Matbröd
Kalljästa frukostfrallor
Smörgåstårtbotten
Franska oststänger
Vitt matbröd
Valnötsbröd
Pitabröd
Bergis
Kardemummabröd
Hamburgerbröd
Frukostfrallor
Frukostgott
Dagsfärska bullar
Grissini
Scones
Grahamsscones
Kalljästa frukostfrallor
12 st
50 g jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olja
1 tsk salt
1 tsk malda blandade brödkryddor
9 dl lantbrödsmjöl
Lös upp jästen i det kalla vattnet
i en skål. Tillsätt oljan, salt och brödkryddor. Blanda i mjölet och
arbeta degen smidig. Baka ut degen till släta bullar. Lägg dom på en
plåt med bakplåtspapper. Jäs brödet under bakduk ca 12 timmar i kylskåp.
Låt brödet stå i rumstemperatur medan ungen värms upp till 225-250
grader. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 12 minuter.
Upp
Smörgåstårtbotten
25 g jäst
4 dl standardmjölk
1 msk olja
½ tsk salt
2 tsk socker
11 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke. Värm
mjölken till 37 grader tillsammans med oljan. Lös jästen i degspadet.
Tillsätt salt och socker. Arbeta in så mycket av mjölet så degen släpper
från bunken. Strö över lite mjöl över degen och jäs under bakduk i ca 30
minuter. Arbeta in resten av mjölet på en mjölad arbetsbänk. Forma degen
till en rund kaka. Lägg den i en smord form och jäs övertäckt i ca 30
minuter. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 graders värme i ca 20-30
minuter beroende på ugn. Stjälp upp brödet på ett galler och låt svalna
under en bakduk. Dela brödet i tunna bottnar.
Upp
Franska oststänger
ca 100 st
25 g jäst
2 dl vatten
1 tsk salt
12 dl vetemjöl
150 g smör
4 ägg
2 dl riven ost
2-3 msk parmesanost
Smula ner jästen i en bunke och
värm vattnet och saltet så temperaturen blir 37 grader. Lös jästen i
vattnet. Rör ner 4 dl av mjölet och arbeta ihop till en deg. Strö
över lite mjöl över degen och låt jäsa till dubbel storlek ca 45-50
minuter. Rör smöret smidigt. Arbeta in äggen, ett i taget så inte smeten
skär sig. Blanda med degen. Blanda i den rivna osten och resten av
mjölet. Knåda degen smidig och forma till två längder. Lägg degen i
avlånga brödformar och jäs ytterligare 45-50 minuter. Grädda på galler i
botten av ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. Låt kallna på gallret och
skär i ½ centimeters tjocka skivor och dela dessa i 2-3 smala bitar.
Lägg bitarna på ett galler med en plåt under och låt de få en fin färg i
250 graders värme och låt de sedan få torka på eftervärme med ugnsluckan
öppen.
Upp
Vanligt
vitt matbröd
50 gr jäst
5 dl 37 gradigt vatten
2 tsk salt
½ dl olja
c:a 13 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en degskål och
tillsätt det ljumma vattnet och saltet. Rör, till jästen har löst sig och
tillsätt sedan mjölet i omgångar. Arbeta degen väl till den släpper skålen
någorlunda. Låt jäsa i 40 minuter.
Ta upp degen på bänken och dela i
önskat antal
16 delar för "frallor" (jag gillar stora frallor men det går att halvera dessa till 32) 8 delar för att göra baguetter 2 delar för formbröd eller limpor.
Placera dessa på bakplåtspapper och
jäs ytterligare en gång i 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg med några droppar vatten. Med fördel kan bröden
beströs med vallmo eller sesamfrön.
Grädda:
Frallor 250 grader i c:a 8 minuter
Baguetter 225 grader i c:a 15 minuter
Formbröd 175 grader i c:a 35 minuter
Upp
Valnötsbröd
50 gram jäst
10 dl vetemjöl
5 dl rågsikt
1 msk mjukt smör el, margarin
1 msk salt
5 dl vatten
150 gr valnötskärnor
Smula ner jästen i en lagom stor
bunke. Tillsätt rågsikt, smör och salt. Hacka valnötterna grovt och lägg ner dom i bunken. Tillsätt lite mer än
hälften av vetemjölet. Värm vattnet fingerljummet (37grader) och häll ner det i bunken.
