Pasta
Tagliatelle med tomat och
fetaost
Pastagratäng med bacon och Gorgonzola
Farfalle don Juan
Ungersk
paprikapasta
Spaghetti med krämig tomatsås
Spaghetti med ricottaost och örter
Penne à l'Arribiata
Tagliatelle
med laxsås
Fettucini med klassisk ostsås
Tortellini med kräftstjärtar
Ostfylld tortellini med ricottaost och valnötter
Pastagratäng
Pastapanna
Tagliatelle
med ostsås
Fettucini med rökt lax och sparris
Cannelloni med kyckling
Cannelloni med köttfärs
Tagliatelle med pesto
Farfalle med färska champinjoner
och vitlök
Spaghetti med bacon och paprikasås
Spaghetti med saffran och lax
Penne
rigate med ädelostsås
Spaghetti
med enkel tomatsås
Tortellini à la prosciutto
Tortellini à
la panna
Gratinerad
tortellini med grönsaker
Tortellini med svamp och parmesan
Sannas enkla
pasta
Tortellini med ädelost och
rostade valnötter
Tortellini med kyckling
och soltorkade tomater
Tortellini med lövbiff och gorgonzola
Spaghetti med örter och nötter
Spaghetti
med skaldjur och örter
Spaghetti
Carbonara
Pasta med
tomatsås
Spaghetti med köttfärssås
Makaronipudding
Alex enkla pasta
Pasta med skinka
Currypasta
Spaghetti med baconröra
Johans spaghetti
Tagliatelle med grönsaker
Tagliatelle med tomat och
fetaost
4
port
300
gr Tagliatelle
2 gula lökar
½ gurka
Smör till stekning
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 krm peppar
1-2 tsk oregano
175 gr tärnad fetaost
2 dl crème fraiche
10 svarta urkärnade oliver
Koka
pastan i rikligt med
lättsaltat vatten enl.
anvisningen på paketet.
Skala löken och hacka den
fint. Tärna gurkan. Fräs
löken och gurkan i lite smör
i en kastrull. Häll i crème
fraiche och krossade
tomater. Krydda med oregano,
salt och peppar. Blanda
såsen med pastan, fetaosten
och oliverna. Servera
genast.
Upp
Pastagratäng med bacon
och Gorgonzola
4
port
Pasta för 4 personer 2 pkt bacon (280 gr) 200 gr färska champinjoner 1 purjolök 1 röd paprika 6 soltorkade tomater (i
olja) 150 gr Gorgonzola 2 dl standardmjölk 2 dl vispgrädde 3 ägg 1 vitlöksklyfta Salt Peppar Parmesanost
Koka
pastan i rikligt med
lättsaltat vatten enl.
anvisningen på paketet.
Strimla baconet. Skiva
champinjonerna. Tvätta och
skölj purjolöken. Strimla
den fint. Kärna ur paprikan
och tärna den. Tärna
tomaterna. Fräs bacon
knaprigt. Låt rinna av på
hushållspapper. Fräs
purjolök, champinjoner och
paprika. Tillsätt tomaterna
och låt allt puttra ett par
minuter. Smula
Gorgonzolaosten och blanda
den med baconet. Blanda i
grönsaksfräset och pastan.
Smörj en gratängform med
lite olja och lägg ner
pastaröran. Vispa ihop äggen
tillsammans med mjölken,
pressad vitlök, salt och
peppar. Häll detta över
pastan. Blanda ordentligt
och gratinera sedan i 200
graders värme i ca 20-30
minuter. Riv över
parmesanost.
Upp
Farfalle don Juan
4
port
300 gr Farfalle 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 50 gr skivad smakrik salami Smör till stekning 2 dl crème fraiche (tomat
&basilikasmak) Salt Peppar Parmesan
Koka
pastan i rikligt med
lättsaltat vatten enl.
anvisningen på paketet.
Skala och hacka lök och
vitlök. Skär salamin i
strimlor. Bryn löken i lite
smör i en kastrull. Tillsätt
vitlöken och salamin. Fräs i
någon minut. Rör ner crème
fraiche. Låt koka upp och
smaka av med salt och
peppar. Riv över parmesan.
Upp
Ungersk paprikapasta
4
port
280
gr penne rigate 1 liten röd paprika 1 liten gul paprika 1 liten grön paprika 1 liten gul lök 2 vitlöksklyftor 1-2 msk olja 1 tsk torkad timjan 1 tsk starkt paprikapulver ½ msk kummin 2½ dl färdigblandad
grönsaksbuljong ½ tsk salt 1 krm peppar Smör 1 msk smör 2 msk hackad persilja
Koka
pastan i rikligt med
lättsaltat vatten enl.
anvisningen på paketet.
