Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

 

Julmat

Julskinka
Dopp i gryta
Leverpastej
Rullsylta
Kalvsylta
Grisfötter
Rödbetssallad
Inlagd sill
Glasmästarsill
Senapssill
Julströmming
julsill
Inlagd sill med smak av nejlikor
Gravad lax
rassolje
Sillsallad
senap
Janssons frestelse
Lutfisk
Rödkål
Köttbullar
Revbensspjäll
Dessertost
Tomteläsk

 

 


 

Julskinka

10 pers

Ungsbakad:

Börja med att köpa en rimmad skinka på ungefär 2-2,5 kg.
Lägg skinkan i blöt dagen innan Du ska tillaga den.
Ta upp skinkan och torka av den.
Lägg den på ett ugnsfast fat och stoppa in den i ugnen på 120 graders värme med en stektermometer instucken på det tjockaste stället (halvvägs in) på skinkan.
Skinkan är färdig när termometern visar 70 - 72 grader.

Skinkan tar ungefär 50-55 minuter/kilo.
OBS! Har skinkan ben så tar det lite längre tid. 


Kokt:  

Köp 2-2,5 kilo skinka som Du lägger i en stor kastrull.
Häll på vatten så att det täcker skinkan.
Lägg i 2 st lagerblad och 8-10 st kryddnejlikor.
Sätt i en stektermometer och koka under lock på svag värme tills temperaturen nått 65 grader på termometern. Det tar ungefär 40 minuter /kilo. Tag av kastrullen från plattan och låt skinkan ligga kvar i kastrullen i ca 20 minuter. Lyft upp skinkan och låt svalna snabbt.
OBS! Spar spadet om Du vill ha dopp i gryta.

Blanda nu ihop 3 dl ströbröd med lite vattten så att det sväller (då blir inte ströbrödet bränt när Du griljerar den). Rör nu ihop 2 msk senap med 1 äggula och 1 msk socker. Skär bort svålen på skinkan och lägg den på ett ungsfast fat. Bred nu på senapsblandningen och ströbrödet över skinkan. Griljera skinkan i 200 grader tills skinkan fått en gyllengul färg och är knaprig på ytan. Ställ skinkan svalt.

Upp

Dopp i gryta

Koka ihop skinkspadet. Lägg i en skiva vörtbröd i ett par minuter så har Du dopp i gryta.

 Leverpastej

500 gr nötlever
1 medelstor gul lök
125 gr ansjovisfilé (gärna på burk)
2 ägg ½ msk salt
½ dl vetemjöl
1 krm svartpeppar
½ krm askorbinsyra
1½ dl vispgrädde

Börja med att skära levern i bitar. Skala löken och skär den i klyftor. Lägg nu lever, lök och ansjovis(utan spad) i en mixer eller mal 2 gånger i en köttkvarn. Tillsätt ägg, mjöl, salt, peppar, askorbinsyra och grädde. Mixa nu så att allt blandas eller arbeta ihop i en skål. Häll smeten i en väl smord form och täck med folie. Grädda leverpastejen i ugnen i 175 grader i ungefär 1 timme. Låt pastejen kallna i formen. Stjälp upp och den är nu klar att servera.

Upp

Rullsylta

1 kg tunt sidfläsk alt. slaksida av lamm eller kalv
2 msk salt
1 tsk krossad vitpeppar
8 st kryddpepparkorn
8 hela vitpepparkorn

Börja med att breda ut köttet och strö på 1 msk salt och krossad vitpeppar. Rulla ihop köttet och bind upp det med bindgarn. Koka rullen mjuk i vatten tillsatt med 1 msk salt, kryddpepparkorn och vitpepparkorn. Låt svalna. Skär upp i tunna skivor.

Upp

Kalvsylta

1 kg kalv hals, lägg eller rygg
vatten
10 kryddpepparkorn
1-2 lagerblad
4 nejlikor
1 msk salt

Lägg köttet i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och ta bort skummet som bildas på ytan noga. Tillsätt nu kryddor och koka köttet tills det släpper från benen. Tag nu upp köttet och lossa det från ben och brosk. Lägg tillbaka ben, brosk och senor i spadet och koka ytterligare ½ timme. Sila av spadet. Skär köttet i små bitar eller mal det i en köttkvarn. Lägg köttet i grytan och häll på den avsilade buljongen så att spadet precis täcker köttet. Låt nu det hela få ett uppkok. Smaka av och krydda ev med mer salt och peppar. Häll syltan i en vattensköljd form och låt stelna. Klart att skära upp.

