Räksoppa
4 port
½ kg räkor med skal
2 morötter
½ färsk fänkål
Olja till stekning
Vatten
4 dl vispgrädde
5 dl standardmjölk
Salt
Peppar
Maizenamjöl
Färsk dill till garnering
Skala räkorna och behåll
skalen. Skala morötterna och skiva dom tunt. Skiva fänkålen tunt.
Fräs grönsakerna i en stekpanna med lite olja utan att dom tar färg.
Häll över grönsakerna i en kastrull och lägg i tomatpurén och
räkskalen. Fräs allt i någon minut och häll sedan på vattnet så det
täcker. Koka upp och sjud fonden i ca 10 minuter och sila sedan av
den genom en finhålig sil. Häll tillbaka fonden i kastrullen och
koka ihop fonden tills hälften återstår. Häll i grädden och mjölken.
Koka upp och smaka av med salt och peppar. Blanda lite maizenamjöl
med lite vatten och red av soppan till önskad konsistens. Lägg i
räkorna och servera genast. Garnera med en stor dillkvist.
Upp
Kycklingsoppa med ädelost
4 port
200 g kycklingfilé
1.2 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 normalstor gul lök
Smör till stekning
250 g färsk broccoli
1 vitlöksklyfta
Purjolök ca 20 cm lång (noga rengjord)
2 dl vispgrädde
100 g ädelost
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Hackad persilja till garnering
Strimla kycklingen. Koka upp
vattnet tillsammans med buljongen. Koka kycklingen i buljongen tills
den är färdig. Lyft ur kycklingen och lägg den på en tallrik.
Finhacka löken och fräs den i en stekpanna med lite smör utan att
den tar färg. Dela broccolin i jämna buketter och skär stjälkarna i
tunna skivor. Strimla purjolöken. Skala och pressa vitlöken. Lägg i
vitlök, broccolistjälkar och purjolök i en kastrull. Lägg i löken
och låt fräsa en stund. Häll på buljongen och koka allt mjukt ca 10
minuter. Häll över soppan i en mixer och mixa soppan slät. Häll
tillbaka soppan i kastrullen och häll i grädden. Koka upp. Lägg i
ädelosten i bitar tillsammans med broccolibuketterna. Koka soppan
ett par minuter. Lägg i kycklingen och låt allt bli varmt. Smaka av
med salt och peppar. Garnera soppan med persiljan.
Upp
Fisk och skaldjurssoppa
4 port
1 l vatten
3 fiskbuljongtärningar
5 dl vispgrädde
2 morötter
Purjolök ca 20 cm lång
600 g valfria fisksorter
400 g valfria skaldjur
2-3 tsk salt
1 krm cayennepeppar
Koka upp vattnet tillsammans
med buljongen. Tillsätt grädden och koka upp på nytt. Tvätta
purjolöken noga och skär den i 5 cm långa, tunna strimlor. Skär
fisken i 2 centimeters tärningar. Lägg i purjolöken och kryddor i
grytan. Lägg i fisken och sjud ett par minuter tills fisken börjar
bli klar. Lägg i skaldjuren och koka tills både fisken och
skaldjuren är klara. Smaka av och krydda ev upp med mer salt och
peppar.
Upp
Champinjonsoppa
4 port
½ kg färska champinjoner
4 charlottenlökar
Smör till stekning
1 dl vetemjöl
1½ l vatten
3 hönsbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
2 äggulor
Salt
Peppar
Tvätta och skiva
champinjonerna. Skala och hacka löken fint. Fräs löken i en
stekpanna med lite smör. Lägg i svampen och koka i ca 15 minuter.
Koka upp vattnet med buljongen. Pudra över mjölet på svampen och rör
så att det inte blir klumpar. Späd med buljongen lite i taget under
omrörning. Koka i ca 5 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar.
Lättvispa grädden och blanda i äggulorna. Koka upp soppan och blanda
i grädden.
Upp
Enkel avokadosoppa
4 port
2 avokado
2 dl crème fraiche
2 hönsbuljongtärningar
8 dl kallt vatten
Salt
Peppar
Ev lite sherry (2 msk)
Dela avokadon på längden och ta
ut kärnan. Gröp ur köttet med en sked och lägg det i en mixer. Häll
i crème fraiche och mixa det ganska slätt. Koka upp vatten
tillsammans med buljongen. Ta häften av vattnet och blanda med
avokadon. Häll i resten av vattnet och blanda väl. Smaka av med
salt, peppar och ev lite sherry. Soppan kan serveras både varm och
kall.