Skölj, kärna ur och dela
paprikorna i fyra delar.
Lägg dom på en plåt med
skalsidan uppåt. Ställ in
paprikorna i ugnen på 225
grader tills blåsor bildas.
Ta ut plåten och låt
paprikorna svalna. Skala och
hacka lök och vitlök. Dra av
skinnet från paprikan och
strimla paprikaköttet. Fräs
vitlök, lök och paprika i
olja några minuter. Paprikan
ska ej få färg. Krydda med
timjan, paprikapulver och
kummin. Häll över buljongen.
Låt såsen koka i ca 5-10
minuter. Smaka av med salt
och peppar. Smält smöret i
en kastrull och blanda i
persilja och pasta. Rör om
ordentligt och häll upp
pastan i en stor skål.
Blanda i såsen och servera
genast.
Upp
Spaghetti med krämig
tomatsås
4
port
Spaghetti för 4 portioner 800 gr tomater 1 pkt bacon (140 gr) 1 gul lök 1 msk olivolja 1 tsk salt 1 krm peppar ½ dl vispgrädde
Skölj
och halvera tomaterna. Kärna
ur dom och skär i mindre
bitar. Strimla
baconskivorna. Skala och
finhacka löken. Hetta upp
oljan i en kastrull och fräs
baconet i någon minut.
Tillsätt löken och låt den
fräsa med. Blanda i
tomaterna och krydda med
salt och peppar. Koka ihop i
ca 15 minuter. Koka pastan i
rikligt med lättsaltat
vatten enl. anvisningen på
paketet. Låt pastan rinna av
ordentligt. Mixa såsen med
en mixerstav eller liknande.
Häll tillbaka såsen i
kastrullen och tillsätt
grädden. Koka upp, smaka av
och servera genast med
spaghettin.
Upp
Spaghetti med ricottaost och
örter
4
port
Spaghetti för 4 portioner
1 dl färska örter (basilika,
timjan, persilja och dragon)
2 gula lökar
12 st cocktailtomater
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar
200 gr ricottaost
Grovhacka örterna. Skala och
finhacka löken. Hetta upp
oljan i en kastrull och fräs
löken så den blir lite
glansig. Skölj och skär
tomaterna i fyra delar. Lägg
i tomaterna i kastrullen och
krydda med salt och peppar.
Koka ihop såsen ett par
minuter. Koka pastan i
rikligt med lättsaltat
vatten enl. anvisningen på
paketet. Blanda ner örterna
i såsen. Blanda ner den
nykokta pastan i såsen.
Klicka ner osten och rör om.
Upp
Penne à l'Arribiata
4
port
280 gr
penne rigate
1 paket bacon (140 gr)
6 tomater
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1-2 röda chilifrukter
1 msk olivolja
½ tsk salt
1 krm peppar
½ knippe persilja
Parmesanost
Strimla
baconskivorna. Doppa
tomaterna i kokande vatten
någon minut och dra sedan av
skalet. Dela tomaterna och
ta bort kärnorna. Skär
tomaterna i små bitar eller
passera dom genom en sil.
Koka pastan i rikligt med
lättsaltat vatten enl.
anvisningen på paketet.
Skala och finhacka vitlök
och gul lök. Tvätta
chilifrukten. Kärna ur
chilin och finhacka den.
Hetta upp oljan i en gryta.
Fräs baconet. Tillsätt
vitlöken och löken. Fräs i
några minuter. Blanda i
tomaterna och
chilifrukterna. Låt puttra i
ett par minuter. Smaka av
med salt och peppar. Blanda
röran med den nykokta pastan
och strö över finhackad
persilja. Riv över
parmesanosten efter behag.
Upp
Tagliatelle med laxsås
4
port
Pasta
för 4 portioner, se paketet
1 gul lök
1 msk smör eller margarin
1 dl torrt vitt vin
2 ½ dl vispgrädde
400 gr laxfilé utan skinn
Salt
Peppar
Saft från ½ lime
Skala
och finhacka löken. Smält
fettet i en kastrull och
fräs löken ett par minuter.
Tillsätt vinet och låt koka
i ca 2 minuter. Häll i
grädden och låt koka ihop
tills hälften av mängden
återstår. Koka pastan i
rikligt med lättsaltat
vatten enl. anvisningen på
paketet. Mixa såsen med en
mixerstav eller liknande.
