Potatis
Ölandskroppkakor
Skånsk potatis
Färskpotatis med rostade sesamfrön
Gubbröra
Ugnsbakad
lövpotatis
Rostad potatis
Folieinbakad färskpotatis med sparris och
vårlök
Potatispaj
Potatis
och broccolisoppa
Enkel potatis och västerbottenkaka
Enkla potatiskakor
Varm
potatissallad
Grillad
färskpotatis
Janssons frestelse
Bakad potatis
Potatisbullar
Potatisgratäng
Hasselbackspotatis
Potatismos
Kokt potatis
Stekt potatis
Fransk potatissoppa
Potatissoppa med keso
Potatis och majssoppa
Pytt i panna
Potatissoppa á la Nizza
Potatissallad
Raggmunk
Kaviarlåda
Ölandskroppkakor
4 port
250 g kokt potatis
750 g rå potatis
2 ägg
2 dl vetemjöl
Ca 175 g rimmat fläskkött
1 stor gul lök
Krossad kryddpeppar
Salt
Skala och koka 1/4 del av potatisen
i ca 12 minuter. Skala löken och finhacka den. Finhacka fläsket. Finriv
resterande råa potatisen och lägg den i en sil. Pressa ur vätskan ur
potatisen med handen eller en sked. Mosa den kokta potatisen och blanda
den med den råa potatisen. Bryn fläsket i en stekpanna i ca 5 minuter.
Lägg i löken och fräs den i ca 4 minuter. Krydda med salt och peppar.
Vispa ihop ägg, mjöl och lite salt i en skål. Blanda detta med
potatismoset. Dela degen i 12 jämnstora bitar. Gör en grop i varje
degbulle och fyll med köttfyllningen. Vik ihop och rulla till bollar.
Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Sänk värmen och lägg i
kroppkakorna. Låt dom småsjuda tills de flyter upp, då är dom färdiga.
Servera kroppkakorna med smält smör och lingonsylt.
Upp
Skånsk potatis
4 port
800 g potatis
1 gul lök
1 msk smör
3 dl standardmjölk
2 msk hackad gräslök
Salt
Peppar
Skala potatisen och skär den i 2x2
centimeters stora tärningar. Skala löken och skär den i grova bitar.
Stek potatis och lök i en stekpanna med lite smör så att potatisen får
fin färg. Lägg över potatis och lök i en kastrull och häll i mjölken,
salt, peppar och ev stekspadet från stekpannan. Koka potatisen mjuk på
svag värme under omrörning. Är stuvningen för lös reder du av den med
lite vetemjöl blandat med lite vatten, häll i redningen under omrörning
i den kokande såsen tills du är nöjd med konsistensen. Strö över
gräslöken. Skånsk potatis brukar serveras till nystekta isterband och
saltgurka.
Upp
Färskpotatis med rostade
sesamfrön
2 port
½ kg färskpotatis
2 msk smör
1 tsk salt + salt till potatisvattnet
3 msk sesamfrö
Tvätta potatisen och koka den mjuk
i lättsaltat vatten. Låt den ånga av en stund. Smält smöret i en
stekpanna. Häll i saltet. Lägg ner potatisen och skaka pannan så att dom
blir smörade runt om. Höj värmen och häll i sesamfröna. Skaka pannan så
att fröna täcker potatisen. Låt potatisen ligga i pannan under skakning
så att sesamfröna blir rostade. Serveras till en stekt eller grillad
köttbit.
Upp
Gubbröra
6 port
1 gul lök
1 msk smör
100 g ansjovisfilé
2 dl crème fraiche
6 kokta kalla potatisar
3 msk klippt färsk gräslök
Salt
Svartpeppar
Skala och finhacka löken. Mjukgör
löken i en kastrull tillsammans med smöret. Låt svalna. Hacka ansjovisen
och blanda den med lök och crème fraiche. Skär potatisen i små tärningar
och vänd ner den i röran. Vänd ner gräslöken. Smaka av med salt, peppar
och ev lite ansjovisspad.
