Surfarnas sida
Vill du skicka in ett
recept? Gå till denna sida för mer information.
Recept från
Mikael Lindgren
Draken glass
50-60g Turkisk peppar
5dl Mellangrädde (20%)
0,7dl Röd mjölk (annan går bra)
3 äggulor
110g vaniljsocker (hemmagjort)
Eller Vanligt strösocker
½ vaniljstång (valfri men föredras)
Just denna är gjord på
mellangrädde men full vispgrädde går underbart
bra istället för både mjölken och grädden.
För laktos intoleranta går Oatleys Mat att använda. (Blir bäst med den)
1. Vispa äggulorna ljusa och tillsätt sedan sockret lite i taget under
omrörning. När allt är i ska det vara en hyfsat fast smet.
2. Häll grädden och mjölken i en kastrull, dela vaniljstången och
skrapa ut kärnorna, kasta i hela kalaset i grädden och värm upp det
tills det börjar sjuda.
3. Mixa eller krossa turkiska pepparn och rör ner i grädden tills det
smällt.
Försiktigt och lite i taget så klumpar det sig inte igen.
4. Tag grädden och vispa ner ca 1/3 av den i äggröran och vispa hela
tiden så äggen inte får en chans att stelna. Tag sedan äggsmeten och
vispa ner den i kastrullen med resten av grädden och värm under svag
omrörning tills den är 76grader (Strax före den sjuder eller napé test).
5. Låt det svalna, plasta sedan in och låt stå 8h - 1 dygn i kylskåpet.
6. Kör det i glassmaskinen ca 20-40 minuter, för över till en form och
in i frysen någon timme så det får hårdna.
Upp
Hemmagjord glögg från
Marie Högdahl
4 liter svagdricka
1,5 kg socker
1 pkt kronjäst
2 hg russin
2 hg korinter
1 kanelstång
1 msk nejlikor
1 tsk kardemumma
1 bit pomeransskal
1,5 hg sötmandel
Häll alla ingredienserna i en
damejeanne eller stor bunke. Skaka ordentligt, varje dag och låt den stå
i ca 3 veckor. När jäsningen har upphört måste flaskan stå stilla så att
glöggen klarnar. Man kan skynda på klarningsprossen genom att köpa
klarningsmedel i en vinbutik. Efter detta är det bara att tappa upp
glöggen på flaskor. Spara gärna någon flaska till nästa år den blir bara
bättre och bättre
Upp
Ett laxtips från
Freddie och Marianne Wisselgren
Hejsan, innan jag gravar lax så
putsar jag den ganska rejält och får därmed en hel del småbitar som
jag skär till små bitar, gravar dessa också förstås, När det sedan
är dags för att servera Gravlax så brukar det bli en del "ofina"
bitar vid uppskärningen, gör inget, skär dessa också i små små
bitar, När du fått ihop en rejäl hög med dessa bitar så gör du en
Laxröra som är nästan samma recept som Skagenröra men där du byter
ut räkorna mot lax. Har du några bitar rökt lax så ta dom med men
inte för mycket, (högst 1/5 del) då tar röksmaken överhand. Med
fördel kan du minska Majonnäs med 50% och använda Crème Fraiche
istället. Det är utmärkt att klicka på en rejäl dos med laxröra på
en Sandwich, toppa med Dill och en Citronskiva. Fyll en halv Avocado,
ja det finns oändligt med möjligheter att använda Laxröran.
Lycka till...
Upp
Recept från:
Anna Liljeström
Kungsbacka
Annas kyckling i
lergryta
4 port
1 hel kyckling
4 vitlöksklyftor
svartpeppar
rosmarin
salt
grillkrydda
Smör
mjöl
mjölk
3 dl crème fraiche
1 hönsbuljongtärning
Lägg lergrytan i blöt ett par
timmar. Krydda kycklingen med salt, peppar, grillkrydda och rosmarin.
Lägg ner kycklingen i lergrytan och lägg ner vitlöksklyftorna vid sidan
om kycklingen. Häll i ett par deciliter med vatten i botten på lergrytan.
Stoppa in lergrytan i kall ugn som sätts på 225 grader. Kycklingen är
klar ungefär efter 1,5 timme. Nu till såsen. Gör en bottenredning med
smör och mjöl. Lägg i buljongtärningen och sky från kycklingen. Pressa
vitlöken som legat med och kokat tillsammans med kycklingen. Häll i
crème fraiche och mjölk och koka så såsen tjocknar. Enkelt va? Jag
brukar äta detta tillsammans med en grönsallad, baguette och ris.
Smaklig måltid. Mvh Anna
(Internetkokbokens anmärkning: För er som
inte vet vad en bottenredning är så skapade vi en direktlänk.
Klicka här.)
Upp
Recept från:
Staffan Heldner
Åkarpsbröd
Beräknat till 2 limpor
1/2 l ljummet vatten (37 C)
1/2 msk salt
10 gr jäst
1 dl grahamsmjöl
ca 12 dl vetemjöl
1. Smula ner jästen i en rostfri stålbunke och tillsätt en del av det
ljumma vattnet. 2. Rör runt med en träslev tills all jäst lösts upp.
3.
Tillsätt sedan resten av vattnet plus salt, vetemjöl och grahamsmjöl och
rör om. 4. Låt degen stå och jäsa i 3-4 timmar under bakduk. 5. Forma 2 levar och låt dem jäsa på smord plåt/bakpapper, under duk i 1 1/2 -2 timmar.