Häll tillbaka såsen i
kastrullen och smaka av med
salt, peppar och limesaft.
Låt såsen koka upp. Skär
laxen i ca 1x1 centimeters
stora tärningar. Lägg i
laxen i den kokande såsen.
Låt fisken koka med tills
den är klar, ca 4 minuter.
Upp
Fettucini med klassisk
ostsås
4 port
Pasta
för 4 portioner, se paketet
1 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl standardmjölk
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm riven muskotnöt
1 äggula
1 dl vispgrädde
2 dl riven parmesanost (ca 75
gr)
2 dl riven mild ost (ca 75 gr)
Koka
pastan i rikligt med lättsaltat
vatten enl. anvisningen på
paketet. Smält smöret i en
kastrull. Tillsätt mjölet och
rör om. Späd med mjölken, lite i
taget. Krydda med salt, peppar
och lite muskot. Sjud såsen i 5
minuter under omrörning. Blanda
äggulan med grädden och rör ner
det i såsen. Låt inte såsen
koka. Sila av såsen genom en fin
sil och tillsätt sedan osten.
Rör om tills osten har smält.
Värm upp såsen utan att den
kokar. Blanda ostsåsen med den
färdigkokta pastan. Servera
genast.
Upp
Tortellini med kräftstjärtar
4 port
500 g tortellini
2 burkar kräftstjärtar à 380 g
1 röd lök
1 grön paprika
½ röd chilifrukt
1 knippe färsk hackad dill
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Koka tortellini
enligt anvisningen på paketet. Skala löken
och strimla den fint. Tvätta paprikan och
skär den i små bitar. Finhacka chilifrukten. Fräs lök, paprika
och chili i lite olivolja. Häll på crème
fraiche och grädde. Koka upp och dra av
kastrullen från plattan. Vänd ner dill,
kräftstjärtar och den nykokta pastan. Smaka
av med salt och peppar.
Upp
Ostfylld tortellini med ricottaost och valnötter
4 port
500 g ostfylld tortellini
250 g skalade valnötter
2 dl vispgrädde
3 dl vatten
1 dl ricottaost
1litet rosésalladshuvud
Parmesanost
Salt
Svartpeppar
Koka pastan enligt
anvisningen på paketet. Rosta nötterna på en plåt i ugnen på
175 graders värme i ca 10 minuter. Rör om då och då. Koka
upp grädde och ricotta tills de första bubblorna syns.
Smaka av med salt och peppar. Smula ner hälften av nötterna
i ostsåsen. Finstrimla rosésalladen och skölj den noga under
kallt vatten. Blanda ner salladen i ostsåsen och låt allt
bli varmt. Lägg upp pastan på tallrikar och slå såsen över.
Garnera med resterande nötter och riv över rikligt med
parmesanost.
Upp
Pastagratäng
4 port
200 g valfri pasta
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
100 g färska champinjoner
300 g nötfärs
2 msk köttbuljong (koncentrat)
1 dl chilisås
1 dl vatten
4 dl mjölk
maizenamjöl
30 g riven stark ost
Olja till stekning
Salt
Svartpeppar
Koka pastan enligt
anvisningen på paketet. Skala lök och vitlök och hacka dom
fint. Tvätta paprikan och skär den i små tärningar. Skiva
champinjonerna. Bryn färsen med lite olja i en varm
stekpanna. Lägg i löken, vitlöken och paprikan och bryn ett
par minuter. Lägg i champinjonerna. Häll i 1 msk buljong,
chilisås och vatten. Koka upp och låt småputtra i ca 10
minuter under omrörning. Salta och peppra. Smaka av. Häll i
mjölken i en kastrull och koka upp. Blanda maizanamjölet med
lite vatten och red av mjölken till en lagom konsistens.
Häll i 1 msk buljong. Häll i osten och rör tills den har
smält. Krydda med salt och peppar och smaka av. Ta fram en
ugnsfast form och smörj den med lite olja. Häll i pastan,
köttfärssåsen och ostsåsen och blanda allt ordentligt.
Gratinera i ugnen på 225-250 grader i ca 15-20 minuter tills
pastagratängen har fått fin färg och är genomvarm.