Upp
Ugnsbakad lövpotatis
4 port
1 kg fast potatis
50 g smör
2 tsk salt
Svartpeppar
Skala potatisen och skär den som
tunna löv. Skölj potatisen i vatten så att du får bort all stärkelse.
Torka av potatisen så den blir torr. Smält smöret i en kastrull. Varva
potatis, smör salt och peppar i en ugnsfast form, avsluta med smör.
Grädda potatisen i ugn på 225 grader i ca en timme eller tills potatisen
är mjuk och har fått fin färg. Servera potatisen till stekt eller
grillat kött tillsammans med en god sås eller kryddsmör.
Upp
Rostad potatis
4 port
8 stycken stora potatisar
4 msk ströbröd
2 vitlöksklyftor
2 tsk grillkrydda
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Skala potatisen och dela den i
bitar 2x2 centimeter. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i potatisen.
Koka i ca 5 minuter. Häll upp potatisen på en plåt och låt den svalna
något. Häll på ströbröd, pressad vitlök, grillkrydda, salt och peppar.
Blanda ihop allt noga. Rosta potatisen i ugnen på 250 grader i ca 15-20
minuter eller tills den är mjuk och har fått fin färg. Rör om efter
halva tiden. Servera den rostade potatisen tillsammans med grillat kött
och en god sås eller kryddsmör.
Upp
Folieinbakad färskpotatis med sparris och
vårlök
4 port
16-20 stycken små färskpotatisar
1 knippe färsk grön sparris
150 g vårlök
Smör
Färska dillkvistar
Aluminiumfolie
Salt
Svartpeppar
Tvätta potatisen noga och skiva den
tunt. Skölj vårlöken och grovhacka den. Grovhacka sparrisen. Blanda
potatis, lök och sparris. Fördela blandningen på fyra folieark. Klicka
på lite smör i varje paket. Salta och peppra. Lägg två stycken
dillkvistar på varje hög och vik ihop folien så att den täcker potatisen
och grönsakerna. Grilla paketen i ca 15 minuter. Servera detta till en
grillad köttbit och en god sås eller kryddsmör.
Upp
Potatispaj
4-6 port
1 kg potatis
2 gula lökar
500 g smördeg på rulle
1½ dl torrt vitt vin
100 g smör
1 ägg
2 dl vispgrädde
Salt
Peppar
Riven muskotnöt
Skala potatisen och koka den i ca
10 minuter. Låt den svalna något och skär den i tunna skivor. Skala
löken och finhacka den. Klä en pajform med smördegen. Varva potatis och
lök tillsammans med salt, peppar och lite muskot. Häll över vinet och
klicka över smöret. Täck nu potatisen med smördeg som ett lock. Tryck
till runt kanterna. Vispa upp ägget och pensla smördegen noga. Tryck ner
fingret i mitten på smördegen så det blir ett hål ca 2 centimeter.
Grädda pajen i 175 graders värme i ca 40-45 minuter. Koka upp grädden
och häll den genom hålet i smördegen. Låt pajen stå i ca 10 minuter på
eftervärme i ugnen.
Upp
Potatis och broccolisoppa
4 port
4 l vatten
2 msk grönsaksbuljong
½ tsk timjan
½ krm sambal oelek
4-5 potatisar
1 stor gul lök
400 g hel färsk broccoli
Salt
Peppar
Färsk timjan
Koka upp vattnet tillsammans med
buljongen, timjan och sambal. Skala potatisen och löken. Skär
potatis, lök och broccoli i stora bitar. Lägg i det i buljongen och koka
i ca 10 minuter. Mixa allt så det blir slätt. Smaka av med salt och
peppar. Lägg i rispad färsk timjan och låt få ett uppkok.
Upp
Enkel potatis och
västerbottenkaka
4 port
12 potatisar
2 gula lökar
Olja
Västerbottenost efter smak
Salt
Peppar
Skala potatis och lök. Riv potatis,
lök och ost i separata skålar. Smörj en ugnsfast form med lite olja.
