Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

 

 

Matbröd

Kalljästa frukostfrallor
Smörgåstårtbotten
Franska oststänger
Vitt matbröd
Valnötsbröd
Pitabröd
Bergis
Kardemummabröd
Hamburgerbröd
Frukostfrallor
Frukostgott
Dagsfärska bullar
Grissini
Scones
Grahamsscones

 


Kalljästa frukostfrallor

12 st

50 g jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olja
1 tsk salt
1 tsk malda blandade brödkryddor
9 dl lantbrödsmjöl

Lös upp jästen i det kalla vattnet i en skål. Tillsätt oljan, salt och brödkryddor. Blanda i mjölet och arbeta degen smidig. Baka ut degen till släta bullar. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Jäs brödet under bakduk ca 12 timmar i kylskåp. Låt brödet stå i rumstemperatur medan ungen värms upp till 225-250 grader. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 12 minuter.

Upp

Smörgåstårtbotten

25 g jäst
4 dl standardmjölk
1 msk olja
½ tsk salt
2 tsk socker
11 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader tillsammans med oljan. Lös jästen i degspadet. Tillsätt salt och socker. Arbeta in så mycket av mjölet så degen släpper från bunken. Strö över lite mjöl över degen och jäs under bakduk i ca 30 minuter. Arbeta in resten av mjölet på en mjölad arbetsbänk. Forma degen till en rund kaka. Lägg den i en smord form och jäs övertäckt i ca 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 graders värme i ca 20-30 minuter beroende på ugn. Stjälp upp brödet på ett galler och låt svalna under en bakduk. Dela brödet i tunna bottnar.

Upp

Franska oststänger

ca 100 st

25 g jäst
2 dl vatten
1 tsk salt
12 dl vetemjöl
150 g smör
4 ägg
2 dl riven ost
2-3 msk parmesanost

Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet och saltet så temperaturen blir 37 grader. Lös jästen i vattnet.  Rör ner 4 dl av mjölet och arbeta ihop till en deg. Strö över lite mjöl över degen och låt jäsa till dubbel storlek ca 45-50 minuter. Rör smöret smidigt. Arbeta in äggen, ett i taget så inte smeten skär sig. Blanda med degen. Blanda i den rivna osten och resten av mjölet. Knåda degen smidig och forma till två längder. Lägg degen i avlånga brödformar och jäs ytterligare 45-50 minuter. Grädda på galler i botten av ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. Låt kallna på gallret och skär i ½ centimeters tjocka skivor och dela dessa i 2-3 smala bitar. Lägg bitarna på ett galler med en plåt under och låt de få en fin färg i 250 graders värme och låt de sedan få torka på eftervärme med ugnsluckan öppen.

Upp

Vanligt vitt matbröd

50 gr jäst
5 dl 37 gradigt vatten
2 tsk salt
½ dl olja
c:a 13 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en degskål och tillsätt det ljumma vattnet och saltet. Rör, till jästen har löst sig och tillsätt sedan mjölet i omgångar. Arbeta degen väl till den släpper skålen någorlunda. Låt jäsa i 40 minuter.

Ta upp degen på bänken och dela i önskat antal

16 delar för "frallor"
(jag gillar stora frallor men det går att halvera dessa till 32)
8 delar för att göra baguetter
2 delar för formbröd eller limpor.
 

Placera dessa på bakplåtspapper och jäs ytterligare en gång i 40 minuter.
Pensla med uppvispat ägg med några droppar vatten. Med fördel kan bröden beströs med vallmo eller sesamfrön.