Pastapanna
4 port
Pasta för 4 port
1½ burk hela konserverade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 selleristjälk
450 g nötfärs
1½ dl rött vin
½ dl färsk hackad persilja
300 g mozzarella
4 msk riven parmesanost
Olivolja till stekning
Salt
Peppar
Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Hacka
tomaterna fint eller kör dom i en mixer. Skala lök, vitlök och morot och
hacka det fint. Tvätta sellerin och hacka den fint. Stek alla grönsaker i en
varm stekpanna med lite olja i ca 5 minuter under omrörning. Tillsätt färsen
lite i taget och stek den i ca 10 minuter under omrörning. Häll i vinet och
låt puttra ett par minuter. Häll i tomaterna. Salta och peppra. Koka under
lock på svag värme under omrörning i ca 20 minuter. Lägg i persiljan. Späd
med vatten om det skulle bli för torrt. Skär mozzarella i små bitar. Blanda
pastan och färsen i en ugnsfast form. Blanda i mozzarellan och
parmesanosten. Ser det för torrt ut så blandar du i lite vatten.
Gratinera i ugn på 175 grader i ca 35-40 minuter eller tills den fått fin
färg och är genomvarm.
Tagliatelle
med ostsås
4 port
Tagliatelle för 4 portioner
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dk standardmjölk
½ tsk salt
1 krm malen svartpeppar
½ krm malen muskotnöt
1 dl riven ost
Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Smält
smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt mjölet. Sätt
tillbaka kastrullen och häll i mjölken under omrörning. Koka i ca 5 minuter.
Krydda med salt, peppar och muskotnöt. Lägg i osten och rör tills den har
smält. Smaka av. Lägg upp pastan på tallrikar och häll såsen över.
Fettucini med
rökt lax och sparris
4 port
3 dl vispgrädde
2 hg rökt lax
1 knippe grön färsk sparris
Salt
Peppar
Fiskbuljong
Maizenamjöl
1 pkt fettucini
Koka pastan enligt anvisningen på
paketet. Koka sparrisen ett par minuter i lättsaltat vatten
tills den är mjuk. Kyl ner sparrisen i kallt vatten. Skär av
8 stycken sparrisknoppar och spar till garnering. Dela
resten av sparrisen i små bitar. Koka upp 2 dl vatten,
grädde, salt, peppar och lite fiskbuljong. Blanda lite
maizenamjöl med lite kallt vatten och red av såsen till
lagom konsistens. Sjud i ca 5 minuter under omrörning. Skär
laxen i strimlor. Lägg i sparrisbitarna och laxen i såsen
och blanda runt. Smaka av. Lägg upp pastan på 4 djupa
tallrikar och fördela såsen över. Garnera med 2
sparrisknoppar på varje tallrik.
Upp
Cannelloni med kyckling
4 port
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
300 g kycklingfilé
100 g färska champinjoner
1 dl färdigblandad hönsbuljong
2 msk sherry
150 g keso
3 msk + ½ dl riven parmesanost
12 cannellonirör
140 g bacon
1 brk krossad tomat (burk)
½ tsk strösocker
Svartpeppar
2 msk smör
4 dl standardmjölk
Svartpeppar
Salt
Skala lök och vitlök. Hacka 1 lök
och pressa 2 vitlöksklyftor. Fräs lök och vitlök i en
stekpanna med lite smör tills den blir mjuk. Skiva
champinjonerna. Strimla kycklingen smått. Lägg ner svamp och
kyckling och låt det steka med en liten stund. Salta och
peppra. Häll på buljongen och sherry och låt koka i ca 8
minuter under lock. Kör kycklingblandningen i en mixer och
mixa tills det blir finfördelat. Låt svalna en stund. Blanda
i keso och 3 msk parmesanost. Smaka av med salt och peppar.
Fyll cannellonirören med kycklingröran med en spritspåse
eller en vanlig plastpåse med hål i ena kanten. Finhacka 1
gul lök och pressa 1 vitlöksklyfta. Finstrimla baconet och
fräs det tillsammans med lök och vitlök i en stekpanna med
lite olja. Häll i krossad tomat och koka ihop tills nästan
all vätska kokat in. Häll i sockret. Smaka av med salt och
peppar. Fräs smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Späd
med mjölken i omgångar och koka i ca 5 minuter under
omrörning. Smaka av med salt och peppar. Varva tomatsåsen,
bechamelsåsen och cannellonirör i en ugnsfast smord form.
Översta lagret ska vara bechamelsås. Strö över ½ dl riven
parmesanost. Täck formen med aluminiumfolie och grädda mitt
i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter. Ta bort
aluminiumfolien och grädda ytterligare i ca 10 minuter tills
det blivit fin färg och rören är mjuka.