Upp
Svampsoppa med fårost
4 port
2 l blandad färsk svamp
Smör till stekning
2 charlottenlökar
4 vitlöksklyftor
½ l vatten
3 msk flytande svampbuljong
2 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
200 gr getost
Salt
Peppar
Lite socker
Gör ren svampen och dela den i
lagom stora bitar. Skala löken och skiva den. Fräs hälften av
svampen tillsammans med löken i en stekpanna med lite smör. Skala
vitlöken och pressa i 2 st i stekpannan. Häll i vattnet, buljongen,
grädden och mjölken . Koka upp. Ta bort kanterna på osten och smula
ner den i soppan. Koka soppan tills du får en krämig konsistens.
Smaka av med salt, peppar och en gnutta socker. Stek resten av
svampen och pressa i resten av vitlöken. Blanda svampen med soppan
och servera. Garnera med lite hackad persilja.
Upp
Fisksoppa med musslor
4 port
4 00 g färsk spättafilé
2 gula lökar
Smör till stekning
1 brk hela tomater ca 400 g
1 l vatten
2-3 fiskbuljongtärningar
2 lagerblad
1 tsk timjan
2 vitlöksklyftor
2 små gröna paprikor
1 brk musslor ca 400 g
Skär fisken i mindre bitar.
Skala löken och hacka den grovt. Fräs löken i en kastrull med lite
smör tills den blir mjuk. Häll i tomaterna med spadet, vattnet,
buljongtärningarna, lagerbladen, timjan. Skala vitlöken och pressa i
den i soppan. Koka soppan i 5-10 minuter under lock. Rör då och då.
Tvätta paprikan noga och dela den på längden. Ta bort alla kärnor
och vita hinnor. Dela paprikan i mindre bitar och lägg i den i
soppan. Koka upp. Lägg i fisken och sjud soppan ett par minuter
tills fisken är klar. Lägg i musslorna med spadet och låt allt bli
varmt (inte koka). Smaka av.
Upp
Sparrissoppa
4 port
2 burkar konserverad sparris
(ca 250 g styck)
1 l vätska (vatten +sparrisspad)
2 hönsbuljongtärningar
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
2 äggulor
Salt
Vitpeppar
4 kryddor (kan uteslutas)
Hackad persilja
Häll av spadet från sparrisen
och häll det i en kastrull. Koka upp spadet tillsammans med vattnet
och buljongtärningarna. Blanda smöret med mjölet till en slät bulle
och lägg i den i buljongen under vispning (vispa mycket annars kan
du få klumpar i soppan). Koka i ett par minuter. Vispa ihop grädden
och gulorna. Lägg i sparrisen i soppan och låt koka upp. Häll i
gräddblandningen under vispning. Soppan få nu inte koka mer för då
kan äggulan koagulera. Smaka av med salt, peppar och ev med 4
kryddor. Om soppan blir lite besk kan du tillsätta en gnutta socker.
Garnera med hackad persilja.
Upp
Enkel fisksoppa
4 port
400 g fiskfilé (torsk, sej,
kolja)
1 palsternacka
3 morötter
1 purjolök
Smör till stekning
1 tsk curry
1 l vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 msk vetemjöl
Skär fisken i mindre bitar.
Skala palsternackan och morötterna och riv dom grovt. Tvätta
purjolöken noga och skär den i skivor. Fräs alla grönsaker
tillsammans med curry och smör i en stor gryta. Häll i vattnet och
buljongen och och koka upp. Lägg i fisken och sjud i ca 5-10 minuter
eller tills fisken är klar och grönsakerna mjuka.
Upp
Gulaschsoppa
4 port
300 g nötkött (utan ben)
2 stora gula lökar
Smör till stekning
2 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 l vatten
1-2 köttbuljongtärningar
4 potatisar
1 vitlöksklyfta
Salt
Skär köttet i lagom stora
strimlor. Skala löken och hacka den fint. Bryn köttet och löken i en
varm stekpanna med lite smör. Tillsätt paprikapulvret, tomatpurén,
vattnet och buljongtärningarna. Koka soppan i ca 20- 25 minuter på
svag värme under lock. Rör då och då. Skala potatisen och skär den i
tärningar. Lägg ner potatisen i soppan och låt koka med i
ytterligare 10-15 minuter. Skala vitlöken och pressa i den i soppan.
Smaka av med salt.