Grädda:

Frallor 250 grader i c:a 8 minuter
Baguetter 225 grader i c:a 15 minuter
Formbröd 175 grader i c:a 35 minuter

 Upp

Valnötsbröd

50 gram jäst
10 dl vetemjöl
5 dl rågsikt
1 msk mjukt smör el, margarin
1 msk salt
5 dl vatten
150 gr valnötskärnor

Smula ner jästen i en lagom stor bunke. Tillsätt rågsikt, smör och salt.
Hacka valnötterna grovt och lägg ner dom i bunken. Tillsätt lite mer än hälften av vetemjölet.
Värm vattnet fingerljummet (37grader) och häll ner det i bunken.
Arbeta degen kraftigt och tillsätt mer vetemjöl så att degen blir fast och fin, knåda degen i ungefär 10 minuter. Låt degen jäsa i 15 minuter under kökshandduk. Arbeta sedan degen lite mera så att den blir lagom fast, låt degen sedan jäsa i 15 minuter till. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den en stund. Dela degen i 3 stycken lika delar och forma till limpor. Låt limporna jäsa på smörpapper i 30 minuter under en kökshandduk.
Pensla sedan limporna med lite mjölk eller vatten.
Grädda limporna på 250 grader i ca: 30 minuter.
 

 Upp

Pitabröd

50 gr jäst
2 msk olivolja
5 dl vatten
2 tsk salt
13 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör om till det är helt löst.

Tillsätt olja, salt och hälften av mjölet och arbeta ihop. Tillsätt resten av mjölet i omgångar men spara lite till utbakningen. Arbeta degen vidare i ytterligare 10 minuter för hand eller något kortare i maskin. Låt degen sedan jäsa under bakduk i 30 minuter.

Ta upp degen och knåda den extra mycket. Rulla ut till en längd och dela den i 10 - 12 delar. Forma till runda bullar och låt dessa vila ytterligare 10 minuter innan de kavlas ut till runda kakor. Här bör det vara mycket mjöl undertill!

Lägg de försiktigt på bakplåtspappersklädda plåtar och grädda i 275 grader i 6 - 8 minuter till de svällt och fått en gyllenbrun färg. Låt dom svalna på galler under bakduk och skär dom sedan från sidan.

Fyll med massa gott och njut!

 Upp

Bergis

2 st

50 gr margarin
5 dl vatten
1 pkt jäst
2 tsk salt
ca 1,8 liter vetemjöl

pensling:
mjölk eller vatten samt vallmofrön

Smält margarinet och blanda med vattnet och låt det bli fingervarmt. Smula sönder jästen i en bunke och häll över margarin och vattenblandningen. Låt jästen lösa sig. Tillsätt salt och det mesta av mjölet och arbeta ihop. Låt degen stå i 20 minuter och arbeta sedan ihop den igen för att slutligen dela den i 2, alt. 3 delar och lägg på en plåt. Låt bröden jäsa till dubbel storlek ca 1 timme. Pensla och strö över vallmofrön och grädda i 200 graders ugn ca 20 minuter till de har fått fin färg. Låt bröden svalna på galler utan bakduk så får Du lite knaprig yta.

 Upp

Kardemummabröd

1 pkt jäst
5 dl mjölk
1 msk smält margarin el. olja
1 tsk salt
1/2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
13 dl vetemjöl
1 ägg

Smula ner jästen i en bunke och häll i smöret. Värm mjölken fingervarmt och tillsätt i jästen. Låt det lösa sig ordentligt innan Du tillsätter övriga ingredienser. Spara någon dl av mjölet till utbakningen. Låt dom jäsa under duk i ca 1/2 timme. Kavla ut till storlek som en långpanna och skär eller sporra ut bitar som är ungefär 5 x 10 cm. Lägg på bakplåtspapper och låt de jäsa ytterligare ca 30 minuter. Stick hål jämnt fördelade över bröden med en gaffel och grädda längst ner i ugnen på 225 grader i ca 10-12 minuter. Låt svalna ordentligt innan Du äter dom.

 Upp

Hamburgerbröd

1 pkt jäst
50 gr smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vatten
2 tsk salt
1 msk socker
ca 14 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt smöret som Du först delat i bitar. Värm vätskorna fingervarm och häll ner det i bunken och blanda ordentligt tills all jäst är löst. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop allting ordentligt till en blank deg. Låt jäsa i ca 25 minuter och knåda om den. Dela i 16 bitar och rulla så att det blir frallor. Tryck ner ovansidan på frallan i en skål med sesamfrön så att det ordentligt täcker och placera ut på en plåt. Låt dessa jäsa i ca 15 minuter. Då trycker Du till ordentligt på frallorna så att de formas som hamburgerbröd och låter de jäsa vidare i 30 minuter. Grädda sedan i 250 grader långt ner i ca 8 minuter. Låt svalna och dela för fyllning. Dessa bröd går även utmärkt att äta med smör och ost.

