Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

 

 

Bra att veta om olika mjölsorter

Vetemjöl
Fullkornsmjöl
Grahamsmjöl
Kornmjöl
Maizenamjöl
Rågsikt
Sojamjöl
Vetekli
Vetegroddar
Idealmjöl
Majsmjöl
Arrowrotsmjöl
Bovetemjöl

 


 

Vetemjöl

Vetemjölet är bra att baka med eftersom när mjölet knådas med vätska frigörs det sk gluten. Gluten gör så att degen jäser upp och blir porös. Vetemjölet framställs av vetekornets mittkärna.

Fullkornsmjöl

Fullkornmjölet finns att köpa både finmalet och grovmalet. För att framställa fullkornsmjöl så maler man hela råg eller vetekorn. Till skillnad från vetemjölet så har man kvar mittkärnorna och skalet i mjölet.

Grahamsmjöl

Grahamsmjölet är malt av hela vetekorn. Används ofta till både bröd och till gröt.

Kornmjöl

Kornmjölet är av skalat korn. Används ofta till gröt och vissa brödsorter te x tunnbröd.

Maizenamjöl

Maizenamjölet görs av majs och är en stärkelse. Blandas ut med kall vätska och används bl till att reda av såser, soppor och grytor.

Rågsikt

Rågsikt består av en blandning mellan vetemjöl och rågmjöl. Rågsikten är berikad med B vitaminer och järn.

Sojamjöl

Det finns två varianter av sojamjöl, antingen helfett eller avfettat. Det helfeta sojamjölet mals av ångade skalade sojabönor och innehåller ca 20% fett, 30% kolhydrater och 40% proteiner. Det avfettade sojamjölet mals av skalade krossade sojabönor. Innehåller endast ca 1% fett men 30% kolhydrater och 50% protein.

Vetekli

Vetekli är gjort av skaldelarna från vetekornet. Används ofta till bakning och på filmjölk. Vetekli är mycket rikt på kostfibrer och är bra för magen.

Vetegroddar

Vetegroddar får man fram när man gör kärnvetemjöl, Används ofta till bakning och till olika frukosträtter. Vetegroddar är rikt på E vitaminer,  proteiner, B vitaminer och järn.

Idealmjöl

Idealmjöl är ett specialbehandlat vetemjöl. Passar bra till all sorts matlagning.

Majsmjöl

Majsmjölet får man fram genom att sikta mjöl från majs. Baka inte på detta mjöl eftersom den har dålig jäsförmåga. Används bl till tortillas.

Arrowrotsmjöl

Arrowroten framställs av särskilda rotknölar. Mjölet är en stärkelse. Används till att reda av bl såser, soppor och grytor.

Bovetemjöl

Bovetemjöl framställs av skalat bovete. Saknar nästan helt gluten och är då ett bra alternativ för glutenintoleranta personer. Används bl i Blinier dvs ryska plättar och i visst bröd.