Upp
Kantarellsoppa
4 port
1 l färska kantareller
2 msk smör
1 gul lök
1 l grönsaksbuljong
1 msk tomatpuré
2 dl vispgrädde
Salt
Peppar
Timjan
2 msk maizenamjöl
Rensa kantarellerna om dom är
smutsiga. Skala och finhacka löken. Fräs svampen och löken i lite
smör i en varm stekpanna. Häll i buljongen och 1 dl grädde i en
kastrull. Koka upp och tillsätt tomatpurén, salt, peppar och lite
timjan. Koka på svag värme i ca 15-20 minuter. Tillsätt resten av
grädden och låt allt koka upp. Blanda ihop maizenamjölet med lite
kallt vatten och red av soppan. Smaka av och krydda ev upp med mer
salt, peppar och timjan. Blanda i kantarellerna och löken. Låt koka
upp och servera.
Upp
Ärtsoppa
4 port
4 dl gula ärtor
400 gr rimmad bog eller sidfläsk
1 st morot
1 stor gul lök
timjan eller mejram efter smak
ev lite salt
Lägg ärtorna i 2 liter kallt
vatten i 10 - 12 timmar. Byt vattnet och skölj av ärtorna. Koka upp
ärtorna och låter dom koka i ca 7 minuter, därefter skummar Du bort
så mycket lösa skal som möjligt. Lägg nu i det rimmade fläsket,
moroten, löken och krydda med timjan eller mejram. Koka nu i ca 1 -
1½ timme eller tills köttet är färdigt (rör om lite då och då ). Tag
upp fläsket och moroten. Strimla sedan upp fläsket i tärningar och
lägg tillbaka det i soppan. Smaka av med mera timjan eller mejram
och ev salt. Du kan om du vill smaksätta ärtsoppan med senap, det
brukar jag göra, det tycker jag är jättegott.
Upp
Mustig
purjosoppa
4 port
1 liter grönsaksbuljong
3 st strimlade purjolökar
2 skivade gula lökar
250 gr mager ost
2 dl lättmjölk
½ msk gurkmeja
salt och peppar
½ dl finhackad gräslök
1 msk hackad färsk basilika
Koka upp buljongen och
tillsätt purjon samt den gula löken. Låt koka på svag värme i ca 25
minuter. Blanda sedan i osten och rör om tills den är smält. Riv den
gärna innan så går det lite lättare. Tillsätt sedan mjölk, gurkmeja,
basilika samt gräslök och hetta upp soppan. Krydda efter smak.
Serveras med grovt bröd, riven morot samt en frukt.
TIPS: Vill Du piffa upp
rätten en smula kan Du även servera den med en klick
matlagningsyoghurt.
Upp
Potatis och
majssoppa
4 port
3 potatisar
½ liter vatten
1 tsk salt
1 finhackad gul lök
1 strimlad röd paprika
1 brk majskorn
½ liter mjölk
salt och peppar
smör eller margarin
Skala potatisen, dela den i
mindre bitar och koka i 20 minuter i saltat vatten. Tillsätt lök,
majs, paprika, och mjölk. Smaka av med kryddor. Koka ytterligare 20
minuter för att den ska bli lite tjockare. Servera med bröd och
pålägg.
Upp
Löksoppa
4 port
4 stora gula lökar
1 liter vegetarisk buljong
4 skivor vitt bröd
8 msk riven ost
salt och vitpeppar
1 msk timjan
Koka upp buljongen. Fräs
lökarna i en stekpanna tills de får färg och lägg sedan ner dom i
buljongen för att koka tillsammans med timjan, salt och peppar. Om
Du vill att det ska gå snabbare, klyftar Du först löken. Annars
låter Du dom kokas hela och får beräkna ca 30 minuter. Fördela
soppan med lökarna i ugnsfasta portionsformar och lägg en skiva vitt
bröd överst samt strö över 2 msk riven ost på varje skål. Gratinera
i 300 grader ca 3 - 4 minuter.
Upp
Potatissoppa à
la Nizza
4 port
4 st potatisar
1 stor fänkål ca 400 gr
2 st gula lökar
½ pkt saffran
2 msk tomatpuré
1 l hönsbuljong
2 dl crème fraiche
1 tsk timjan
2 st vitlöksklyftor
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk smör
Skala och skiva potatis och
lök. Skär fänkålen i lagom stora bitar. Fräs löken i smöret till den
blir mjuk. Tillsätt Fänkålen, potatisen, saffran, tomatpuré och
kryddorna. Tillsätt buljongen och låt soppan koka i ca 15 minuter.
Sila av och spara buljongen. Mixa grönsakerna och potatisen med
hälften av buljongen tills det blir en puré. Häll tillbaka purén i
kastrullen och slå över resterande buljong. Rör ner 1 dl crème
fraiche. Pressa eller hacka vitlöken och blanda ner i soppan. Sjud
nu upp soppan och servera soppan med en klick crème fraiche och ett
gott bröd.