6. Sätt i bröden i ugnen på 275 C och grädda i 10 minuter, sänk sedan
tempen till 200 och grädda ytterligare 25 minuter. 7. Ta ut bröden och
knacka dem på magen, låter de dovt och ihåligt är de klara!
Upp
Recept från:
Maria på Gotland
Mysigt fiskrecept
Lite varmrökt lax
4 finhackade vitlöksklyftor
Gräddmjölk
En påse ost och svampsås (pulver)
Fjärilsmakaroner
Bryn vitlöken hastigt i lite
margarin. Tillsätt gräddmjölk och såspulver till lagom konsistens. Koka
pastan under tiden. Häll i fisken i lagom stora urbenade bitar strax före
servering. Inget extra salt i såsen, den biten tar laxen hand om. Det är
gott med lite smulad basilika eller persilja till.
Upp
Recept från:
Jonas från Lund
Kycklinggryta
2 st kycklingar
2 st gula lökar
2 st skalade morötter
1/4 medelstor purjolök
1 röd paprika vetemjöl
paprikapulver
1 brk krossad tomat
1 påse saffran
1/2 dl vitt vin
olivolja
kryddor
Dela kycklingen i bitar. Vänd dom
sedan i vetemjöl och paprikapulver, kryddor och salt. Bryn kycklingen sakta
i stekpannan. Strimla grönsakerna och fräs dom i lite olivolja. Lägg i
kycklingen, saffran, krossad tomat, vitt vin och kryddor. Låt det hela koka
i 15 minuter eller tills kycklingen är färdig. (Ska ej vara rosa). Servera
med kokt ris och kokt broccoli.
Upp
Godistips från:
Lena i Nice/Frankrike
Karamellerade apelsiner
enligt dr. Ch. Em; Hagdahl (1896)
Apelsiner
Strösocker
Hårdvispade äggvitor
Apelsinerna skalas, skärs sedan tvärs
över i tunna skivor som doppas i äggviteskummet. Läggs på smörpapper tjockt
bestrött med socker. Strös över med socker och får ligga i 5 minuter. Läggs
sedan på ett galler för att torka. Får ligga tills sockret hårdnat.
Upp
Recept från:
Joanna i Rimbo
Mjuk Pepparkaka
150 gr smör
3 ägg
3 dl socker
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 tsk kryddnejlika
1 tsk bikarbonat
1 ½ dl lingonsylt
1 ½ dl gräddfil
4 ½ dl vetemjöl
Vispa socker och ägg luftigt och
poröst. Smält smöret och tillsätt det tillsammans med kryddorna i
sockersmeten. Rör om noga. Tillsätt övriga ingredienser och vänd ner mjölet
sist. Häll i en smörad STOR sockerkaksform. (Det blir mycket kaka av det
hela!) Grädda det på nedersta falsen i 175 grader ca 1 timme.
Upp
Recept från:
Bengt i Grisslehamn
Grillspett från Indonesien á
la Bengt
Stycka en fläskfilé i
grillspettsbitar och marinera den i minst ett par timmar i en marinad
bestående av:
1 dl soja
4 msk olivolja
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 (dryg) tesked malen koriander
1 tsk sambal oelek
1 msk pressad citron
Gör en sås genom att koka upp 3 dl mjölk med ca 1 dl
riven kokos. Pressa sedan ut mjölken och kasta kokosen...
Fräs en hackad lök i några msk jordnötssmör
tillsammans med 1 msk vanligt smör, tillsätt kokosmjölken och pressa i en
vitlöksklyfta. Rör till sist i 1 msk sambal oelek tillsammans med ett par dl
riven stark ost (cheddar, prästost el dyl).
Är inte hettan tillräcklig nu, ta i lite mer sambal
eller några droppar tabasco! Koka basmatiris till och servera med riven vitkål
med en dressing av söt thailändsk pepparsås.
Brinn i helvete och lev väl...
Upp
Recept från:
Sandra i Stockholm
Pastasås med tonfisk
1 brk passerade tomater
1 brk krossade tomater
2 dl vispgrädde
1 purjolök
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 brk tonfisk i vatten
salt, svartpeppar och oregano
Bandspaghetti
Häll tomaterna i en kastrull och
tillsätt purjolöken som Du först har skivat. Pressa ner vitlöken och häll i
grädden. Låt detta småputtra och tillsätt kryddorna efter smak. Mot slutet
tillsätter Du tonfisken som runnit av och blandar ner i röran. Servera med
nykokt bandspaghetti.
Upp
Recept från:
Ulf Berglund
Uffes Fredagspasta
spaghetti för 6 personer
4 hg tärnad kassler
2 burkar hela champinjoner
1 burk krossad tomat
½ dl koncentrerad ananas juice
1-2 msk curry beroende på styrka
4 hackade vitlöksklyftor
2 msk mango Chutney
2 dl vispad grädde
Koka spaghettin. Fräs vitlöken
tillsammans med kasslern. Låt puttra några minuter på svag värme. Blanda i
Mango Chutney och den koncentrerade ananasjuicen. Krydda med curry och
blanda i tomaterna. Låt puttra ytterligare några minuter och blanda i
champinjoner och grädde. Låt bli varmt och servera med pastan.
|