Varma smörgåsar
Varm halloumi och Parmasmörgås
Toast med ädelost, skinka och ruccola
Toast
med fetaost och oliver
Toast med
salami och tomat
Toast med
skinka och ananas
Chevrè och
skinka
Croque
Monsieur
Parisersmörgås
Ägg och bacon
Prinsar under äggtäcke
Kockens special
Champinjon och räktoast
Toast med kycklingbröst
Varm halloumi och Parmasmörgås
4 port
4 skivor vitt formbröd
Smör till stekning
4 skivor halloumiost
8 skivor Parmaskinka
8 st röda körsbärstomater
Ruccolasallad
Stek osten på båda sidor i en
grillpanna. Rosta bröden på båda sidor i en varm stekpanna med lite
smör. Lägg på halloumiosten på brödet och lägg på två skivor
Parmaskinka. Skiva upp tomaterna och fördela dom över skinkan. Lägg på
ruccolasallad.
Upp
Toast med ädelost, skinka och
ruccola
4 port
8 skivor vitt formbröd
Smör
4 msk flytande honung
8 skivor prästost
4 skivor rökt skinka
4 skivor ädelost
Ruccolasallad
Fördela honungen på 4 av bröden.
Lägg på 2 skivor prästost på varje smörgås. Lägg på skinka så att halva
skinkan är utanför brödet. Lägg på ädelosten och ruccolasalladen och vik
över skinkan så att ost och ruccola täcks. Lägg på det sista av
prästosten. Lägg på de sista 4 formbröden och tryck till lite lätt.
Smöra brödens över och undersida. Grädda i en varm smörgåsgrill i ca 3-4
minuter.
Upp
Toast med fetaost och oliver
4 port
8 skivor vitt formbröd
Smör
2 msk finhackad röd lök
1 dl smulad fetaost
2 dl riven ost
½ dl svarta hackade oliver
Blanda ihop lök, fetaost, riven ost
och oliver i en skål. Fördela blandningen på 4 av bröden. Lägg på dom
sista bröden och tryck till lite. Smöra bröden på över och undersida.
Grädda smörgåsarna i en varm smörgåsgrill i ca 3-5 minuter.
Upp
Toast med salami och tomat
4 port
8 skivor vitt formbröd
Smör
8 skivor salami
3 dl riven ost
1 stor tomat
Strimla salami och lägg i en skål.
Blanda i osten. Tärna tomaten i små bitar och blanda ihop med salami och
ost. Fördela blandningen på 4 brödskivor och lägg på dom sista 4 bröden.
Tryck till lite lätt. Smöra bröden på över och undersida. Grädda i
en varm smörgåsgrill i ca 3-5 minuter.
Upp
Toast med skinka och ananas
4 port
8 skivor vitt formbröd
Smör
4 skivor rökt skinka
4 konserverade ananasringar
Smöra alla bröd på båda sidor. Lägg
på skinka och ananas på 4 av bröden. Lägg på dom sista 4 bröden och
tryck till lite lätt. Grädda smörgåsarna i en varm smörgåsgrill i ca 3-5
minuter.
Upp
Chevrè och skinka
4 port
8 skivor vitt formbröd
Smör till stekning
4 skivor rökt skinka
4 skivor getost
Balsamvinäger
Ruccolasallad
Stek brödskivorna på båda sidorna i
lite smör i en stekpanna. Lägg på en skiva skinka och en skiva getost på
varje smörgås. Gratinera i ugnen på 225 grader tills osten börjar smälta
och blir lite lös. Ta ut smörgåsarna och ringla över lite balsamvinäger.
Lägg på några ruccolablad och servera.
Upp
Croque Monsieur
4 port
8 skivor vitt formbröd
1 - 2 msk senap
4 skivor rökt skinka
4 skivor ost
smör eller bordsmargarin
smör eller margarin till stekning
Bred smör och senap på brödskivorna.
Lägg skinka på 4 skivor och ost på de övriga. Lägg ihop skivorna så att det
blir ost och skinka på varje dubbelmacka. Stek smörgåsarna på båda sidor i
en stekpanna på svag värme i lite smör eller margarin.
Upp
Parisersmörgås
4 stycken
4 st skivor vitt formbröd
300 g nötfärs
2 msk hackad gul lök
1 msk hackad kapris
3 msk finhackade inlagda rödbetor
5 ägg
1 tsk salt
peppar
Arbeta färsen tillsammans med
kryddorna. Tillsätt 1 ägg och späd med lite vatten. Tillsätt lök, kapris och
rödbetorna. Arbeta ihop färsen försiktigt och stek ett litet smakprov.