Arbeta degen kraftigt och tillsätt mer vetemjöl så att degen blir fast och
fin, knåda degen i ungefär 10 minuter. Låt degen jäsa i 15 minuter under
kökshandduk. Arbeta sedan degen lite mera så att den blir lagom fast, låt
degen sedan jäsa i 15 minuter till. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda
den en stund. Dela degen i 3 stycken lika delar och forma till limpor. Låt
limporna jäsa på smörpapper i 30 minuter under en kökshandduk. Pensla sedan limporna med lite mjölk eller vatten. Grädda limporna på 250 grader i ca: 30 minuter.
Upp
Pitabröd
50 gr jäst
2 msk olivolja
5 dl vatten
2 tsk salt
13 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke och värm
vattnet fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör om till det är helt
löst.
Tillsätt olja, salt och hälften av
mjölet och arbeta ihop. Tillsätt resten av mjölet i omgångar men spara lite
till utbakningen. Arbeta degen vidare i ytterligare 10 minuter för hand
eller något kortare i maskin. Låt degen sedan jäsa under bakduk i 30
minuter.
Ta upp degen och knåda den extra
mycket. Rulla ut till en längd och dela den i 10 - 12 delar. Forma till
runda bullar och låt dessa vila ytterligare 10 minuter innan de kavlas ut
till runda kakor. Här bör det vara mycket mjöl undertill!
Lägg de försiktigt på
bakplåtspappersklädda plåtar och grädda i 275 grader i 6 - 8 minuter till de
svällt och fått en gyllenbrun färg. Låt dom svalna på galler under bakduk och
skär dom sedan från sidan.
Fyll med massa gott och njut!
Upp
Bergis
2 st
50 gr margarin
5 dl vatten
1 pkt jäst
2 tsk salt
ca 1,8 liter vetemjöl
pensling:
mjölk eller vatten samt vallmofrön
Smält margarinet och blanda med
vattnet och låt det bli fingervarmt. Smula sönder jästen i en bunke och häll
över margarin och vattenblandningen. Låt jästen lösa sig. Tillsätt salt och
det mesta av mjölet och arbeta ihop. Låt degen stå i 20 minuter och arbeta
sedan ihop den igen för att slutligen dela den i 2, alt. 3 delar och lägg på
en plåt. Låt bröden jäsa till dubbel storlek ca 1 timme. Pensla och strö
över vallmofrön och grädda i 200 graders ugn ca 20 minuter till de har fått
fin färg. Låt bröden svalna på galler utan bakduk så får Du lite knaprig
yta.
Kardemummabröd
1 pkt jäst
5 dl mjölk
1 msk smält margarin el. olja
1 tsk salt
1/2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
13 dl vetemjöl
1 ägg
Smula ner jästen i en bunke och häll
i smöret. Värm mjölken fingervarmt och tillsätt i jästen. Låt det lösa sig
ordentligt innan Du tillsätter övriga ingredienser. Spara någon dl av mjölet
till utbakningen. Låt dom jäsa under duk i ca 1/2 timme. Kavla ut till storlek
som en långpanna och skär eller sporra ut bitar som är ungefär 5 x 10 cm.
Lägg på bakplåtspapper och låt de jäsa ytterligare ca 30 minuter. Stick hål
jämnt fördelade över bröden med en gaffel och grädda längst ner i ugnen på
225 grader i ca 10-12 minuter. Låt svalna ordentligt innan Du äter dom.
Upp
Hamburgerbröd
1 pkt jäst
50 gr smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vatten
2 tsk salt
1 msk socker
ca 14 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke och
tillsätt smöret som Du först delat i bitar. Värm vätskorna fingervarm och
häll ner det i bunken och blanda ordentligt tills all jäst är löst. Tillsätt
övriga ingredienser och arbeta ihop allting ordentligt till en blank deg.
