Korv
Fylld frukostkorv
Korvgryta med svamp och Dijonsenap
Korv i ugn med grönsaker och
tandoori
Falukorvspanna
Korv på indiskt vis
Korv med bacon och tomathalvor
Ugnstekt falukorv fylld med bostongurka
Korv och
rotfruktsgryta
Falulåda
Korvgryta
Enkel
korvstroganoff
Ost och
tomatfylld falukorv
Prinskorv
Fylld frukostkorv
4 port
4 frukostkorvar
3 msk bostongurka
1 tomat
1½ dl vispgrädde
4-5 msk riven ost (gärna stark)
2 msk senap
Salt
Peppar
Skär ett snitt i varje korv på
längden. Fördela bostongurkan i skårorna. Dela en tomat på hälften och
skiva den sedan i halvmånar. Fördela tomatskivorna i skårorna. Blanda
ihop grädde, ost, senap, salt och peppar i en skål. Häll detta över
korven och gratinera på 175 grader i ca 15-20 minuter.
Upp
Korvgryta med svamp och Dijonsenap
400 g falukorv
Smör till stekning
150 g färska champinjoner
1 purjolök
3 msk Dijonsenap
1½ dl torrt vitt vin
2 dl crème fraiche
1 msk koncentrerad flytande köttbuljong
1 msk soja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 röd paprika
1 gul paprika
Skär korven i bitar och fräs den
tillsammans med lite smör i en varm stekpanna. Tvätta purjolöken och
skär den i bitar. Lägg ner purjon i stekpannan. Skär svampen i bitar och
lägg ner den i pannan. Lägg i senapen och häll på vinet och buljongen..
Koka en liten stund. Häll i crème fraiche och koka en stund till. Häll i
soja. Tvätta paprikorna och skär upp dom i små bitar. Lägg i paprikan
och koka 2 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris.
Upp
Korv i ugn med grönsaker
och tandoori
4 port
400 g falukorv
400 g tandooripasta
2 msk mild yoghurt
1 röd paprika
1 purjolök
1 squash
Olja till stekning
Salt
Peppar
Ev matlagningsyoghurt
Skär upp korven i skivor och lägg dom i ett ugnsfast fat. Blanda
ihop yoghurt och tandooripastan och fördela den över korven. Tvätta
paprikan noga och ta bort kärnor och dom vita hinnorna. Skär upp
paprikan i bitar. Tvätta purjolöken och squash noga och skär dom i
bitar. Sätt in falukorven i övre delen av ugnen på 225 grader i ca
7-8 minuter. Stek grönsakerna mjuka i en stekpanna med lite olja.
Salta och peppra. Serveras med ris och ev lita
matlagningsyoghurt till.
Upp
Falukorvkorvspanna
4 port
400 g falukorv
1 röd lök
1 aubergine
1 gul squash
Olja till stekning
1 burk hela tomater
2 tsk pesto
Salt
Peppar
Skär upp korven i bitar. Skala och
hacka löken i grova bitar. Tvätta aubergine och squash noga och skär dom
i bitar. Fräs alla grönsaker i en varm stekpanna med lite olja. Lägg i
korven och låt fräsa med en stund. Häll i tomaterna och peston. Smaka av
med salt och peppar. Koka i ca 5 minuter. Serveras med ris.
Upp
Korv på indiskt vis
4 port
400 g falukorv
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
Ca 400 g färsk vitkål
1 tsk hel spiskummin
Olja till stekning
1 tsk gurkmeja
1 brk krossade tomater
1 tsk sambal oelek
2 dl färdig köttbuljong
5 dl kokta kikärtor
Salt
Peppar
Skala och finhacka lök och vitlök.
Skär upp korven i bitar. Skär upp kålen i bitar. Fräs spiskummin i en
varm stekpanna med lite olja. Lägg i löken, vitlöken och kålen och fräs
en stund. Lägg i korven, salt, peppar, gurkmeja, krossade tomater och
sambal. Häll i buljongen och kikärtorna. Koka upp och smaka av.
Upp
Korv med bacon och tomathalvor
4 port
500 g falukorv
1 pkt bacon
4 tomater
2 msk ströbröd
3 pressade vitlöksklyftor
½ dl färsk finhackad persilja
Smör
Skär korven i 8 jämnstora bitar.
Linda bacon runt varje korvbit, fäst med en tandpetare. Bryn korven i en
stekpanna eller grillpanna så att korven och baconet får fin färg. Mixa
ihop ströbrödet tillsammans med vitlöken och persiljan. Skär tomaterna
på hälften. Lägg ner korven i en ugnssäker forn och ställ ner tomaterna
runt om. Lägg på ströbrödsblandningen över tomaterna. Lägg på en liten
klick smör på varje tomathalva. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 10-15
minuter. Servera tillsammans med potatismos.
Upp
Ugnstekt falukorv
fylld med bostongurka
4 port
Korven
500 gr falukorv
Bostongurka efter smak (ca 2 dl)
3 msk senap
1½ dl riven ost
Potatismoset
8 - 10 potatisar
2 tsk salt
2 - 2½ dl varm mjölk
ca 1 - 2 tsk salt
ca 2 tsk socker
1½ msk smör eller margarin
ev lite riven muskot
Korven Börja med att
skära ett snitt längst med korven fast inte ända ner. Blanda senapen
tillsammans med bostongurkan. Fyll nu i bostongurkan i korven och strö över den rivna osten. (vill Du ha
mera bostongurka än 2 dl så får du öka mängden senap.) Stoppa in korven i
ugnen på 200 grader i ca 25 - 30 minuter.
