till stekning
1 tsk sambal oelek
½ dl tomatpuré
1-1½ tsk kummin
1 l vegetarisk buljong
Persilja
Matlagningsyoghurt
Skala potatisen och dela den på
längden. Skiva potatisen i lagom tjocka bitar. Tvätta paprikorna
noga och skär dom i mindre bitar. Skala lök och vitlök och hacka dom
fint. Fräs alla grönsaker i en kastrull och rör sedan i sambal,
tomatpurén och kummin. Häll på buljongen och koka i ca 15-20
minuter. Vispa med jämna mellanrum så att grönsakerna går sönder
lite. Häll upp soppan i skålar och klicka på matlagningsyoghurt och
hackad persilja.
Upp
Fyllda paprikor
2 stora röda paprikor
Vatten
2 röda lökar
Smör eller olja till stekning
Ca 400 gr krossad tomat
1 dl kokt matris
Riven parmesanost
Salt
Peppar
Tvätta paprikorna noga. Dela
dom på längden och ta bort kärnhuset och dom vita hinnorna. Koka upp
vatten med lite salt i och lägg ner paprikorna och koka dom så de
blir lite mjuka. Skala löken och dela dom på hälften och skär dom i
halvmåneskivor. Stek löken i olja i en stekpanna. Blanda ihop tomat,
ris och lök i en skål och krydda med salt och peppar. Fördela
fyllningen i paprikorna och strö över osten. Gratinera i ugn på 200
grader i ca 10 minuter.
Upp
Tagliatelle med
grönsaker
4 port
300 gr tagliatelle
1½ dl vispgrädde
1 st grön paprika
1 st röd paprika
½ purjolök
1 liten zucchini
2 st morötter
1 msk matolja
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
1 krm timjan
2 msk grovmalen svartpeppar
1½ tsk oregano
Koka pastan enligt anvisningarna på
paketet. Skölj grönsakerna noga. Strimla grönsakerna fint (purjolöken
strimlas på längden). Fräs sedan grönsakerna i smöret på svag värme tills
grönsakerna är mjuka. Tillsätt salt, peppar, timjan och oregano. När pastan
är färdig så häller Du av den i ett durkslag och sköljer i varmt vatten. Slå
tillbaka pastan i kastrullen och tillsätt nu grönsakerna. Tillsätt grädden
och rör om. Koka i ca 4 minuter och smaka sedan av. Tillsätt ev mera
kryddor.
Upp
Quorngryta
Quorn i bitar
2 normalstora gula lökar
Olja till stekning
Wokgrönsaker
1 liten burk kikärtor
1 liten burk bambuskott
1 burk kokosmjölk
2 st bananer
1 liten burk ananasringar
Salt
Peppar
Skala och hacka löken. Bryn lök
och så mycket quorn du vill ha i grytan i en stekpanna med olja
tills det fått färg. Krydda med salt och peppar. Ta upp lök och
quorn från stekpannan och stek wokgrönsakerna i samma panna i lite
olja tills dom fått bra färg. Häll i kikärtor, bambuskott och fräs
lite till. Lägg tillbaka lök och quorn i pannan och häll på
kokosmjölken. Koka upp. Skär upp ananasen i bitar och ha i den
tillsammans med lite spad och skivade bananer. Rör försiktigt och
sjud i 5-10 minuter. Smaka av och krydda ev upp med mer salt och
peppar.
Upp
Pasta med tomatsås
4 port
500 gr pasta
1 brk krossade tomater
½ brk crème fraiche
½ dl solroskärnor
1 stor gul lök
ev 2 dl skalade räkor
Salt och peppar efter smak
Börja med att skala och hacka den
gula löken fint. Fräs löken tillsammans med solroskärnorna och tillsätt
burken med tomaterna samt crème fraichen. Låt småputtra på lagom värme.
Krydda. Just innan serveringen tillsätter Du ev. de skalade räkorna.