Upp
Cannelloni med köttfärs
4 port
400 g nötfärs
Olja till stekning
1 gul lök
2 msk tomatpuré
3 dl krossad tomat (burk)
1 dl vatten
1 paket cannellonirör
100 g frusen spenat
100 g fetaost
3 dl crème fraiche
1 dl riven grevéost
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Bryn färsen i en stekpanna med lite
olja. Skala och hacka löken fint. Rör ner lök, tomat,
vatten, salt och peppar i färsen. Koka ihop i ca 15 minuter
eller tills vätskan har kokat bort. Låt blandningen svalna
och blanda sedan i spenat och smulad fetaost. Lägg färsen i
en spritspåse eller i en vanlig plastpåse med ett hål i
kanten. Spritsa i färsen i cannellonirören. Lägg rören i en
ugnsäker form. Blanda ihop crème fraiche med den rivna
gréveosten. Fördela crème fraicheblandningen över
cannellonirören och gratinera i ugn på 200 grader i ca 30
minuter.
Upp
Tagliatelle med pesto
4 port
1 stor kruka färsk basilika
4 vitlöksklyftor
100 g pinjenötter
2 dl olivolja
1 dl finriven parmesanost
Salt
Peppar
Koka pastan enligt anvisningen på
paketet. Plocka bort bladen från basilikan och lägg dom i en
mixer. Lägg i skalade vitlöksklyftor, nötter, olja och ost
och kör så att det blir en slät massa. Smaka av med salt och
peppar. Blanda peston med den nykokta pastan och servera
direkt.
Upp
Farfalle med
färska champinjoner och vitlök
4 port
400 g färska champinjoner
Smör till stekning
2 vitlöksklyftor
½ dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
soja
Finhackad färsk persilja
Koka pastan enligt
anvisningen på paketet. Skiva champinjonerna och fräs dom i
lite smör i en varm stekpanna. Skala och pressa i vitlöken.
Låt fräsa en stund. Späd med vinet och grädden. Koka i ca 10
minuter eller tills konsistensen är bra. Smaka av med salt,
peppar och lite soja. Rör i den hackade persiljan. Slå såsen
över den nykokta pastan och servera genast.
Upp
Spaghetti med bacon och paprikasås
4 port
Spaghetti för 4 pers
1 gul lök
1 liten gul paprika
1 liten röd paprika
1 liten grön paprika
1 pkt bacon ca 150 g
Smör till stekning
2 dl färdigblandad kyckling- eller hönsbuljong
2 dl crème fraiche
Salt
Svartpeppar
Koka
pastan enligt anvisningen på paketet. Skala och finhacka
löken. Tvätta paprikorna noga och ta bort kärnorna. Skär
paprikan i fina strimlor. Strimla upp bacon. Fräs bacon och
lök i en varm stekpanna med lite smör. Tillsätt paprikan och
fräs tills den har fått en fin färg. Späd med buljongen och
crème fraiche och låt koka upp. Tycker du såsen är för tunn
kan du reda av den med lite vetemjöl blandat i lite vatten.
Smaka av med salt och peppar.
Upp
Spaghetti med saffran och
lax
4 port
Spaghetti för 4 pers
1 gul lök
½ pkt saffran
Smör till stekning
2 dl crème fraiche
1 dl standardmjölk
200 g rökt lax
1 vitlöksklyfta
Mjöl
Vatten
Salt
Svartpeppar
Koka pastan enligt
anvisningen på paketet. Skala och finhacka löken. Fräs löken
tillsammans med saffran med lite smör i en kastrull. Häll i
crème fraiche och mjölk och låt koka upp. Skala och pressa i
vitlöken. Blanda mjöl och lite vatten klumpfritt och red av
såsen till lagom konsistens. Skär upp laxen i tunna, fina
strimlor och lägg ner i såsen. Smaka av med salt och peppar.
Låt allt bli varmt.
Upp
Penne
rigate med ädelostsås
4 port
Penne rigate för 4 pers
25 g smör
150 g gorgonzola
2 dl vispgrädde
Svartpeppar
Ev lite strösocker
Koka
pastan enligt anvisningen på paketet. Ta fram en kastrull
och lägg ner smöret. Smula ner osten och värm försiktigt
under omrörning tills osten har smält. Häll i grädden och
koka upp. Smaka av med peppar. Tillsätt ev en gnutta
strösocker om du tycker att det är en för pikant smak. Koka
ihop såsen till lagom konsistens eller red av den med lite
vetemjöl och vatten blandat.
