Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

 

 

Risinformation

 

Ris heter på latin ory'za sati'va, fam. grami'neae. Det är ca en meter högt och har 25 cm långa, smala blad och enblommiga, småax i smal vippa. Frukterna, riskornen omges av skärmfjäll samt ett gulrött fruktskal, kallat silverhinnan. I Kina började man odla ris redan 2500 år f.Kr.

Sydeuropa började först 1100-1500-talet och i Amerika på 1600-talet. De största producenterna är i Asien men även Italien odlar ris i stor skala. Omkring hälften av jordens befolkning har ris som huvudföda. Riskornen kallas oskalade för paddy, skalade för råris och om även silverhinnan är borttagen, för polerat ris.
 


Matris
Långkornigt parboiled (specialbehandlat ris som tryckkokats). Koktid ca 20 minuter.Fullkornsris

Ett råris som även det har tryckbehandlats. Koktid ca 20 minuter.Rundkornigt ris (grötris)

Detta ris går sönder när det kokas därför passar det bäst till just gröt. Koktid ca 35 minuter.

UppRåris

Denna rissort är helt obehandlad, därför har den mera nyttigheter i sig. Skölj noga innan kokning. Koktid ca 40 minuter.Basmatiris

Detta är främst ett indiskt ris. På ett naturligt sätt blir det luftigt och klibbfritt. Koktid ca 18 minuter.Jasminris

Thailands egna ris. Till skillnad från basmatiriset så klibbar detta ris. Koktid ca 14 minuter, ta bort kastrullen från plattan och lufta med gaffel och låt stå i ca 5 minuter.

UppVildris

Vildris är förmodligen det smakrikaste riset. Serveras oftast utblandat med specialbehandlat långkornigt ris. Koktid ca 25 minuter.Avorioris

Avorioriset är ytterst smakrikt och mycket näringsrikt. Det är ett mycket luftigare ris och mycket mindre klibbigt än vanligt vitt ris.
Riset är perfekt för risotto och även för vissa puddingar. Koktid ca 25 minuter.