Använder Du räkorna så tänk på att minska på saltet, räkorna är ganska salta
i sig själva! Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
Upp
Vegetariska biffar
1 gul lök
3 morötter
1 liten burk avrunna kikärtor
1½ msk potatismjöl
1 ägg
2 msk ströbröd
Salt
Peppar
Olja till stekning
Skala lök och morötter. Hacka
löken fint. Riv morötter och kikärtor i en matberedare med
rivskivan. Häll över i en skål och blanda med lök, potatismjöl, ägg
och ströbröd. Krydda med salt och peppar. Se till att allt blandar
sig ordentligt. Forma biffarna till lagom stora runda puckar och
stek dom i en stekpanna med olja tills dom får en fin yta. Vänd
biffarna ett par gånger så att dom känns fasta och fina.
Upp
Morotsbiffar
6 medelstora morötter
2 normalstora gula lökar
3 ägg
3 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
Salt
Peppar
Smör eller olja till stekning
Skala och finhacka löken. Skala
och riv morötterna fint på ett rivjärn. Blanda ägg, ströbröd och
potatismjöl i en skål och låt det stå och svälla i ca 5 minuter.
Blanda löken med morötterna, salt och peppar. Blanda i
äggblandningen och forma till lagom stora runda puckar. Stek
biffarna i en stekpanna med fett tills dom känns fasta och har fått
en fin färg.
Upp
Johans spaghetti
4 port
Valfri spaghettisort enligt paketet
för 4 personer
salt vitpeppar
2 dl vispgrädde
200 gr riven stark ost
Koka spaghettin enligt anvisningen på
paketet. Häll tillbaka spaghettin i kastrullen när den är klar och smaksätt
med kryddorna. Tillsätt grädden och osten och rör om ordentligt så att osten
smälter och allt blandas. Du kan med fördel tillsätta en liten burk sparris
eller ett paket stekt bacon i bitar.
Upp
Potatisbullar
4 port:
Ca 700 gr potatis
1 ägg
1 msk smör
1-1½ tsk salt
Peppar efter smak
Ströbröd till panering
Smör till stekning
Skala potatisen och koka den
klar. Pressa potatisen med en potatispress och blanda den med ägg,
smör, salt och peppar. Forma till lagom stora runda puckar och vänd
dom sedan i ströbröd. Stek dom på båda sidor i en stekpanna tills
dom känns fasta och har fått fin konsistens.
Upp
Fetaostknyten med
basilika
1 rulle kavlad smördeg (allt går
inte åt så du kan frysa resten)
1 liten purjolök
100 gr fetaost
1 kruka basilika
1 msk kapris
2 msk svartpeppar grovmalen
1 ägg
2 msk vallmofrön
Skölj och rengör purjolöken.
Skär den i små bitar. Skär fetaosten i små tärningar. Finhacka
basilikabladen. Blanda purjolök, fetaost, basilika och kapris i en
skål. Smaksätt med peppar. Skär ut rutor i smördegen ca 15x15 cm.
Fördela oströran i smördegens mitt och ta tag i alla kanter och lyft
uppåt, tryck till degen på oströrans topp. Ställ knytena på en smord
plåt och pensla med det uppvispade ägget. Strö över vallmofrö och
grädda i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter eller tills knytena har
fått en gyllengul fin färg. Serveras med en nyskuren sallad till.
Upp
Currypasta
4 port
Pasta enligt paketets anvisningar
1 gul lök
1 röd paprika
1 liten squash
3 tsk curry
1 dl matlagningsyoghurt
salt och vitpeppar
smör eller margarin till stekning
Laga pastan enligt anvisningen på
paketet. Skala och hacka löken, hacka paprikan och squashen. För att få ut
bästa och mesta smak ur curryn fräser Du den direkt i smöret i pannan och
tillsätter sedan grönsakerna så att de får steka med ett par minuter. Ta
bort pannan från värmen och rör ner yoghurten och slå över pastan. Krydda
med salt och peppar. Du kan även servera denna rätt tillsammans med tex
korv, kassler eller vanligt stekt kött.