Upp
Spaghetti med enkel
tomatsås
4 port
Spaghetti för 4 pers
1 brk krossad tomat
2 msk olivolja
1 tsk strösocker
Torkad basilika
Färsk chili efter smak
1 vitlöksklyfta
Salt
Svartpeppar
Koka spaghettin enligt
anvisningen på paketet. Värm tomaterna i en kastrull. Häll i
oljan och rör om. Häll i sockret och lite basilika. Finhacka
chilifrukt och lägg i den. Skala och pressa i vitlöken.
Salta och peppra
Upp
Tortellini á la prosciutto
4 port
Tortellini för 4 personer
200 g prosciuttoskinka
90 g smör
2-3 äggulor
4 msk parmesanost
1 tsk salt
Koka tortellinin enligt anvisningen på
paketet. Strimla upp skinkan. Smält smöret och lägg i skinkan och saltet.
Låt koka i ca 3 minuter. Blanda den kokta avrunna tortellinin med skinkan
och smöret. Tillsätt äggulorna och parmesanosten. Blanda noga ihop allt och
servera genast.
Upp
Tortellini
à la panna
4 port
Tortellini för 4 personer
1½ dl vispgrädde
50 g smör
3 msk riven parmesanost
1 tsk salt
Riven muskotnöt
Koka tortellinin enligt anvisning på
paketet. Blanda ihop grädde, smör, ost, salt och lite muskot i en kastrull.
Koka i ca 5 minuter under omrörning. Blanda i den kokta avrunna tortellinin
och låt allt koka upp. Servera genast.
Upp
Gratinerad tortellini med grönsaker
4 port
Tortellini för 4 personer
1 dl grovt riven selleri
1½ dl grovt riven morot
1 krossad vitlöksklyfta
2 msk olja
1 brk krossade tomater
½ tsk salt
50 g ost i skivor
Koka tortellinin enligt anvisningen på
paketet. Bryn selleri, morot och vitlök i en varm stekpanna med lite olja.
Häll på tomaterna. Salta och peppra. Koka såsen under lock i ca 10 minuter
eller tills grönsakerna är mjuka. Lägg den kokta tortellinin i en inoljad
gratängform. Slå över såsen och täck med ostskivorna. Gratinera i ugn på 250
graders värme i ca 15 minuter.
Upp
Tortellini med svamp och parmesan
4 port
Tortellini för 4 personer
300 g färska champinjoner
Smör till stekning
Salt
Svartpeppar
2 dl vispgrädde
3 msk parmesanost
Koka tortellinin enligt anvisning på
paketet. Borsta svampen så den blir ren och hacka den sedan i bitar. Fräs
svampen i en varm stekpanna med lite smör. Salta och peppra. Häll i grädde
och ost och koka i ca 5 minuter. Blanda ner den kokta tortellinin och
servera.
Upp
Sannas enkla
pasta
4 port
Pasta för 4 pers
500 gr köttfärs
Olja till stekning
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 liten röd paprika
2 dl crème fraiche (2 dl)
2 msk ketchup
2 dl vispgrädde
½ brk majskorn
1 tsk tandoorikrydda
Salt
Peppar
Koka pastan enligt anvisningen på
paketet. Bryn köttfärsen i en
stekpanna med lite olja. Skala och finhacka lök och vitlök och lägg ner i
färsen. Tvätta paprikan noga och skär den i små bitar. Lägg i paprikan i
stekpannan och fräs den ett par minuter. Häll i crème fraiche, ketchup och
grädde och låt puttra en stund. Smaka av med tandoori, salt och peppar. Häll
i den avrunna majsen och koka tills allt blir varmt.
Upp
Tortellini med
ädelost och rostade valnötter
4 port
Tortellini enligt förpackningens anvisning.
½ dl standardmjölk
150 g ädelost
2 dl crème fraiche
50 g skalade valnötter
150 g färsk bladspenat
Salt
Peppar
Koka tortellini. Häll i mjölk,
ädelost och crème fraiche i en kastrull och sjud så osten löser sig.
Smaka av med salt och peppar. Grovkrossa nötterna och rosta dom i en
het stekpanna. Grovhacka spenaten och lägg i den i såsen. Häll i
tortellini och nötter i såsen och servera direkt.
Upp
Tortellini med
kyckling och soltorkade tomater
4 port
Tortellini enligt förpackningens anvisning.