Upp
Fransk
potatissoppa
4 port
4 potatisar
2 gula lökar
1 fänkål c:a400 gr
1 msk smör el, margarin
0,5 gr saffran
2 msk tomatpuré
½ tsk salt
1 tsk timjan
1 krm vitpeppar
1 liter färdigblandad hönsbuljong (läs på buljongförpackningen hur
du blandar ihop buljongen)
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
Skala och skiva potatis och
den gula löken. Skär sedan fänkålen i 1x1 cm stora bitar. Tag fram
en kastrull och lägg i smöret, när smöret smält så lägger du i
löken. Tillsätt sedan potatisen, fänkålen, saffran, timjan, salt och
peppar. Fräs det hela en liten stund så att det inte tar färg.
Tillsätt tomatpurén och fräs det lite till. Häll sedan i
hönsbuljongen, rör om och låt soppan koka på svag värme i ca 15
minuter. Sila nu av hopkoket och spara buljongen. Mixa grönsakerna
till en puré tillsammans med hälften av buljongen. Häll tillbaka
purén i den ursköljda kastrullen och späd med resten av buljongen.
Rör ner 1 dl crème fraiche. Pressa ner vitlöken och rör om. Häll
upp soppan i djupa tallrikar och fördela den sista crème fraichen
över soppan.
Servera genast.
Upp
SommarGazpacho
6-8 port
4 msk olivolja
4 skivor vitt formbröd
1 msk rödvinsvinäger
4 vitlöksklyftor
1 tsk socker
1 kg tomater
2 röda paprikor
1 lök
1 liten gurka
salt och peppar
Skär bort kanterna på brödet.
Hacka vitlöken. Skala, kärna ur och hacka tomaterna. Kärna ur och
hacka upp paprikorna. Hacka löken och gurkan. Smula brödet i en skål
och tillsätt olja, vinäger och socker. Blanda ner tomater, paprika,
lök och gurka och kör detta i en mixer. Salta och peppra efter smak
och späd soppan till önskad konsistens med iskallt vatten. Är det en
varm sommardag så kan du lägga i några isbitar i soppan. Garnera med
tärnad gurka eller färska örter.
Upp
Enkel
musselsoppa
1 burk musslor i vatten
2 lökar
2 msk smör eller margarin
1 vitlöksklyfta
2 1/2 dl vispgrädde
finhackad persilja
Skala och hacka lök och
vitlök, fräs dem i en kastrull. Häll av musslorna men spara spadet.
Häll nu i musselspadet, grädden och lite persilja, låt puttra i ca 4
minuter. Tillsätt musslorna och persiljan och låt bli varmt. Servera
genast. Kan redas av med en beurre manié om man vill ha en fastare
soppa (se kapitlet om redningar). Men då ska den redas av innan
musslorna tillsätts.
Upp
Svartsoppa
ca 10 port
1 l buljong och kråsspad
3/4 dl vetemjöl
4 dl gås- eller svinblod
1 tsk ingefära
1 tsk vitpeppar
1 tsk kryddnejlikor
3 tsk salt
½ dl socker
6 msk vinäger
1 dl konjak
2 dl rödvin
1 dl fruktspad
Krås:
kråset av 1 gås
1 - 1 1/2 l vatten
1/2 msk salt
5 vitpepparkorn
1 skivad gul lök
4 kryddnejlikor
Tillbehör:
200 gr urkärnade katrinplommon
1/2 kg äpplen i klyftor
Gåskråset
gåsleverkorv
Sockerlag:
1/2 l vatten (drygt)
1 dl socker
Skölj kråset väl. Lägg det i
kallt vatten i en kastrull och låt det långsamt koka upp. Skumma och
lägg i lök och kryddor. Låt kråset koka tills det är mört, ca 2
timmar. Sila spadet och skumma väl. Låt svalna och skär kråset i
tärningar och ta bort alla ben. Skölj och låt katrinplommonen ligga
i vatten en liten stund. Koka upp sockerlagen och koka äpplena
mjuka, ett par åt gången. Ta upp äpplena med hålslev och spar lite
av fruktspadet.
Fräs smör och mjöl, späd med
kall buljong och kråsspad och låt småkoka i 10 minuter. Sila soppan
och häll den tillbaka i kastrullen. Sila blodet och häll ner det i
soppan under kraftig vispning, låt det sjuda under tiden men var
försiktig så att den inte skär sig. Vispa hela tiden. Smaksätt med
salt, kryddor, fruktspad, socker, vinäger, vin och konjak. Låt
den stå i vattenbad för att den inte ska skära sig. Lägg upp
tillbehören på fat och servera dem till.