Upp
Ljummen sallad med
kikärtor
4 stora port
200 gr rödlök
200 gr palsternacka
200 gr morötter
200 gr röd paprika
1 vitlöksklyfta
4 dl hemkokta kikärtor eller burk 400 gr
2-3 msk smör
2 dl créme fraiche gärna med franska örter
1 krm peppar
1 ask blandad sallad ca 150 gr
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala rödlöken och skär i bitar. Skala palsternackan, morötterna och
skär i bitar. Tvätta paprikan och skär i bitar. Lägg grönsakerna i
en smord långpanna. Grädda i ugn ca 30 minuter. Skala och hacka
vitlöken. Fräs vitlök och kikärtor i en stekpanna i ca 2 minuter.
Blanda dom med grönsakerna. Hacka salladen och lägg upp på ett fat.
Lägg på grönsakerna och kikärtorna och klicka på cremé fraiche.
Serveras med bröd.
Upp
Spaghetti med örter och
nötter
4 pers
Spaghetti enligt förpackningens anvisning.
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
Olivolja
500 g krossade tomater
½ dl chilisås
Tabasco
½ knippe hackad basilika
1 dl jordnötter
Parmesanost
Salt
Peppar
Koka pastan. Skala och finhacka
löken. Fräs löken i lite olivolja, pressa i vitlöken. Häll i
tomaterna och chilisåsen. Koka ett par minuter under
omrörning. Smaka av med tabasco, salt och peppar. Lägg i
örterna. Grovkrossa nötterna och lägg ner i såsen. Lägg upp
spaghettin på 4 tallrikar och häll såsen över. Riv
parmesanost över varje tallrik. Garnera med en basilikakvist
Upp
Texmex-paj
Pajdegen:
3 dl vetemjöl
100 gr smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
2 morötter
1 gul lök
1 brk kikärtor
Olja till stekning
1 brk krossade tomater
Stark tacosalsa
Tacokryddmix
Ev salt och peppar
Lite jalapenos eller hackad grön chili
Arbeta ihop ingredienserna till
pajdegen och tryck ut den i en pajform. Var noga med att få upp
degen på kanterna. Nagga degen med en gaffel. Ställ in degskalet i
kylskåpet så det blir ordentligt kallt. Förgrädda pajskalet i ugn på
225 grader i ca 10-15 minuter. Skala lök och morötter. Riv löken och
morötterna på ett rivjärn. Grovhacka kikärtorna. Bryn lök, morot och
kikärtor i en stekpanna utan att det tar färg tills morötterna känns
mjuka. Häll i tomater och rör om. Smaksätt med lite salsa, tacomix
och ev salt och peppar. Koka ihop i 5-10 minuter tills mycket av
vätskan kokat bort. Låt svalna något. Häll röran i skalet och toppa
med jalapenos eller chili och grädda i ugn på 225 grader tills pajen
är genomvarm och harr fått en gyllenbrun färg.
Upp
Gratinerad sparris
4 port
16 st färsk sparris
salt
ost gärna lite lagrad
Skala sparrisen mycket
försiktigt med en potatisskalare. Försök inte att skala knoppen.
Lägg sparrisen i vatten så fort du skalat den. När allt är skalat så
kokar du upp lättsaltat vatten och lägger i sparrisen. Sjud
försiktigt i ca 20-30 minuter eller tills sparrisen blivit mjuk.
Lyft upp sparrisen försiktigt och lägg dom på en lätt smord plåt.
Strö över osten så att det täcker. Gratinera i ugnen i 225 grader
tills osten smält och fått fin gyllengul färg.
Upp
Potatiskakor med keso
4 port
1 kg potatis
1½ tsk salt
smör eller margarin till stekning
ev vatten
Skala och riv potatisen.
Tillsätt saltet och rör om. Blir smeten så fast att den inte flyter
ut vid stekning tillsätter Du lite vatten. Fräs nu smöret/margarinet
i en stekpanna. Klicka ut lagom stora kakor i pannan och stek tills
kakorna blir ljust bruna och frasiga på bägge sidor. Servera keso
och en fräsch sallad till detta.
