Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

 

Kakor

Mördeg
Schackrutor
Brysselkex
Korintkakor
Konjakskransar
Kavlad småkaka
Extra goda snabbkakor
Havreflarn
Mormors syltkakor
Rutiga cookies
Pepparkakor
Jill´s chokladrutor
Kolakakor
Jitterbuggare
Minttoppade småkakor
Chokladdoppade havrekakor
Amerikanska kakor
Drömmar

 


 

Mördeg

1 dl socker
200 gr rumsvarmt margarin
4½ - 5 dl vetemjöl

Blanda socker och mjöl i en skål och tillsätt margarinet. Spara gärna någon dl mjöl tills det är blandat så att Du vet att degen går ihop utan att spricka. Arbeta ihop allt till en smidig deg och forma till längder som Du sedan låter stå kallt ett tag. Skiva upp i lagom tjocka skivor och grädda i 175 - 200° i ca 8 - 10 minuter. Låt kallna på galler.

Som smaktillsats kan Du använda kakao för att tex göra schackrutor; Dela degen i två delar och tillsätt 1 msk kakao i den ena och 1 msk vaniljsocker i den andra. Dela varje del i ytterligare två delar och lägg ljus och mörk del bredvid varann och de andra två ovanpå.

Du kan också enbart ha vaniljsocker för att göra brysselkex; Arbeta in ½ msk vaniljsocker i mördegen och rulla längder i socker och finhackad mandel för att sedan skära dessa i ½ cm tjocka skivor.

Eller korinter för korintkakor; 100 gr torkade korinter blandas in i mördegen och delas och rullas till små bollar som Du sedan med en gaffel trycker ner ett rutmönster i.

Varför inte ta lite konjak för konjakskransar; 2 msk konjak i mördegen vid arbetningen. Rulla ut till tunnare längder som snos runt varann och sedan delas för att formas till runda kransar.

En vanlig kavel kan göra underverk; Tillsätt 1 ägg i mördegen och kavla ut den på bakbordet. Ta ut med mått eller små glas olika kakformer som sedan penslas med uppvispat ägg och doppas i socker och/eller mandel för att sedan gräddas.

Upp

Extra goda snabbkakor

50 - 60 st

1½ dl olja
2½ dl socker
1 ägg
½ dl ljus sirap
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl

Blanda samman olja och socker i en bunke. Tillsätt ägget under omrörning och häll i sirap, kanel och ingefära. Blanda mjölet med bakpulvret och forma smeten till små kulor. Lägg på bakplåtspapper med lite avstånd eftersom kakorna flyter ut under gräddningen. Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 10 minuter. Dessa kakor kan Du frysa upp till närmare ett år.

Upp

Havreflarn

50 - 60 st
150 gr margarin
2 dl socker
3 dl havregryn
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl ljus sirap
½ dl grädde alt "röd" mjölk

Smält margarinet och tillsätt ingredienserna i kastrullen utan värme. Rör om och låt smeten stå en stund för att "stabba" till sig. Sätt ugnen på 175 grader. Klicka med två teskedar ut ca 6 klickar smet per plåt med bakplåtspapper. De flyter ut ganska så kraftigt. Grädda mitt i ugnen tills de får ljusbrun färg ca 7-9 minuter. Lyft bort papperet med kakorna och låt svalna på en bänk innan Du med tex en stekspade lyfter bort flarnen.

Upp

Mormors syltkakor

6 dl havregryn
2 dl mjöl
2 dl socker
200 gr margarin

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt margarinet, blanda ihop till en jämn smet. Gör små runda kakor och tryck till med tummen i mitten av kakan. Där lägger Du sedan en klick fast sylt. Grädda på 175 grader i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.

Upp

Rutiga cookies

1 dl socker
125 gr smör eller margarin
1 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 dl hackad blockchoklad
1/2 dl hackade valnötter (eller russin, fikon, mandel)

Rör socker och smör pösigt. Blanda i ägget och sedan de övriga ingredienserna. Smörj och mjöla en liten långpanna ca 20 x 30 cm. Bred ut smeten i ett tunt jämnt lager. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter på 200 grader. Skär upp kakan genast i rutor och låt den svalna av.