Låt jäsa i ca 25 minuter och knåda om den. Dela i 16 bitar och rulla så att
det blir frallor. Tryck ner ovansidan på frallan i en skål med sesamfrön så
att det ordentligt täcker och placera ut på en plåt. Låt dessa jäsa i ca 15
minuter. Då trycker Du till ordentligt på frallorna så att de formas som
hamburgerbröd och låter de jäsa vidare i 30 minuter. Grädda sedan i 250
grader långt ner i ca 8 minuter. Låt svalna och dela för fyllning. Dessa
bröd går även utmärkt att äta med smör och ost.
Upp
Frukostfrallor
12 st
50 gr jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olja
1 tsk salt
1 tsk malda blandade brödkryddor
9 dl vetemjöl
Lös upp jästen i kallt vattnet och
tillsätt olja, salt och kryddor. Blanda ner mjölet och arbeta degen smidig
och slät.
Gör runda bullar och lägg på en smord
plåt eller på bakplåtspapper.
Jäs bullarna under bakduk ca 12 tim i
kylskåpet, exempelvis under natten. Låt dom stå i rumstemperatur medan ugnen
värms till 225-250 grader. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 12 minuter.
Upp
Frukostgott
ca 18 st
25 gr jäst
5 dl mjölk
1 dl kesella
50 gr smör eller margarin (ej kylskåpskallt)
1 tsk salt
4 msk ljus brödsirap
rivet skal av 1 apelsin
15 dl rågsikt
2 dl vetemjöl
pensling:
mjölk
Lös upp jästen i fingervarm mjölk.
Tillsätt kesella, klickar av margarinet, salt , sirap och rivet apelsinskal.
Tillsätt största delen av mjölet och arbeta in ordentligt till det släpper
från kanterna. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa i 30 minuter. Knåda in
resten av mjölet och kavla ut till en rektangulär platta. Ta med ett runt
mått eller ett glas ut kakor ca 10 cm i diameter och lägg dom på smorda
plåtar eller på bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 min. Pensla med mjölk och
grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk
på galler.
Upp
Dagsfärska bullar
ca 15 st
4 + 1 dl vatten
2 msk potatismjöl
50 gr jäst
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl
Blanda 4 dl vatten och potatismjöl i en kastrull. Koka upp och låt den
svalna till den har blivit fingervarm. Värm 1 dl vatten fingervarmt och rör
ut jästen i detta. Tillsätt potatismjölsblandningen och salt och arbeta in
det mesta av vetemjölet. Degen ska vara ganska lös. Jäs övertäckt 30 minuter.
Tillsätt resten av mjölet och knåda degen så gott det går. Den ska
fortfarande vara ganska lös. Forma degen till en rulle. Dela i 15 delar och
vänd varje bulle som Du gör i lite potatismjöl. Lägg bullarna med den
mjölade sidan upp och jäs under bakduk till dubbel storlek ca 30 min. Grädda
bullarna mitt i ugnen 225 grader i 15 minuter. Serveras nygjorda eftersom de
inte håller mer än ett dygn.
Upp
Grissini
30 st
25 gr jäst
1 1/2 dl vatten
2 msk olja
1/2 tsk salt
2 tsk socker
1 ägg
5 1/2 dl bakvetemjöl special
Pensling:
ägg
Blanda vatten och olja och värm
fingervarmt. Lös jästen i detta och tillsätt salt, socker och ägg. Blanda i
det mesta av mjölet och arbeta degen smidig med maskin eller för hand. Strö
över lite mjöl och jäs 30 minuter. Knåda in resterande mjöl och dela den i
30 lika stora delar och rulla dem till fingertjocka längder (ca 25 cm långa).
Jäs ca 15 minuter och pensla med ägg. Grädda i 200 grader ca 15 - 20 minuter
och förvara dom torrt och luftigt.
Upp
Scones
16 st
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
100 gr margarin
1 tsk salt
4 dl mjölk
Blanda mjöl, bakpulver och salt i
en bunke. Fördela margarinet i bunken. Tillsätt mjölken och arbeta raskt
ihop degen. Dela degen i fyra lika stora delar. Kavla eller klappa ut
degen till en rund kaka c:a 1 cm tjock direkt på en plåt som är täckt
med bakplåtspapper. Skär kakorna i fyra delar. Nagga med gaffel. Grädda i
225 - 250 grader i ugnen i c:a 8 minuter.
Upp
Grahamsscones
16 st
Byt ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl i stället. För övrigt som receptet ovan.
|