Upp
Mandelgratinerad
broccoli
4 port
500 gr färsk broccoli
1 st normalstor purjolök
vatten
2 tsk salt/liter vatten
1½ dl sötmandel
3 msk vetemjöl
2 msk margarin
4 dl mjölk
2 dl riven ost
saften av ½ citron
skalet av ½ citron
1 tsk salt
1 knivsudd cayennepeppar
Skålla mandeln och ta bort
skalet. Skiva den tunt och rosta i ugn på 225 grader tills den blir
gyllenbrun. Skölj sedan broccoli och purjolök noga. Skiva purjolöken
i centimeterstora bitar. Koka broccolin i saltat vatten i ca 10
minuter. Lägg sedan i den skivade purjolöken och koka ytterligare i
ca 5 minuter. Lägg sedan upp grönsakerna på ett smort ugnsfast fat.
Fräs margarin och mjöl och späd med mjölk. Koka nu i ca 5-6 minuter
under omrörning. Tillsätt den rivna osten, citronskal, citronsaft,
salt och cayennepeppar. Häll nu den varma såsen över grönsakerna och
strö över mandeln. Gratinera i ugn på 225 grader i ca 10 minuter
eller tills den fått fin färg. Servera kokt potatis till och gärna
en fräsch sallad.
Upp
Höstsallad
4 port
½ finskuret Isbergssalladshuvud
1 ½ dl skurna gröna bönor
1 brk minimajs
½ dl gröna eller svarta oliver
1 purjolök
2 tomater
½ gurka
1 tunt skivad morot
Ta en ordenligt stor skål så
att det går att röra om utan att ingredienserna sprätter iväg.
Finfördela salladen och tillsätt bönorna som runnit av väl och
likaså minimajsen. Skölj och finhacka purjolöken, klyfta upp
tomaterna och skär halvmånar av gurkan. Moroten kan med fördel
skäras ner i salladen med hjälp av en potatisskalare. Blanda nu runt
allting och tillsätt slutligen oliverna på toppen. Servera med keso
och bröd med pålägg. Som dressing kan Du använda den "vanliga"
varianten med: 1 del vinäger 3 delar olja och italiensk
salladskrydda efter smak.
Upp
Mustig purjosoppa
4 port
1 liter grönsaksbuljong
3 st strimlade purjolökar
2 skivade gula lökar
250 gr mager ost
2 dl lättmjölk
½ msk gurkmeja
salt och peppar
½ dl finhackad gräslök
1 msk hackad färsk basilika
Koka upp buljongen och
tillsätt purjon samt den gula löken. Låt koka på svag värme i ca 25
minuter. Blanda sedan i osten och rör om tills den är smält. Riv den
gärna innan så går det lite lättare. Tillsätt sedan mjölk, gurkmeja,
basilika samt gräslök och hetta upp soppan. Krydda efter smak.
Serveras med grovt bröd, riven morot samt en frukt. TIPS:
Vill Du piffa upp rätten en smula kan Du även servera med en klick
matlagningsyoghurt.
Upp
Potatis och majssoppa
4 port
3 potatisar
½ liter vatten
1 tsk salt
1 finhackad gul lök
1 strimlad röd paprika
1 brk majskorn
½ liter mjölk
salt och peppar
Skala potatisen, dela den i
mindre bitar och koka i 20 minuter i saltat vatten. Tillsätt lök,
majs, paprika, och mjölk. Smaka av med kryddor. Koka ytterligare 20
minuter för att den ska bli lite tjockare. Servera med bröd och
pålägg.
Upp
Löksoppa
4 port
4 stora gula lökar
1 liter buljong
4 skivor vitt bröd
8 msk riven ost
salt och vitpeppar
1 msk timjan
Koka upp buljongen. Fräs
lökarna i en stekpanna tills de får färg och lägg sedan ner dom i
buljongen för att koka tillsammans med timjan, salt och peppar. Om
Du vill att det ska gå snabbare, klyftar Du först löken. Annars
låter Du dom kokas hela och får beräkna ca 30 minuter. Fördela
soppan med lökarna i ugnsfasta portionsformar och lägg en skiva vitt
bröd överst samt strö över 2 msk riven ost på varje skål. Gratinera
i 300 grader ca 3-4 minuter.
