Kakor
Mördeg
Schackrutor
Brysselkex
Korintkakor
Konjakskransar
Kavlad småkaka
Extra goda snabbkakor
Havreflarn
Mormors syltkakor
Rutiga cookies
Pepparkakor
Jill´s chokladrutor
Kolakakor
Jitterbuggare
Minttoppade småkakor
Chokladdoppade havrekakor
Amerikanska kakor
Drömmar
Mördeg
1 dl socker
200 gr rumsvarmt margarin
4½ - 5 dl vetemjöl
Blanda socker och mjöl i en skål och
tillsätt margarinet. Spara gärna någon dl mjöl tills det är blandat så att Du
vet att degen går ihop utan att spricka. Arbeta ihop allt till en smidig deg
och forma till längder som Du sedan låter stå kallt ett tag. Skiva upp i
lagom tjocka skivor och grädda i 175 - 200° i ca 8 - 10 minuter. Låt kallna
på galler.
Som smaktillsats kan Du använda kakao
för att tex göra schackrutor; Dela degen i två delar och tillsätt 1 msk
kakao i den ena och 1 msk vaniljsocker i den andra. Dela varje del i
ytterligare två delar och lägg ljus och mörk del bredvid varann och de andra
två ovanpå.
Du kan också enbart ha vaniljsocker
för att göra brysselkex; Arbeta in ½ msk vaniljsocker i mördegen och rulla
längder i socker och finhackad mandel för att sedan skära dessa i ½ cm
tjocka skivor.
Eller korinter för korintkakor; 100
gr torkade korinter blandas in i mördegen och delas och rullas till små
bollar som Du sedan med en gaffel trycker ner ett rutmönster i.
Varför inte ta lite konjak för
konjakskransar; 2 msk konjak i mördegen vid arbetningen. Rulla ut till
tunnare längder som snos runt varann och sedan delas för att formas till
runda kransar.
En vanlig kavel kan göra underverk;
Tillsätt 1 ägg i mördegen och kavla ut den på bakbordet. Ta ut med mått
eller små glas olika kakformer som sedan penslas med uppvispat ägg och
doppas i socker och/eller mandel för att sedan gräddas.
Upp
Extra goda snabbkakor
50 - 60 st
1½ dl olja
2½ dl socker
1 ägg
½ dl ljus sirap
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
Blanda samman olja och socker i en
bunke. Tillsätt ägget under omrörning och häll i sirap, kanel och ingefära.
Blanda mjölet med bakpulvret och forma smeten till små kulor. Lägg på
bakplåtspapper med lite avstånd eftersom kakorna flyter ut under
gräddningen. Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 10 minuter. Dessa kakor kan
Du frysa upp till närmare ett år.
Upp
Havreflarn
50 - 60 st
150 gr margarin
2 dl socker
3 dl havregryn
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl ljus sirap
½ dl grädde alt "röd" mjölk
Smält margarinet och tillsätt
ingredienserna i kastrullen utan värme. Rör om och låt smeten stå en stund
för att "stabba" till sig. Sätt ugnen på 175 grader. Klicka med två teskedar
ut ca 6 klickar smet per plåt med bakplåtspapper. De flyter ut ganska så
kraftigt. Grädda mitt i ugnen tills de får ljusbrun färg ca 7-9 minuter. Lyft
bort papperet med kakorna och låt svalna på en bänk innan Du med tex en
stekspade lyfter bort flarnen.
Upp
Mormors syltkakor
6 dl havregryn
2 dl mjöl
2 dl socker
200 gr margarin
Blanda alla torra ingredienser och
tillsätt margarinet, blanda ihop till en jämn smet. Gör små runda kakor och
tryck till med tummen i mitten av kakan. Där lägger Du sedan en klick fast
sylt. Grädda på 175 grader i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.
Upp
Rutiga cookies
1 dl socker
125 gr smör eller margarin
1 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 dl hackad blockchoklad
1/2 dl hackade valnötter (eller russin, fikon, mandel)
Rör socker och smör pösigt. Blanda i
ägget och sedan de övriga ingredienserna. Smörj och mjöla en liten långpanna
ca 20 x 30 cm. Bred ut smeten i ett tunt jämnt lager. Grädda i mitten av
ugnen ca 15 minuter på 200 grader. Skär upp kakan genast i rutor och låt den
svalna av.