Upp

Frukostfrallor

12 st

50 gr jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olja
1 tsk salt
1 tsk malda blandade brödkryddor
9 dl vetemjöl

Lös upp jästen i kallt vattnet och tillsätt olja, salt och kryddor. Blanda ner mjölet och arbeta degen smidig och slät.

Gör runda bullar och lägg på en smord plåt eller på bakplåtspapper.

Jäs bullarna under bakduk ca 12 tim i kylskåpet, exempelvis under natten. Låt dom stå i rumstemperatur medan ugnen värms till 225-250 grader. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 12 minuter.

 Upp

Frukostgott

ca 18 st

25 gr jäst
5 dl mjölk
1 dl kesella
50 gr smör eller margarin (ej kylskåpskallt)
1 tsk salt
4 msk ljus brödsirap
rivet skal av 1 apelsin
15 dl rågsikt
2 dl vetemjöl

pensling:
mjölk

Lös upp jästen i fingervarm mjölk. Tillsätt kesella, klickar av margarinet, salt , sirap och rivet apelsinskal. Tillsätt största delen av mjölet och arbeta in ordentligt till det släpper från kanterna. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa i 30 minuter. Knåda in resten av mjölet och kavla ut till en rektangulär platta. Ta med ett runt mått eller ett glas ut kakor ca 10 cm i diameter och lägg dom på smorda plåtar eller på bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 min. Pensla med mjölk och grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk på galler.

 Upp

Dagsfärska bullar

ca 15 st

4 + 1 dl vatten
2 msk potatismjöl
50 gr jäst
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl


Blanda 4 dl vatten och potatismjöl i en kastrull. Koka upp och låt den svalna till den har blivit fingervarm. Värm 1 dl vatten fingervarmt och rör ut jästen i detta. Tillsätt potatismjölsblandningen och salt och arbeta in det mesta av vetemjölet. Degen ska vara ganska lös.
Jäs övertäckt 30 minuter.
Tillsätt resten av mjölet och knåda degen så gott det går. Den ska fortfarande vara ganska lös. Forma degen till en rulle. Dela i 15 delar och vänd varje bulle som Du gör i lite potatismjöl. Lägg bullarna med den mjölade sidan upp och jäs under bakduk till dubbel storlek ca 30 min. Grädda bullarna mitt i ugnen 225 grader i 15 minuter. Serveras nygjorda eftersom de inte håller mer än ett dygn.

 Upp

Grissini

30 st

25 gr jäst
1 1/2 dl vatten
2 msk olja
1/2 tsk salt
2 tsk socker
1 ägg
5 1/2 dl bakvetemjöl special

Pensling:
ägg

Blanda vatten och olja och värm fingervarmt. Lös jästen i detta och tillsätt salt, socker och ägg. Blanda i det mesta av mjölet och arbeta degen smidig med maskin eller för hand. Strö över lite mjöl och jäs 30 minuter. Knåda in resterande mjöl och dela den i 30 lika stora delar och rulla dem till fingertjocka längder (ca 25 cm långa). Jäs ca 15 minuter och pensla med ägg. Grädda i 200 grader ca 15 - 20 minuter och förvara dom torrt och luftigt.

 Upp

Scones

16 st

8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
100 gr margarin
1 tsk salt
4 dl mjölk

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Fördela margarinet i bunken. Tillsätt mjölken och arbeta raskt ihop degen. Dela degen i fyra lika stora delar. Kavla eller klappa ut degen till en rund kaka c:a 1 cm tjock direkt på en plåt som är täckt med bakplåtspapper. Skär kakorna i fyra delar. Nagga med gaffel. Grädda i 225 - 250 grader i ugnen i c:a 8 minuter.

 Upp

Grahamsscones

16 st

Byt ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl i stället.
För övrigt som receptet ovan.