Upp
Tomates provençales
4 port
8 st tomater
4 vitlöksklyftor
50 gr vitt bröd som blötts i lite i mjölk och kramats ur
2 msk olivolja
salt och peppar efter smak
en gnutta socker
Börja med att skölja och
torka av tomaterna. Skär tomaterna i tjocka skivor. Hetta upp en
stekpanna med olivoljan. Bryn tomaterna tills de har saftat av sig,
vänd tomaterna och smaksätt med salt, peppar och lite socker. Sänk
värmen och låt puttra tills de blivit nästan glaserade. Skaka pannan
då och då för att tomaterna inte ska fastna. Hacka vitlöken och
persiljan. Lägg i det urkramade brödet, persiljan och vitlöken i
pannan och låt puttra i ca 5 - 10 minuter. Serveras med kokt ris och
en kall god sås och givetvis en god sallad därtill.
Upp
Potatissoppa à la
Nizza
4 port
4 st potatisar
1 stor fänkål ca 400 gr
2 st gula lökar
½ pkt saffran
2 msk tomatpuré
1 l grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
1 tsk timjan
2 st vitlöksklyftor
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk smör
Skala och skiva potatis och
lök. Skär fänkålen i lagom stora bitar. Fräs löken i smöret tills
den blir mjuk. Tillsätt fänkålen, potatisen, saffran, tomatpuré och
kryddorna. Tillsätt buljongen och låt soppan koka i ca 15 minuter.
Sila av och spara buljongen. Mixa grönsakerna och potatisen med
hälften av buljongen tills det blir en puré. Häll tillbaka purén i
kastrullen och slå över resterande buljong. Rör ner 1 dl crème
fraiche. Pressa eller hacka vitlöken och blanda ner i soppan. Sjud
nu upp soppan och servera soppan med en klick crème fraiche och ett
gott bröd.
Upp
Ägg à la Florentine
4 port
Sås:
1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl gräddmjölk
salt
peppar
1 tsk smör
3 msk riven ost (gärna med mycket smak)
8 ägg
4 hg spenat
2-3 msk olja
1/2 msk lök
salt
peppar
ströbröd
smör
Fräs smör och mjöl under
omrörning. Späd med gräddmjölken. Koka i 4 minuter. Smaka av med
salt och peppar, Blanda i den rivna osten. Fräs spenaten och löken i
oljan i ca 5 minuter. Lägg spenaten och lökfräset i en smord
ugnsfast form. Koka äggen lösa. Skala äggen och lägg dom på
spenaten. Häll på gratängsåsen och strö över ströbröd och ett par
klickar smör. Gratinera i 175 grader ca 8-10 minuter eller tills
anrättningen fått en fin färg.
Upp
Svampfylld gurka à la
Andersson
4 port
2 st gröna, stora, färska gurkor
1 skiva vitt bröd
1½ dl grädde
½ dl mjölk
1 finhackad gul lök
2 dl färsk svamp
2 ägg
riven ost
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Dela gurkorna på längden,
gröp ur dom en smula så att alla kärnor försvinner och dela de sedan
i lagom stora portionsbitar. Koka gurkan i lättsaltat vatten i 5-7
minuter. Tag sedan upp dom och låt de rinna av väl. Blanda mjölk och
grädde och lägg i brödet så att det sväller. Hacka samman svampen
med löken och låt dessa fräsa en liten stund utan att de tar färg.
Blanda sedan bröd, svamp, lök, ägg och större delen av osten samt
kryddorna. Lägg gurkorna på ett ugnsfast fat och fördela blandningen
i dom. Strö över den resterande osten och gratinera i 9 minuter i
250 grader. Strö gärna över finhackade örter innan serveringen.