Potatismoset Skala
potatisen och skär dom i mindre bitar. Koka potatisen i vatten tills den är
mjuk. Slå av vattnet och vispa med elvisp. Tillsätt den varma mjölken lite i
taget och vispa moset tills det blir pösigt. Blanda ner smör, salt och
socker. Ha i ev riven muskot.
Upp
Korv och
rotfruktsgryta
4 port
300 gr falukorv
4 st potatisar
4 st palsternackor
4 st morötter
2 st hackad gul lök
50 gr tärnad kålrot
2 st tomater
4 dl köttbuljong
2 dl riven ost
3 msk senap
Börja med att sätta på ugnen på 200
grader. Skiva sedan potatis, morötter, palsternackor, tomater och korv. Varva
allt tillsammans med löken och den tärnade kålroten i en ugnsfast form.
Blanda sedan köttbuljongen och senapen i en skål och häll sedan över
rotfrukterna och korven. Strö över den rivna osten och grädda i ca 30
minuter i ugnen. Serveras med råkost, bröd, lättmargarin och fettsnål
dryck.
Upp
Falulåda
4 port
400 gr falukorv
2 tomater
1 dl grädde
2 msk senap
2 msk hackad gräslök
1 msk hackad persilja
1 tsk timjan
salt
vitpeppar
smör eller margarin till formen
Skiva tomaterna och falukorven i
tunna skivor. Smörj en ugnsfast form med smöret och varva tomatskivor och
falukorvsskivorna i formen. Blanda senap, gräslök, persilja, timjan, salt
och peppar i grädden och häll detta över falukorven. Täck hela formen med
folie och sätt in i ugn på 200 grader. Låt det hela småkoka i ca 15 minuter
och ta sedan bort folien och höj temperaturen till 275 grader och låt det
hela få lite extra färg. Servera med pressad potatis eller ris och en
grönsallad.
Upp
Korvgryta
4 port
300 - 400 gr falukorv
2 st morötter
1 st liten kålrot
2 st syrliga äpplen
2 dl buljong
1 krm rosmarin
2 krm timjan
peppar
ev lite salt
Skala och ansa rotfrukterna. Skär dom
i mycket små tärningar eller riv dom på ett rivjärn på järnets grövsta sida.
Skär äpplet i klyftor och ta bort kärnhuset. Skär korven i bitar. Blanda
korven, rotfrukterna och äpple i en gryta och häll över buljongen. Låt
grytan puttra på svag värme i ca 15 minuter eller tills rotfrukterna känns
mjuka. Krydda med timjan och rosmarin, peppar och eventuellt salt. Serveras
med nykokt skalpotatis och gurka.
Upp
Enkel korv Stroganoff
4 port
400 gr falukorv
1½ gul lök
1brk (2dl) crème fraiche
4 msk ketchup
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
Skär korven i centimetertjocka
skivor. Ställ dom på varann och skär tre - fyra gånger tvärs igenom så att
det blir lagom tjocka stavar. Skala och skär löken i skivor som fräses i smör
på medelstark värme c:a 3 minuter. Lägg i korven och höj värmen något. Fräs
så att allt får en lätt stekyta med omrörning då och då. Häll i crème fraichen tillsammans med ketchupen och rör om väl. Salta och peppra. Servera
med kokt potatis eller ris tillsammans med en grönsallad.
Upp
Ost och tomatfylld
falukorv
4 port
500 gr falukorv
150 gr ost
2 - 3 st tomater c:a 200 gr
Ta bort skinnet på korven. Skär den i
c:a 1 cm tjocka skivor fast inte helt igenom. Skär osten i skivor men spara
en liten bit som Du river grovt. Skölj och skiva tomater, stick in
tomatskivor och ostskivor mellan korvskivorna. Lägg den fyllda korven på ett
smort ugnsfast fat. Stek korven i 225 graders ugn tills den fått en fin
färg. Lägg den rivna osten över korven och stek tills osten är gyllenbrun.
Upp
Prinskorv
ca 3.5 kg
1 1/2 kg magert benfritt fläskkött
1/2 kg benfritt kalvkött
1/2 kg späck
75 gr potatismjöl
1 1/2-2 l vatten eller ej för salt fläskspad
1 1/2 msk salt
1 msk strösocker
1 tsk malen vitpeppar
1 tsk malen kryddpeppar
1/2 tsk malda nejlikor
ca 3 meter kroktarmar av nöt eller svin
ingnidning:
2 msk salt
2 msk strösocker
Knappt 2 krm salpeter
Tvätta av köttet och torka det torrt.
Skrapa späcket på ytan och skär båda delarna i små bitar. Mal sedan köttet
3-4 gånger i köttkvarnen och dom sista två gångerna maler du med späcket. Har
du färdigmalt kött så kan man med fördel mala det ytterligare en gång för
att få det riktigt finfördelat.
Krydda köttblandningen och tillsätt
potatismjölet och arbeta ordentligt - och länge - ihop det med händerna.
Späd hela tiden med vätska, lite i taget. Krydda och smaka av och koka ett
prov. Smörj en form och fyll lite av korvsmeten och ställ den i en kastrull
med kokande vatten och låt färsen koka en liten tid.
Klipp de VÄL rengjorde
korvskinnen i lagom stora delar och knyt varje bit vid ena änden. Stoppa
korvskinnen med färsen ganska löst eftersom det utvidgar sig. Knyt om
korvarna och skölj samt låt de rinna av. Gnid in dom med kryddblandningen
och koka alternativt lämna in för rökning. Kontrollera när du handlar
korvskinnet att det är den mest lämpliga för kokning alt. rökning, det kan
vara lite skillnad på skinnen.
|