Upp

Grisfötter

4 pers


4-8 grisfötter
4-6 l vatten
1 stor gul lök
1-2 msk ättika (24%)

Börja med att sveda skinnet på grisfötterna noga. Använd helst gaslåga, den sotar inte som stearinljus gör. Skrapa nu svålen helt ren med en kniv och lägg grisfötterna i kallt vatten över natten. Tag nu upp grisfötterna. Skala och skiva löken. Häll på vatten så att det knappt täcker grisfötterna. Lägg i kryddorna och löken och häll i ättikan. Koka upp fötterna under lock och låt dem sedan sjuda färdigt. Fötterna är färdiga när en provsticka lätt glider igenom köttet. Låt nu fötterna svalna och lägg dem i en serveringsskål. Gör ett sk geléprov med kokspadet - det vill säga, kontrollera att spadet stelnar på en kylskåpskall tallrik eller en matsked. Blir det inte gelé omedelbart så tillsätter Du några blötlagda och urkramade gelatinblad i kokspadet. Slå nu spadet över fötterna och ställ in dem i kylskåpet i minst 2 timmar. Servera grisfötterna med lite av geléet. Lite ättikssprit kan man slå över grisfötterna när man ska äta, det är jättegott.

Upp

Rödbetssallad

4 pers


4 inlagda rödbetor ca 200 gr
2 äpplen 2 ättiksgurkor ca 100 gr
1 bit purjolök ca 50 gr
2 dl gräddfil
1 krm peppar
½ tsk salt
finrivet skal av 1 citron

Börja med att skala och kärna ur äpplen. Skär äpplen, rödbetor och gurka i tunna strimlor. Skölj purjolöken noga och finstrimla den. Smaksätt gräddfilen med salt, peppar och det finrivna citronskalet. Blanda alla ingredienser i en skål och ställ kallt i minst 1 timme.

Upp

Inlagd sill

4-6 pers


700 gr salt sill eller 400 gr sillfileér
2 rödlökar
1½ dl vatten
5 msk ättikssprit (12%)
1 dl socker
10 kryddpepparkorn
1 lagerblad

Rensa och filéa sillen. Låt den ligga i vatten i ca 12 timmar. Dra av skinnet och ta bort alla småben. Skär sillen i ca 2 cm tjocka bitar. Skala löken och skär den i skivor. Varva nu sill och lök i en bunke. Koka nu ihop vatten, ättika, socker, pepparkorn och lagerblad. Låt lagen svalna och häll den över sillen. Den bör stå i kylskåp i ca 1 dygn innan den serveras.

Upp

Glasmästarsill

4-6 pers


1 kg salt sill
3 rödlökar
1 bit morot
1 bit pepparrot ca 25 gr
2 tsk kryddpeppar
1½ dl vatten
5 msk ättikssprit (12%)
1 dl socker

Börja med att ta ur sillen, skrapa skinnet och låt den ligga i vatten i 1 dygn. Skär den i ca 2 cm tjocka bitar (med skinn och ryggben kvar). Varva sillen i en glasburk med grovt krossad peppar och tunna skivor av morot, lök och pepparrot. Koka upp vatten, ättika och socker och låt den sedan svalna. Häll nu den kalla lagen över sillen. Ställ kallt och låt stå orörd i minst 1 dygn, gärna längre innan den äts.

Upp

Senapsill

4 pers


300 gr salt sill eller 200 gr sillfiléer
½ dl senap
1 msk socker
1 msk vinäger
½ dl olja
3/4 dl gräddfil
½ dl finhackad rödlök
½ dl finhackad dill

Börja med att rensa sillen. Låt den ligga i vatten i 1 dygn. Dra av skinnet och ta bort alla småben. Skär sillen i 2 cm tjocka bitar och lägg dem på ett fat eller i en bunke. Blanda nu ihop senap, socker och vinäger. Tillsätt sedan olja lite i taget och rör om hastigt. Blanda i gräddfil, rödlök och dill. Häll nu såsen över sillen.