Upp
Pepparkakor
500 gr smör eller margarin
1 kg mjöl /13 - 16 dl
6 dl socker
2 msk ingefära
2 msk kanel
2 msk sirap
2 msk bikarbonat
(2 msk malen nejlika)
Blanda kryddorna och sockret. Hacka
sönder smöret och blanda med kryddsockret. Arbeta in mjölet så att det blir
en jämn deg. Gör en rulle ca 5 cm tjock som Du lägger kallt en stund. Skiva
rullen i tunna skivor och lägg på plåt. Grädda i 150 - 175 grader i ca 10
minuter.
Upp
Jill´s chokladrutor
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/4 dl socker
2 msk kakao
1/2 msk vaniljsocker
1/2 msk bakpulver
100 gr margarin eller smör
1 söndervispat ägg
Alla torra ingredienser blandas.
Hacka i smör och tillsätt hälften av ägget. Arbeta samman till en smidig
deg. Dela i 2 delar och rulla varje del ca 2 cm tjocka längder. Lägg dessa
på smörpappersklädd plåt. Platta till längderna och pensla med resterande
ägg. Strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 15
minuter. Skär på snedden i lagom storlek och låt svalna.
Upp
Kolakakor
100 gr margarin eller smör
1 dl socker
1 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Blanda samman ingredienserna och se
till att få en jämn smet som rullas ut till fingertjocka längder och lägges
på en plåt. Grädda mitt i ugnen 175 grader i ca 12 minuter. Skär längderna i
bitar medan de är varma. Låt svalna.
Upp
Jitterbuggare
4 1/2 dl vetemjöl
200 gr margarin eller smör
1 dl socker
1 äggula
Fyllning:
2 äggvitor
4 msk socker
Arbeta samman alla ingredienser till
degen och låt vila i kylen en stund. Vispa vitorna till hårt skum och
tillsätt sockret medan Du fortfarande vispar. Dela degen i två delar och
kavla ut varje del till en rektangulär platta, ungefär 5 mm tjock. Bred på
fyllningen på varje platta och rulla ihop 'rulltårtorna'. Låt sen stå svalt
en stund till och skär dom sedan i centimetertjocka skivor som läggs på en
bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 12 - 15
minuter.
Upp
Minttoppade småkakor
200 gr smör eller margarin
1 dl potatismjöl
1 dl florsocker
4 dl vetemjöl
garnering:
100 gr mörk blockchoklad
3 - 4 droppar pepparmyntsolja
Blanda samman alla ingredienser till
kakorna och rulla degen till små bollar. Placera dom på bakplåtspapper och
gör en fördjupning i mitten. Grädda mitt i ugnen 175 grader i ca 10 minuter
och låt kakorna sedan svalna på plåten. Smält blockchokladen och tillsätt
pepparmyntsoljan och fyll fördjupningen med ett par klickar choklad. Låt
stelna för att sedan avnjuta dessa.
Upp
Chokladdoppade
havrekakor
ca 14-18 st
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1 tsk bikarbonat
150 gr smör eller margarin
½ pkt blockchoklad
Blanda alla ingredienserna i en skål
och arbeta ihop till en deg. Smöret kan med fördel ha stått framme ett tag.
I annat fall kan man försiktigt köra på låg effekt en kort stund i micron.
Forma till bollar och platta ut dom. Dela rätt av med en kniv och lägg upp
på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader ca 7 - 10 minuter.
Doppa ena halvan av varje kaka i smält blockchoklad.
Upp
Amerikanska kakor
2 1/4 kopp mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 kopp smör (1 dl)
3/4 kopp socker
3/4 kopp brun farin
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 koppar russin/choklad
1 kopp nötter
Blanda mjöl och bakpulver samt övriga
torra ingredienser. Arbeta ner smöret som bör vara rumstempererat och
tillsätt slutligen äggen. Klicka ut på bakpappersklädd plåt och grädda i 175
grader ca 9 - 11 minuter.
Upp
Drömmar
2 1/2 dl socker
1 dl olja
100 gr smör eller margarin
3½ dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
2 tsk vaniljsocker
Blanda socker, olja och margarin i en
bunke. Blanda hjorthornsalt och mjöl samt vaniljsocker i en annan bunke som
sedan rörs ner i den första. Forma små runda bollar och lägg på en
bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till så att det blir en liten fördjupning
på kakan. Grädda i 150 grader ca 30 minuter.
|