Krydda mer om det behövs. Rosta brödskivorna. Dela upp färsen i 4 delar och
lägg varje del på brödet. Bred ut färsen jämnt mot kanterna. Lägg skivorna
med färsen neråt i en stekpanna. Stek dem bruna på svag värme i ett par
minuter. Efterstek ev i några minuter. Servera med ett nystekt ägg på varje
smörgås.
Upp
Ägg och bacon
4 port
8 skivor vitt formbröd
280 g (2 pkt) bacon
4 ägg
smör eller margarin till stekning
Stek bacon i en stekpanna utan fett
och håll det varmt i t ex ugnen. Stek brödskivorna på båda sidor med lite
smör eller margarin. Stek äggen på ena sidan. Lägg upp 4 bröd på ett
serveringsfat och lägg på äggen, ett på varje skiva. Fördela baconet över
äggen och lägg på den sista brödskivan. Vill Du kan Du spruta över lite
ketchup över baconet innan Du lägger på den sista brödskivan.
Upp
Prinsar under äggtäcke
4 port
8 skivor vitt formbröd
16 st prinskorvar
2 hårdkokta hackade ägg
3 dl mjölk
2-3 msk mjöl
3 dl riven ost
salt och peppar
Koka upp mjölken under omrörning.
Blanda mjölet med lite vatten så att den blir simmig och klumpfri (kan också
silas). Häll i redningen medan du vispar så att mjölken blir tjock. Koka i 3
- 4 minuter för att mjölsmaken ska koka bort. Ta av kastrullen från värmen
och lägg i de hackade hårdkokta äggen och blanda försiktigt. Salta och
peppra med måtta. Lägg upp brödskivorna på en plåt och lägg på två
prinskorvar på varje brödskiva. Häll försiktigt över äggstuvningen och
fördela osten överst. Gratinera i ugn på 175 grader tills mackorna har fått
fin färg.
Upp
Kockens special
4 port
4 skivor vitt formbröd
4 stora skivor av t ex biff eller fläskfilé
2 - 3 d bearnaisesås
1/2 skivad rödlök
1 skivad tomat
Rosta brödskivorna. Stek köttet på
svag värme tills Du anser att det är klart (fläskkött ska vara genomstekt
medan nötkött kan vara blodigt, medium eller genomstekt, det är upp till var
och en). Lägg på köttskivorna på bröden och lägg på skivad tomat. Lägg på
rödlöken och slå över bearnaisen.
Upp
Champinjon och
räktoast
4 port
200 gr färska champinjoner
50 gr smör
1 msk vetemjöl
1-1 1/2 dl grädde
200 gr orensade räkor
salt och peppar
4 skivor formfranska
Skiva champinjonerna och fräs dom i
smöret. Pudra över mjölet och rör om. Späd med grädden och låt puttra en
liten stund under omrörning. Salta och peppra. Skala räkorna. Ta bort
stuvningen från spisen och lägg i räkorna. Skär bort kanterna på brödet.
Rosta brödet och fördela stuvningen på skivorna. Garnera med en räka och en
dillkvist på varje toast. Hacka gärna i lite dill i stuvningen det är gott.
Upp
Toast med
kycklingbröst
5 port
5 kycklingbröst frusna
2 dl rödvin
5 skivor bacon
2 msk parmesanost
5 stora salladsblad
5 skivor vitt formbröd
2 tomater
salt och peppar
persilja
Tina kycklingen i rödvinet över
natten i kylskåpet. Skär kycklingen i skivor på snedden. Krydda med salt och
peppar och linda in dom i baconet. Fäst baconet med tandpetare. Lägg
kycklingpaketen i en smord ugnsfast form. Riv parmesanen och fördela över
kycklingen. Stek i ugn i 175 grader tills kycklingen är genomstekt ca 15 -
20 minuter (beroende på storlek på kycklingarna). Ta bort kanterna på
brödet. Rosta brödet försiktigt i en stekpanna tillsammans med lite smör.
Lägg upp kycklingpaketen på det rostade brödet med ett salladsblad under.
Garnera med tomat och persilja. Tycker du att det blir för torrt så kan du
med fördel ha en bearnaisesås till.
|