Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

 

 

Ostinformation


Appenzeller

Appenzeller kommer från Schweiz. Det är en hård ost med en kittyta som är gjord på opastöriserad komjölk. Mycket smakrik och god ost.

Upp

Brillat Savarin

Osten kommer från Frankrike. Osten tillverkas av komjölk blandat med grädde och får då en krämig konsistens. Perfekt att avnjuta efter en god måltid.

Upp

Brie

Brieosten kommer från Frankrike och är en vitmögelost. Smaken påminner om camembert fast lite mildare i smaken. Brieosten är den ost som blivit mest kopierad i världen och därför smakar den inte lika mycket som originalet, eftersom dom flesta ostar som görs idag är pastöriserade.

Upp

Cambozola

Cambozolaosten kommer från Tyskland. Osten är både en vit och grönmögelost. Osten är gjord på komjölk. Smakrik ost som passar utmärkt i matlagning.

Upp

Camembert

Camembertosten kommer från Frankrike och är en dessertost. Osten är en vitmögelost med vitt kittskal. Används ofta friterad och till ren dessertost. Smaken är olika eftersom den tillverkas både i pastöriserad form och på råmjölk.

Upp

Caprice des dieux

Osten kommer från Frankrike och är gjord på komjölk. Osten är oval, platt med en fjunig skorpa och mjuk inuti. Osten liknar brie och camembert men har tillverkats med mer grädde, därav den gräddiga milda smaken. Passar bra med ett riktigt gott bordeauxvin.

Upp

Cheddar

Cheddarosten kommer ursprungligen från England men tillverkas nu även i andra länder, även i Sverige. Cheddarosten är enligt uppgifter värdens mest sålda ost. Cheddarosten är fyllig och smakrik. Osten är bra i matlagning då den inte trådar sig när man smälter den.

Upp

Chèvre

Chèvre är en fransk ost som görs på getmjölk. På Franska heter osten "Fromage de Chèvre". Osten kan ha olika former, avlånga rullar, avklippta pyramider eller helt runda små plattor. Fetthalten är aldrig lägre än 45%. Det förekommer att osten görs på komjölk men då är osten inte äkta. Osten är frisk och stingig i smaken. Det finns otroligt många olika sorter av Chèvreostar.

Upp

Comté

Comtéosten är en fransk ost. Osten är mild men smakrik. Osten äts med fördel till ett glas franskt rött vin.

Upp

Edamer

Edamerosten finns framförallt i Holland men även i andra länder. Edamerosten finns i både rund och rektangulär form. Den röda julosten som vi äter vid jul är just edamerost, och den har ett rött vaxhölje runt sig. Osten är ganska mild och salt i smaken.

Upp

Emmentaler

Emmentalerosten kommer ursprungligen från Schweiz, därav även kallad Schweizerost. Finland tillverkar ganska mycket av den här ostsorten. Osten har mycket fyllig smak.

Upp

Fetaost

Fetaosten kommer från Grekland. Osten är vit och lite grynig. Fetaosten tillverkas av fårmjölk. Osten har en bra krämig smak och är perfekt att ha i en sallad.

Upp

Gorgonzola

Gorgonzola är en grönmögelost som kommer från Italien. Osten lagras i ca 4 månader. Passar mycket bra i all sorts matlagning. Mycket smakrik ost.

Upp

Gouda

Goudaosten kommer från Holland och görs på komjölk. Osten är halvhård. Lagringstiden varierar från några månader upp till flera år.

Upp

Grana Padano

Osten kommer från Italien och är gjord på komjölk. Lagringstiden är ca 1 år. Grana betyder gryn och avser den gryniga texturen hos denna parmesanliknande ost. Osten är smakrik och görs i  runda cylindrar med en hård skorpa. Osten används oftast riven till pastarätter.

Upp

Grevé

Grevéosten kommer ursprungligen från Sverige men tillverkas också nu bland annat i Norge under namnet Jarlsberg. Fungerar bra till matlagning. Osten har en lite söt och fyllig smak.

Upp

Gruyère

Gruyèreosten kommer från Schweiz och är gjord på komjölk. Smaken har en söt, nötkaraktär men är starkare beroende på längre lagring. Vanligtvis 10-12 månader men säljs redan efter ca 6 månader. Osten har en brunaktig skorpa och har en gulaktig ton i sitt inre. Passar utmärkt till fondue och som dessertost.

Upp

Halloumi

Halloumiosten kommer från Cypern. Tillverkades från början på fårmjölk men tillverkas numera också på getmjölk och komjölk. Konsistensen är underbar, lite gummikonsistens. Smaken är mild men smakrik. Jag brukar lägga osten på grillen så osten får en krispig yta, det är jättegott.

Upp

Havarti

Havartiosten kommer från Danmark och är gjord på komjölk. Smaken är fyllig och mild med en pikant smak. Finns i olika mogningsgrader. Till en ung havartiost passar lätta fruktiga röda viner och till de mer mogna ostarna passar mer kraftiga röda viner.

Upp

Herrgård

Herrgårdsosten är en typisk svensk ost med gamla anor. Kan köpas både som ung och lagrad. En ung ost är mild i smaken medan en lagrad har en kraftigare och starkare ton. Används till matlagning och är ett populärt smörgåspålägg.

Upp

Hushållsost

Hushållsosten har en mild smak. Används ofta i matlagning och som smörgåspålägg.

