Köttinformation
Nötkött:
Bringa
Färsk eller rimmad. Kokas
ihoprullad och nätad.Rimmad, orullad bringa är väldigt gott som
smörgåspålägg
Bog och högrev
Bogen och högreven
sitter på framdelen på en ko. Ganska stort användningsoråde. Tillaga
allt från pepparrotskött till rostbiff. Alla benfria styckningsdetaljer
är mörade. Har styckningsdetaljerna ben är dom inte mörade och kräver då
en längre kok-, stek-eller brässeringstid.
Filé
Filén sitter på ryggen och
tillagas vanligast helstekt eller i skivor.
Ryggbiff
Ryggbiffen sitter
längs ryggen som man kan höra av namnet. Den tillagas som helstekt, i
bitar eller det vanligaste, i skivor.
Entrecôte
Entrecôten sitter uppe
på ryggen. Den tillagas vanligast i skivor eller som helstekt. En
populär japansk rätt är Sukiyaki där man skivar entrecôten i mycket tunna
skivor och kokar i buljong tillsammans med grönsaker, mycket gott.
Rostbiff
Rostbiffen sitter på
bakre delen. Tillagas vanligast som rostbiff eller som en stek.
Innanlår
Innanlåret sitter på
bakre delen efter rostbiffen. Tillagas vanligast som stek men också till
lövbiff.
Fransyska
Fransyskan sitter
framför bakbenen. Den tillagas vanligast i bitar till grytor men även
hel i ugn.
Ytterlår
Ytterlåret sitter på
bakre delen och används till grytstek, sjömansbiff, strimlat och i bitar
till grytor.
Rulle
Rullen sitter på den
bakre delen och används oftast rimmad till salta biten och till
smörgåspålägg.
Upp
Griskött:
Kotlett
Kotletterna sitter på
ryggen. Tillagas vanligast stekt skivad med ben. Benfri kotlettrad blir
saftig och god när man tillagar den hel i ugnen som stek.
Filé
Filén
sitter på ryggen och tillagas vanligast helstekt eller i skivor.
Skinka
Skinkan sitter bak på
grisen. Tillagas som julskinka, vanlig stek, rulader, schnitzlar och
grytor.
Karré
Karrén sitter framtill
på grisen. Tillagas hel som stek eller i skivor som tillagas i stekpanna
eller på en grill.
Bog
Bogen sitter framtill
på grisen. Tillagas både kokt och ugnsstekt. Picnickbog är magert kött
och finns att köpa både nätat och onätat.
Sidfläsk
Sidfläsket brukar vara
färskt eller rimmat och steks vanligen i tunna skivor.
Revbensspjäll
Spjällen sitter på
sidan och är perfekta att ugnsteka eller grillas hela eller i bitar.
Lägg
Läggen sitter både fram
och bak, det finns framlägg och baklägg. Tillagas vanligast kokt och
serveras med potatismos eller rotmos.
Upp
Kalv:
Bog
Bogen sitter framtill.
Vanligast att tillaga som dillkött, helt eller i tärningar.
Kalvrygg
Kalvryggen sitter på
ryggen och tillagas ofta som helstekt, dillkött eller i tärningar till
grytor.
Kotlettrad
Kotlettraden sitter
uppe på ryggen och tillagas ofta helstekt med eller utan ben eller som
stekt/grillad i skivor.
Innanlår
Innanlåret sitter
baktill. Tillagas ofta som helstekt, hel kokt, rulader, schnitzlar eller
tärnat eller strimlat till grytor.
Filé
Filén sitter på ryggen
och tillagas vanligast helstekt eller i skivor.
Upp
Lamm:
Lammstek
Lammsteken sitter baktill
och tillagas vanligast till en stek.
Lammkotletter
Kotletterna sitter uppe
på ryggen. Tillagas ofta helstekt i ugn men också i skivor stekt eller
grillad.
Lammfilé
Filén sitter på ryggen och
tillagas vanligast helstekt eller i skivor.
Lammbog
Lammbogen sitter
framtill på lammet och tillagas ofta till dillkött eller grytor.
Lammbringa
Bringan sitter bakom
frambenen och tillagas ofta till dillkött eller till grytor. Urbenad
lammbringa är f ö delikat som rulad med fyllning.
Lammrygg
Lammryggen sitter på
ryggen och tillagas ofta till helstekt, dillkött eller till grytor.
|