Varva potatis, lök, ost, salt och peppar i formen. Grädda på 225 graders
värme i ca 50 minuter.
Upp
Enkla potatiskakor
2-3 port
6 kokta potatisar
1 dl grädde
2 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 ägg
Salt
Peppar
Mosa potatisen eller pressa den
genom en potatispress. Salta och peppra. Blanda i mjöl, grädde,
bakpulver och ägg. Rör om ordentligt. Värm upp en stekpanna med lite
olja. Klicka ut lite potatissmet och jämna till kanterna så dom blir
runda. Stek på båda sidor tills kakorna fått fin färg.
Upp
Varm potatissallad
4-6 port
1 kg potatis
2 msk tomatpuré
½ tsk gurkmeja
1½ tsk krossad torkad röd chili
1 tsk krossad spiskummin
1 tsk krossade senapsfrön
1 tsk saffran
3 3/4 dl färdig grönsaksbuljong
2 lagerblad
Färsk basilika
Salt
Peppar
Skala och skär potatisen i klyftor.
Bryn potatisen i en varm stekpanna med lite olja. Lägg i tomatpuré,
gurkmeja, chili, kummin, senapsfrön och saffran. Stek allt i ett par
minuter. Häll i grönsaksbuljongen och lägg i lagerbladen. Sjud allt
under omrörning tills potatisen är mjuk. Blanda i basilikablad.
Upp
Grillad färskpotatis
Färskpotatis
Salt
Peppar
Tvätta potatisen noga. Dela den på
hälften. Lägg potatisen på grillen och grilla tills potatisen är mjuk.
Salta och peppra när potatisen nästan är färdiggrillad.
Upp
Janssons frestelse
4 pers
10 potatisar, knappt ett kilo
2 hackade gula lökar
1 brk ansjovisfiléer
3 dl vispgrädde
3 msk smör eller margarin
salt och peppar
Skala potatisen och skär den i strimlor. Varva potatis, lök och ansjovis i
en smord ugnsfast form och se till att det sista lagret ska vara potatis.
Blanda hälften av grädden med salt och peppar och häll denna blandning över
formen och klicka över margarinet. Grädda i 200 grader i ca 35 minuter.
Tillsätt då resterande grädde och sätt in i ugnen ytterligare 15 - 20
minuter.
Upp
Bakad potatis
Tvätta ren potatisen och picka
några hål med en gaffel runt om. Baka potatisen i ugn på 225 graders
värme i ca en timme.
Upp
Potatisbullar
4 port:
Ca 700 gr potatis
1 ägg
1 msk smör
1-1½ tsk salt
Peppar efter smak
Ströbröd till panering
Smör till stekning
Skala potatisen och koka den klar.
Pressa potatisen med en potatispress och blanda den med ägg, smör, salt och
peppar. Forma till lagom stora runda puckar och vänd dom sedan i ströbröd.
Stek dom på båda sidor i en stekpanna tills dom känns fasta och har
fått fin konsistens.
Upp
Potatisgratäng
4 port
8 - 10 st potatisar
1 msk margarin
3 dl vispgrädde
2 - 3 st vitlöksklyftor
1 ½ tsk salt
peppar
Skala och skiva potatisen. Smörj en
ugnsfast form med margarinet. Lägg i potatisen. Salta och peppra mellan
lagren. Blanda grädden med pressad vitlök. Häll blandningen över potatisen.
Grädda i 200 graders ugn i c:a 30 minuter. TIPS: Riven ost kan tillsättas, om
så önskas, mot slutet!
Upp
Hasselbackspotatis
4 port
8 - 10 st normalstora potatisar c:a
750 gr
1 tsk salt
3 msk margarin
1 - 1½ msk ströbröd
2 - 2½ msk riven ost
Skala potatisen och skär den i tunna
skivor fast inte helt igenom. Potatisen ska hänga ihop i botten. Ställ
potatisen i en smord form med snitten uppåt. Pensla potatisen med smält
margarin och ställ in den i 225 graders ugn c:a 45 minuter. Strö över salt,
ströbröd och ost i slutet av stekningen.