Upp

Pepparkakor

500 gr smör eller margarin
1 kg mjöl /13 - 16 dl
6 dl socker
2 msk ingefära
2 msk kanel
2 msk sirap
2 msk bikarbonat
(2 msk malen nejlika)

Blanda kryddorna och sockret. Hacka sönder smöret och blanda med kryddsockret. Arbeta in mjölet så att det blir en jämn deg. Gör en rulle ca 5 cm tjock som Du lägger kallt en stund. Skiva rullen i tunna skivor och lägg på plåt. Grädda i 150 - 175 grader i ca 10 minuter.

Upp

Jill´s chokladrutor

2 1/2 dl vetemjöl
1 1/4 dl socker
2 msk kakao
1/2 msk vaniljsocker
1/2 msk bakpulver
100 gr margarin eller smör
1 söndervispat ägg

Alla torra ingredienser blandas. Hacka i smör och tillsätt hälften av ägget. Arbeta samman till en smidig deg. Dela i 2 delar och rulla varje del ca 2 cm tjocka längder. Lägg dessa på smörpappersklädd plåt. Platta till längderna och pensla med resterande ägg. Strö över pärlsocker och grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. Skär på snedden i lagom storlek och låt svalna.

Upp

Kolakakor

100 gr margarin eller smör
1 dl socker
1 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Blanda samman ingredienserna och se till att få en jämn smet som rullas ut till fingertjocka längder och lägges på en plåt. Grädda mitt i ugnen 175 grader i ca 12 minuter. Skär längderna i bitar medan de är varma. Låt svalna.

Upp

Jitterbuggare

 4 1/2 dl vetemjöl
200 gr margarin eller smör
1 dl socker
1 äggula

Fyllning:
2 äggvitor
4 msk socker

Arbeta samman alla ingredienser till degen och låt vila i kylen en stund. Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret medan Du fortfarande vispar. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangulär platta, ungefär 5 mm tjock. Bred på fyllningen på varje platta och rulla ihop 'rulltårtorna'. Låt sen stå svalt en stund till och skär dom sedan i centimetertjocka skivor som läggs på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 12 - 15 minuter.

Upp

Minttoppade småkakor

200 gr smör eller margarin
1 dl potatismjöl
1 dl florsocker
4 dl vetemjöl

garnering:
100 gr mörk blockchoklad
3 - 4 droppar pepparmyntsolja

Blanda samman alla ingredienser till kakorna och rulla degen till små bollar. Placera dom på bakplåtspapper och gör en fördjupning i mitten. Grädda mitt i ugnen 175 grader i ca 10 minuter och låt kakorna sedan svalna på plåten. Smält blockchokladen och tillsätt pepparmyntsoljan och fyll fördjupningen med ett par klickar choklad. Låt stelna för att sedan avnjuta dessa.

Upp

Chokladdoppade havrekakor

ca 14-18 st

3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1 tsk bikarbonat
150 gr smör eller margarin
½ pkt blockchoklad

Blanda alla ingredienserna i en skål och arbeta ihop till en deg. Smöret kan med fördel ha stått framme ett tag. I annat fall kan man försiktigt köra på låg effekt en kort stund i micron. Forma till bollar och platta ut dom. Dela rätt av med en kniv och lägg upp på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader ca 7 - 10 minuter. Doppa ena halvan av varje kaka i smält blockchoklad.

Upp

Amerikanska kakor

2 1/4 kopp mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 kopp smör (1 dl)
3/4 kopp socker
3/4 kopp brun farin
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 koppar russin/choklad
1 kopp nötter

Blanda mjöl och bakpulver samt övriga torra ingredienser. Arbeta ner smöret som bör vara rumstempererat och tillsätt slutligen äggen. Klicka ut på bakpappersklädd plåt och grädda i 175 grader ca 9 - 11 minuter.

Upp

Drömmar

2 1/2 dl socker
1 dl olja
100 gr smör eller margarin
3½ dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
2 tsk vaniljsocker
 

Blanda socker, olja och margarin i en bunke. Blanda hjorthornsalt och mjöl samt vaniljsocker i en annan bunke som sedan rörs ner i den första. Forma små runda bollar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till så att det blir en liten fördjupning på kakan. Grädda i 150 grader ca 30 minuter.