Upp
Vårsallad med fårost
4 port
200 gr fårost
1½ stort huvud isbergssallad
2 st gröna paprikor
2 st gula lökar
4 st tomater
15-20 st svarta oliver
1 msk rödvinsvinäger
3 msk olja
1 krm salt
1 krm vitpeppar
Börja med att skölja, kärna
ur och tärna paprikan. Skala och skiva löken. Skölj och skiva
tomaterna. Skölj och strimla isbergsalladen. Blanda sedan
rödvinsvinäger, olja, salt och peppar. Lägg isbergssalladen på
tallriken och fördela alla grönsaker ovanpå. Smula över fårosten och
häll på dressingen. Garnera till sist med oliver på varje tallrik.
Upp
Alex enkla pasta
4 port
150 gr tärnad skinka
50 gr ädelost
3 dl vispgrädde
salt och peppar
pasta enligt förpackningens anvisning
Värm grädden, tillsätt skinka och
ost. Låt koka upp och rör så att osten smälter. Salta och peppra efter behov
(tänk på att både skinkan och osten är salta i sig själva) Serveras till den
nykokta pastan.
Upp
Ärtsoppa med pannkaka
4 port
Ärtsoppan:
4 dl gula ärtor
1 st morot
1 stor gul
lök timjan eller mejram efter smak
ev lite salt
Lägg ärtorna i 2 liter kallt
vatten i 10 - 12 timmar. Byt vattnet och skölj av ärtorna. Koka upp
och låt ärtorna koka i ca 7 minuter, därefter skummar du bort så
mycket lösa skal som möjligt. Lägg nu i moroten, löken och krydda
med timjan eller mejram. Koka nu i ca 1 - 1½ timme (rör om lite då
och då ). Tag upp moroten. Smaka av med mera timjan eller mejram och
salt. Du kan om du vill smaksätta ärtsoppan med senap, det brukar
jag göra, det tycker jag är jättegott.
Pannkakan:
3 st ägg
1½ dl strösocker
2½ dl kaffegrädde
1½ dl vatten
2-3 msk smör eller margarin
1 nypa salt
Vispa upp äggen med vattnet
och tillsätt socker, salt och mjölet i omgångar. Blanda i
kaffegrädden. Smält smöret eller margarinet i en kastrull och blanda
i nästan allt i pannkakssmeten. Värm en stekpanna på medelvärme och
häll i det sista smöret eller margarinet. Häll nu i smet i
stekpannan så att det blir ett tunt skikt i botten. Vänd pannkakan
efter ca 30- 40 sekunder i stekpannan. Kan serveras med äppelmos,
blandsylt eller vispad grädde till.
Upp
Bananpannkakor
4 port 6 st
1 1/2 dl mjöl
1 krm salt
3 dl mjölk
2 ägg
6 bananer
3 msk chokladsås
smör eller margarin till stekning
Blanda mjölet tillsammans
med salt i en skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en
jämn smet. Häll i resten av mjölken samt äggen och blanda ihop. Bryn
smör eller margarin i en stekpanna och häll i lite smet, så att det
blir ett tunt lager fördelat i stekpannan. Vänd pannkakan när den
stelnat på undersidan och har blivit guldbrun. Skala bananerna och
rulla in en banan i varje pannkaka. Lägg bananpannkakorna i en smord
ugnsfast form och grädda i 225 graders värme i ca 20 minuter. Häll
chokladsåsen över pannkakorna och servera en kula glass till.
Upp
Chokladpannkakor
4 port 12 st
2 1/2 dl mjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
2 msk kakao
2 msk vaniljsocker
2 msk socker
3 ägg
smör eller margarin till stekning
Blanda mjölet tillsammans
med salt, vaniljsocker, socker och kakao i en skål. Tillsätt 3 dl
mjölk och vispa till en jämn smet. Häll i resten av mjölken och
äggen och blanda ihop. Bryn smör eller margarin i en stekpanna och
häll i lite smet så att det blir ett tunt lager fördelat i
stekpannan. Vänd pannkakan när den stelnat på undersidan. Serveras
tillsammans med vaniljglass.