Upp
Potatismos
4 port
8 - 10 st potatisar c:a 750 gr
vatten
2 tsk salt per liter vatten
2 - 3 dl varm mjölk
1 msk smör
salt
peppar
ev lite socker
ev riven muskotnöt
Skala potatisen och dela dem i jämna
bitar. Koka potatisen i saltat vatten. Vattnet ska täcka potatisen. Slå av
vattnet när potatisen är färdigkokt, beroende på storleken på potatisen, c:a
20 - 25 minuter. Pressa potatisen genom en purépress eller använd
potatisstöt, elvisp går också utmärkt. Använder du elvisp blir moset
fluffigare (du får nämligen in luft i moset). Tillsätt den varma mjölken
lite i sänder och arbeta moset tills det blir poröst. Blanda ner smöret.
Salta och peppra efter smak. Prova gärna att krydda med muskot. Prova också
att slå i lite vatten som du kokat potatisen i och tillsätt lite socker. Men
tänk på då att minska mjölkmängden. Glöm inte att smaka av när du tycker det
ser bra ut, ha i ev mer salt, peppar, smör, muskot och socker.
Upp
Kokt potatis
4 port
8 - 10 st potatisar c:a 750 gr
vatten
2 tsk salt per liter vatten
Skala potatisen och lägg den i en
kastrull, fyll på med vatten så att det täcker potatisen. Tillsätt saltet.
Koka under lock i c:a 20 minuter eller tills potatisarna känns mjuka. Häll
av vattnet och servera. Koktiden kan variera beroende på potatisens storlek
Tips: Kokar du färskpotatis på sommaren så pröva att ha i dill och
dillstjälkar i vattnet när du kokar potatisen, jättegott.
Upp
Stekt potatis
4 port
8 - 10 st kokta, kalla potatisar
margarin
salt, peppar
Skär den kokta, kalla potatisen i
önskad storlek. Lägg margarinet i en varm stekpanna och lägg i potatisen.
Salta och peppra efter önskat behov. Stek potatisen och rör om då och då
till den fått en gyllenbrun färg. Ha inte en för varm panna.
Upp
Fransk potatissoppa
4 port
4 potatisar
2 gula lökar
1 fänkål c:a400 gr
1 msk smör el, margarin
0,5 gr saffran
2 msk tomatpuré
½ tsk salt
1 tsk timjan
1 krm vitpeppar
1 liter färdigblandad hönsbuljong
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
Skala och skiva potatis och den gula
löken. Skär sedan fänkålen i 1x1 cm stora bitar. Tag fram en kastrull och
lägg i smöret. När smöret smält så lägger du i löken. Tillsätt sedan
potatisen, fänkålen, saffran, timjan, salt och peppar. Fräs det hela en
liten stund så att det inte tar färg. Tillsätt tomatpurén och fräs det lite
till. Häll sedan i hönsbuljongen, rör om och låt soppan koka på svag värme i
ca:15 minuter. Sila nu av hopkoket och spara buljongen. Mixa grönsakerna och
potatisen till en puré tillsammans med hälften av buljongen. Häll tillbaka
purén i den ursköljda kastrullen och späd med resten av buljongen. Rör ner 1
dl crème fraiche. Pressa ner vitlöken och rör om. Häll upp soppan i djupa
tallrikar och fördela den sista crème fraichen över soppan. Servera genast.
Upp
Potatiskakor med keso
4 port
1 kg potatis
1½ tsk salt
peppar
smör eller margarin till stekning
ev vatten
Skala och riv potatisen. Tillsätt
saltet och lite peppar och rör om. Blir "smeten" så fast att den inte flyter
ut vid stekning tillsätter Du lite vatten. Fräs nu smöret/margarinet i en
stekpanna. Klicka ut lagom stora kakor i pannan och stek tills kakorna blir
ljust bruna och frasiga på bägge sidor. Servera keso och en fräsch sallad
till detta.