200 g kycklingfilé
Olivolja
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 buljongtärning (höns eller grönsak)
½ dl soltorkade tomater i olja
50 g färsk bladspenat
Koka tortellini. Strimla
kycklingen. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i
olivolja. Lägg ner kycklingen och fräs så allt får fin färg. Pudra
över mjölet och rör om. Tillsätt grädden under omrörning. Häll i
buljongen och hackade tomater. Koka ett par minuter och smaka av med
salt och peppar. Blanda i grovhackad bladspenat och servera genast
med den nykokta tortellinin.
Upp
Tortellini med lövbiff och
gorgonzola
4 port
Tortellini enligt förpackningens anvisning.
400 g lövbiff
3 dl vispgrädde
100 g gorgonzola
Salt
Peppar
Koka tortellini. Strimla och stek
lövbiffen. Koka upp grädden och smula ner osten. Rör hela tiden
tills osten har smält. Smaka av med salt och peppar. Koka ihop såsen
till lagom konsistens eller red av med en blandning av mjöl och
vatten. Lägg i köttet och servera.
Upp
Spaghetti med örter och nötter
4 pers
Spaghetti enligt förpackningens anvisning.
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
Olivolja
500 g krossade tomater
½ dl chilisås
Tabasco
½ knippe hackad basilika
1 dl jordnötter
Parmesanost
Salt
Peppar
Koka pastan. Skala och finhacka löken. Fräs
löken i lite olivolja, pressa i vitlöken. Häll i tomaterna och
chilisåsen. Koka ett par minuter under omrörning. Smaka av med
tabasco, salt och peppar. Lägg i örterna. Grovkrossa nötterna och
lägg ner i såsen. Lägg upp spaghettin på 4 tallrikar och häll såsen
över. Riv parmesanost över varje tallrik. Garnera med en
basilikakvist.
Upp
Spaghetti med skaldjur och örter
4 port
Spaghetti enligt förpackningens anvisning
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Olivolja
500 g krossade tomater
1 tsk socker
1 dl hackad färsk basilika
2 msk hackad färsk dragon
200 g skalade räkor
200 g rensat krabbkött på burk
2 krm cayennepeppar
Salt
Peppar
Koka spaghettin. Skala och finhacka
löken. Fräs löken i olivolja och pressa i vitlöksklyftan. Häll i
tomaterna och lite socker. Koka ett par minuter. Lägg i basilikan och
dragonen. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Lägg i
skaldjuren och blanda så allt blir varmt.
Upp
Spaghetti Carbonara
4 port
Spaghetti enligt förpackningens anvisning
150 g rimmad eller rökt skinka
1 gul lök
4 ägg
2 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost
Salt
Peppar
Koka pastan. Skala och finhacka
löken. Skär fläsket i små tärningar. Stek fläsket och löken och tillsätt
sedan grädde, lite salt och hälften av osten. Pressa i vitlöken. Smaka
av med salt och peppar. Blanda såsen med den kokta spaghettin. Lägg upp
på tallrikar och lägg på en äggula, parmesanost och lite svartpeppar.
Upp
Pasta med tomatsås
4 port
500 gr pasta
1 brk krossade tomater
½ brk crème fraiche
½ dl solroskärnor
1 stor gul lök
ev 2 dl skalade räkor
Salt och peppar efter smak
Börja med att skala och hacka den
gula löken fint. Fräs löken tillsammans med solroskärnorna och tillsätt
burken med tomaterna samt crème fraichen. Låt småputtra på lagom värme.
Krydda. Just innan serveringen tillsätter Du ev. de skalade räkorna.
Använder Du räkorna så tänk på att minska på saltet, räkorna är ganska salta
i sig själva! Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
Upp
Spaghetti med
köttfärssås
4 port
Spaghetti enligt förpackningens anvisning
250 gr blandfärs
1 - 2 gula lökar
2 msk smör eller margarin
1 burk krossade tomater ca: 350 gram
1 tsk basilika, färsk eller torkad
1 lagerblad
1 tsk salt, peppar
Börja med att skala och hacka den
gula löken fint. Fräs köttfärsen och löken med smör eller margarin i en
stekpanna. Efter ca: 4½ minut så häller Du i de krossade tomaterna. Lägg i
lagerbladet, basilikan, salt och peppar. Koka köttfärssåsen i ca 15 minuter
på svag värme. Smaka av om Du vill ha mera salt och peppar i såsen. Koka
spaghettin i lättsaltat vatten i ca 9-12 minuter beroende på märke (koktid
står på spaghettiförpackningen). Servera gärna parmesan eller vanlig riven
ost till.