Upp
Kardemummapannkakor
4 port 12 st
2 1/2 dl mjöl
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
6 dl mjölk
2 msk socker
3 ägg
smör eller margarin till stekning
Blanda mjölet tillsammans
med salt, kardemumma och socker i en skål. Tillsätt 3 dl mjölk och
vispa till en jämn smet. Häll i resten av mjölken samt äggen och
blanda ihop. Bryn smör eller margarin i en stekpanna och häll i lite
smet, så att det blir ett tunt lager fördelat i stekpannan. Vänd
pannkakan när den stelnat på undersidan och har blivit guldbrun.
Servera med en klick vispad grädde till.
Upp
Morotspannkakor
4 port 12 st
2 1/2 dl mjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
1 tsk timjan
3 ägg
300 gr finrivna morötter
smör eller margarin till stekning
Blanda mjölet tillsammans
med timjan och salt. Häll i hälften av mjölken och vispa tills det
blir en jämn smet. Häll i resterande mjölk samt äggen och
morötterna, vispa så att allt blandar sig. Bryn smör eller margarin
i en stekpanna och häll i lite smet så att det blir ett tunt lager
fördelat i stekpannan. Vänd pannkakan när den stelnat på undersidan
och har blivit guldbrun. Pannkakorna är goda att äta dom som dom är
men det är också gott att servera stekt fläsk till.
Upp
Ratatouille
6-8 port
2 stora grovt hackade lökar
3 pressade vitlöksklyftor
4 msk olivolja
2 medelstora auberginer skurna i bitar
3 röda paprikor urkärnade och skurna i bitar
2 medelstora zucchini skurna i bitar
700 gr färska tomater skalade och grovhackade
1 tsk socker
2 msk hackad persilja
salt och peppar
Koka lök och vitlök i
olivoljan på svag värme i ca 15 minuter tills de blivit
genomskinliga. Lägg i aubergin, paprika och zucchini. Lägg på ett
lock och låt puttra på svag värme i ca 30 minuter (rör om då och då)
tills grönsakerna nästan är mjuka. Tillsätt tomater, socker, salt
och peppar. Koka i ytterligare 5 minuter. Strö över persiljan och
servera genast.
Upp
Raggmunk
4 port
2 dl mjöl
1 1/2 tsk salt
5 dl mjölk
1 ägg
8 potatisar
3 msk smör
Vispa mjölet tillsammans med
saltet och lite av mjölken till en slät konsistens. Häll i
resterande mjölk och ägget, rör ihop. Skala och riv potatisen och
häll den sedan i smeten. Blanda runt. Bryn smör i en stekpanna och
häll i lite raggmunkssmet så att det blir ett tunt lager fördelat i
stekpannan. Vänd raggmunken när den har blivit guldbrun på
undersidan. Servera med lingonsylt eller keso till.
Upp
Smörbräserad vitlök
4 port
4 stora hela vitlökar
75 gr smör
2 msk hackad persilja
salt och peppar
Dela på vitlöksklyftorna och
sjud dom i lättsaltat vatten i ca 15 minuter eller tills dom blir
mjuka. Häll av vattnet och skala klyftorna. Smält smöret och lägg i
vitlöken. Låt puttra i ca 6 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Rör ner den hackade persiljan och servera genast.
Upp
Sommar-Gazpacho
6 - 8 port
4 msk olivolja
4 skivor vitt formbröd
1 msk rödvinsvinäger
4 vitlöksklyftor
1 tsk socker
1 kg tomater
2 röda paprikor
1 lök
1 liten gurka
salt och peppar
Skär bort kanterna på
brödet. Hacka vitlöken. Skala, kärna ur och hacka tomaterna. Kärna
ur och hacka upp paprikorna. Hacka löken och gurkan. Smula brödet i
en skål och tillsätt olja, vinäger och socker. Blanda ner tomater,
paprika, lök och gurka och kör detta i en mixer. Salta och peppra
efter smak och späd soppan till önskad konsistens med iskallt
vatten. Är det en varm sommardag så kan du lägga i några isbitar i
soppan. Garnera med tärnad gurka eller färska örter.
|