Upp

Kryddost

Kryddosten som vi använder när vi äter kräftor är oftast en kumminkryddad Sveciaost.

Upp

Limburger

Limburgerosten kommer ursprungligen från Belgien. Osten är en kittost och är halvhård. En ganska mild ost men skorpan är lite frän i smaken. Osten är gjord på komjölk.

Upp

Livarot

Osten kommer från Frankrike och är gjord på komjölk. Osten lagras i källarutrymme som inte har några luftventiler. En mycket utpräglad doft och en aggressiv smak. Livarot är en av Frankrikes äldsta och mest uppskattade ostar. Osten passar bra med kalla, fruktiga vita viner men också till Calvados.

Upp

Manchego

Manchegoosten kommer från Spanien. Osten är hård och är gjord på fårmjölk. Osten lagras från ett par månader upp till två år. God smak.

Upp

Mascarpone

Mascarponeosten kommer ursprungligen från Italien och är gjord på komjölk.  Osten är en färskost  och har en smak som är smörig och lite lätt syrlig. 60 % fetthalt.  Används ofta tillsammans med färska päron eller toppad på färska jordgubbar med lite strega. Mycket god ost.

Upp

Morbier

Morbierosten kommer från Frankrike. Osten är halvhård. Delar man på osten så ser man  ett lager av aska och salt. Detta är inte så mycket för smaken men för utseendet. Förr i tiden la herdarna sot i ystningskaret för att skilja morgonmjölken och kvällsmjölken åt. Osten är ganska mild i smaken och äts rumstempererad.

Upp

Mozzarella

Mozzarellan är en italiensk färskost. Osten är gjord på komjölk eller vattenbuffelmjölk. Mozzarellan är gjord på opastöriserad mjölk. Inte så smakrik men konsistensen är underbar, lite gummikonsistens.

Upp

Parmesan

Parmesanosten kommer från Italien. Osten är hård och används ofta riven till t ex pastarätter. Parmesanosten har en god och kraftig smak.

Upp

Pecorino Romano

Pecorino Romano kommer från Italien och är gjord på fårmjölk. Pecorinon finns både som färsk, mellan och vällagrad. i Italien kallas alla fårostar för pecorino. Pecorino Romano är mest känd som en hård, skarp pikant ost lämplig för rivning. Färsk Pecorino Romano kallas för ricotta Pecorino och är vit, mjuk, fuktig och mild men ändå aromatiskt och en pikant smak av får. Den har ingen skorpa och håller sig bra i kylskåp. Den lagrade Pecorinon är hård och spröd och skarpare än andra rivningsostar. Kan förväxlas med parmesanosten innan rivning.

Upp

Port Salut

Osten kommer ursprungligen från Frankrike men tillverkas numera i princip överallt. Osten har en mild syrlig smak. Osten är lite grynig och kan gå sönder i kanterna om man skär osten med osthyvel.

Upp

Prästost

Prästosten är grynig i konsistensen. Osten har en stark karaktäristisk smak. Passar bra till matlagning men även som smörgåspålägg.

Upp

Ricotta

Ricottan är en italiensk färskost som görs på komjölk och är olagrad. Smaken är gräddig, mild, frisk och lite söt. Osten används ofta till lasagne, cannelloni och i ostkaka. I Italien brukar man torka osten och sedan riva eller smula ner den i sallader.

Upp

Roquefort

Roquefortosten kommer från Frankrike och är en blåmögelost. Osten görs på fårmjölk och lagras i grottor vars väggar har en viss mögelsvamp, därav denna starka, fräna smak. Osten lagras upp till ett år.

Upp

Saga Blue

Osten kommer från Danmark och är gjord på komjölk.  Saga Blue är en grönmögelost som har en fetthalt på 60 - 70 %. Smaken är mild med en pikant eftersmak. Passar bra till fruktiga viner med viss sötma.

Upp

Samsö

Samsöosten kommer från Danmark och är gjord på komjölk. Osten har en mild smak med utpräglad karaktär. Fetthalt 45 %. Öl eller mogna röda viner passar bra till osten.

Upp

Sarrazin

Sarrazinosten kommer från Frankrike och är gjord på komjölk. Osten säljs som platta hjul. Gulröd skorpa och ett halvmjukt inre. Smaken har en hög, stark arom.

Upp

Stilton

Stiltonosten kommer från byn Stilton som ligger i England. Osten är en grönmögel och är gjord på komjölk. Smakrik. Lagras i minst 3 månader.

Upp

Svecia

Sveciaosten är grynig till konsistensen. Osten har en liten söt och syrlig karaktär.

Upp

Taleggio

Taleggio kommer från Italien. Osten är en kittost och är halvmjuk. Lagringstiden är ca 8-10 veckor.

Upp

Tilsiter

Tilsiterosten kommer från Tyskland. Osten är halvhård och gjord på komjölk. Lagringstiden är ca 6 månader.

Upp

Vacherol

Vacherolen kommer från Frankrike och är en kittost. Den är tillverkad av komjölk. Osten har en mild och söt smak. Skorpan kan vara lite frän i smaken men är god att äta.

Upp

Västerbotten

Västerbottenosten är grynig men fast i konsistensen. Används mycket till olika maträtter. Kan köpas både som ung och lagrad. Osten har en stark men aromatisk smak.


Själv är jag ingen expert inom området ostar, även om jag önskar jag vore det. Har du åsikter eller mer information kring ämnet ostar, är du välkommen att höra av dig.