Upp
Makaronipudding
4 port
4 dl makaroner
200 gr rökt skinka, korv eller fläsk
2 ägg
3 dl mjölk
4 msk riven ost
½ tsk salt
1 krm peppar
smör eller margarin till stekning
vatten
1 msk salt till kokning av makaronerna
Börja med att koka makaronerna i
saltat vatten 3 - 18 minuter beroende på sort (står på förpackningen) Skär
sedan köttet i tärningar och bryn lätt i smör i en stekpanna. Vispa ihop
ägg, mjölk, salt och peppar i en bunke. Smörj sedan en ugnsfast form med
smör. Varva makaroner och köttet i formen och häll därefter över
äggstanningen. Till sist strör Du över den rivna osten och gräddar i ugnen
på 200 grader i ca 40 minuter eller tills den stelnat och fått fin färg.
Lingonsylt är jättegott till makaronipudding.
Upp
Alex enkla pasta
4 port
150 gr tärnad skinka
50 gr ädelost
3 dl vispgrädde
salt och peppar
pasta enligt förpackningens anvisning
Värm grädden, tillsätt skinka och
ost. Låt koka upp och rör så att osten smälter. Salta och peppra efter behov
(tänk på att både skinkan och osten är salta i sig själva) Serveras till den
nykokta pastan.
Upp
Pasta med skinka
4 port
100 gr rökt skinka
2 dl crème fraiche
125 gr frysta ärtor
1-2 klyftor vitlök
salt och vitpeppar
hackad persilja till garnering
Valfri pasta för 4 personer
Koka pastan. Skär skinkan i små
bitar. Blanda i en kastrull; crème fraiche, skinka, tinade ärtor och pressad
vitlök. Låt koka upp under omrörning. Krydda efter smak och garnera med
persiljan.
Upp
Currypasta
4 port
Pasta enligt paketets anvisningar
1 gul lök
1 röd paprika
1 liten squash
3 tsk curry
1 dl matlagningsyoghurt
salt och vitpeppar
smör eller margarin till stekning
Laga pastan enligt anvisningen på
paketet. Skala och hacka löken, hacka paprikan och squashen. För att få ut
bästa och mesta smak ur curryn fräser Du den direkt i smöret i pannan och
tillsätter sedan grönsakerna så att de får steka med ett par minuter. Ta
bort pannan från värmen och rör ner yoghurten och slå över pastan. Krydda
med salt och peppar. Du kan även servera denna rätt tillsammans med t ex
korv, kassler eller vanligt stekt kött.
Upp
Spaghetti med
baconröra
4 port
Spaghetti enligt förpackningens
anvisning
1 pkt bacon
1 litet pkt gröna ärtor
1 liten brk sparris
1 finhackad gul lök
3 dl grädde
salt och peppar
Koka spaghettin enligt paketets
anvisningar. Fräs upp bacon och lök och häll över grädden. Låt stå på svag
värme, ca 5 minuter och tillsätt ärtorna och sparrisen mot slutet, salta och
peppra efter smak.
Tips: Fräs med lite pressad eller hackad vitlök tillsammans med bacon
och lök så får du har du en annan version av denna rätt.
Upp
Johans spaghetti
4 port
Valfri spaghettisort enligt paketet
för 4 personer
salt vitpeppar
2 dl vispgrädde
200 gr riven stark ost
Koka spaghettin enligt anvisningen på
paketet. Häll tillbaka spaghettin i kastrullen när den är klar och smaksätt
med kryddorna. Tillsätt grädden och osten och rör om ordentligt så att osten
smälter och allt blandas. Du kan med fördel tillsätta en liten burk sparris
eller ett paket stekt bacon i bitar.
Upp
Tagliatelle med
grönsaker
4 port
300 gr tagliatelle
1½ dl vispgrädde
1 st grön paprika
1 st röd paprika
½ purjolök
1 liten zucchini
2 st morötter
1 msk matolja
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
1 krm timjan
2 msk grovmalen svartpeppar
1½ tsk oregano
Koka pastan enligt anvisningarna på
paketet. Skölj grönsakerna noga. Strimla grönsakerna fint (purjolöken
strimlas på längden). Fräs sedan grönsakerna i smöret på svag värme tills
grönsakerna är mjuka. Tillsätt salt, peppar, timjan och oregano. När pastan
är färdig så häller Du av den i ett durkslag och sköljer i varmt vatten. Slå
tillbaka pastan i kastrullen och tillsätt nu grönsakerna. Tillsätt grädden
och rör om. Koka i ca 4 minuter och smaka sedan av. Tillsätt ev mera
kryddor.
|