Upp
Potatis och majssoppa
4 port
3 potatisar
½ liter vatten
1 tsk salt
1 finhackad gul lök
1 strimlad röd paprika
1 brk majskorn
½ liter mjölk
salt och peppar
smör eller margarin
Skala potatisen, dela den i mindre
bitar och koka i 20 minuter i saltat vatten. Tillsätt lök, majs, paprika,
och mjölk. Smaka av med kryddor. Koka ytterligare 20 minuter för att den ska
bli lite tjockare. Servera med bröd och pålägg.
Upp
Pytt i panna
4 port
300 gr kokta eller stekta köttrester tex korv eller en stek (allt går)
8 - 10 st potatisar (ca 750 gr)
2 st stora lökar
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Smör eller margarin till stekning
Börja med att skala potatisarna. Skär
sedan köttet och potatisen i mindre jämnstora bitar. Skala och hacka löken.
Stek sedan potatisen i smöret i en stekpanna tills den är mjuk och har fått
en fin färg. Bryn sedan köttet och löken. Blanda alla ingredienserna och
krydda med salt och peppar. Serveras med stekt ägg och rödbetor.
Upp
Potatissoppa à la
Nizza
4 port
4 st potatisar
1 stor fänkål ca 400 gr
2 st gula lökar
½ pkt saffran
2 msk tomatpuré
1 l grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
1 tsk timjan
2 st vitlöksklyftor
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk smör
Skala och skiva potatis och lök. Skär
fänkålen i lagom stora bitar. Fräs löken i smöret till den blir mjuk.
Tillsätt fänkålen, potatisen, saffran, tomatpuré och kryddorna. Tillsätt
buljongen och låt soppan koka i ca 15 minuter. Sila av och spara buljongen.
Mixa grönsakerna och potatisen med hälften av buljongen tills det blir en
puré. Häll tillbaka purén i kastrullen och slå över resterande buljong. Rör
ner 1 dl crème fraiche. Pressa eller hacka vitlöken och blanda ner i soppan.
Sjud nu upp soppan och servera soppan med en klick crème fraiche och ett
gott bröd.
Upp
Potatissallad
4 port
10 - 12 kokta kalla potatisar
1 gul lök
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
1 - 2 msk kapris
salt och peppar
Skala och skär potatisen i lagom
stora bitar, finhacka sedan den gula löken. Blanda majonnäs och gräddfil och
blanda i kapris, lök och häll sedan blandningen över potatisen. Blanda runt
försiktigt och smaksätt med lite salt och peppar. Garnera gärna med lite
finhackad persilja.
Upp
Raggmunk
4 port
2 dl mjöl
1 1/2 tsk salt
5 dl mjölk
1 ägg
8 potatisar
3 msk smör
Vispa mjölet tillsammans med saltet
och lite av mjölken till en slät konsistens. Häll i resterande mjölk och rör
ihop. Skala och riv potatisen och häll den sedan i smeten. Blanda runt. Bryn
smör i en stekpanna och häll i lite raggmunkssmet så att det blir ett tunt
lager fördelat i stekpannan. Vänd raggmunken när den har blivit guldbrun på
undersidan. Servera med nystekt fläsk och lingonsylt till.
Upp
Kaviarlåda
ca 5 gula lökar
ca 8 medelstora potatisar
2 burkar Drotts orökta kaviar
9 dl grädde
Hacka och mjukstek löken, får ej
brynas. Smörj en form och bred ut kaviaren så jämt som möjligt, därefter på
med löken. Skiva potatisen ganska tunt och täck löken. På med grädden. Inga
kryddor i övrigt. En timme i mitten på 225-graders ugn. Täck ev med folie de
sista 10-15 minuterna (men den ska vara ganska brunbränd).
|