Upp

Julströmming

4 pers


3/4 kg strömming (ca 400 gr rensad)
1½ dl grovhackad dill
1½ dl vinäger
1 dl matolja
2 tsk socker
1 msk salt
1 tsk grovkrossad vitpeppar
1 gul lök i skivor
1 bit purjolök i skivor
1 liten bit morot i tunna skivor

Börja med att rensa och ta bort benen ur strömmingen. Skölj den sedan noga. Blanda ihop vinäger, olja, salt, socker, peppar, rödlök, gul lök och purjolök. Varva nu strömming, dill och marinad (översta lagret bör vara dill). Låt strömmingen stå övertäckt i kylskåp i minst 2 dygn innan servering.

Upp

Julsill

4 pers


1 burk urvattnad inläggningssill
2 påsar sillkryddor
1 röd lök 1 lagerblad
½ dl ättika (12%)
1½ dl vatten
1 dl socker

Börja med att skölja sillen noga. Skär sillen i 2 centimeters bitar. Skala och skär löken i tunna skivor. Varva nu sillen med lök, sillkryddor, i en kruka eller glasburk och lägg till sist i lagerbladet. Blanda nu ihop ättika, vatten och socker. Rör om väl så att sockret löser sig. Häll nu ättikslagen över sillen och låt stå kallt i minst 1 dygn innan servering.

Upp

Inlagd sill med smak av nejlikor

6-8 pers


6 salta sillfiléer
1 dl vatten
1 dl socker
1 dl ättika (12%)
10 hela svartpepparkorn
10 hela nejlikor
2 rödlökar
2 lagerblad

Börja med att blötlägga sillen i vatten i minst 10 timmar. Skär sedan sillen i 2 centimeters breda sneda bitar. Koka ihop vatten, ättika, socker och kryddor tills sockret har löst sig. Låt nu lagen kallna. Skär sedan löken i tunna skivor. Lägg sillen i en glasburk och lägg på löken. Slå nu över den kalla lagen och låt stå kallt i minst 1 dygn innan servering.

Upp

Gravad lax

6-8 pers


1 kg lax (helst mittbiten)
15-20 vitpepparkorn
3/4 dl salt
3/4 dl socker
rikligt med färsk dill

Dela laxen från ryggen i 2 bitar. Tag bort alla ben, både stora och små. Krossa nu vitpepparkornen. Blanda ihop salt, socker och pepparkornen.' Gnid in laxen med blandningen. Lägg nu den ena laxbiten med skinnet neråt och täck rikligt med grovt hackad dill. Lägg på den andra laxbiten så att köttsida kommer mot köttsida och så att den tjockaste delen kommer mot den tunnaste. Strö nu över resten av saltblandningen och strö över mera dill. Lägg på en "tyngd" på laxen och låt stå 1 ca 1 dygn. Skrapa av kryddorna och skär laxen i tunna skivor.

Upp

Rassolje

2 urvattnade sillfiléer
2 stora inlagda rödbetor
4-6 kokta potatisar
2 inlagda gurkor
2 syrliga äpplen
2-3 hårdkokta ägg
3 dl tärnad julskinka

sås:
4 dl gräddfil
senap
Salt och socker
någon droppe ättikssprit

garnering:
2-3 salladsblad
rödbetor och ägg

Tärna alla ingredienserna och spara lite till garneringen. Rör om allting ordentligt men utan att mosa till det. Blanda gräddfilen med kryddorna och häll sedan den smaksatta gräddfilen över de tärnade ingredienserna. Blanda så att det får en god konsistens och lägg upp i en serveringsskål. Bör stå svalt ca ½ tim. innan servering. Garnera slutligen med ägg, rödbetor och salladsblad.

Upp

Sillsallad

4 pers


2 urvattnade sillfiléer
2 kokta kalla potatisar
1 stort äpple
5 inlagda rödbetor
1 ättiksgurka
2 msk finhackad gul lök
2 dl gräddfil
lagen från rödbetor efter smak och tycke.

Tärna sill, potatisar, rödbetor, äpplen och gurka och blanda dessa i en skål. Smaksätt med lök och rödbetslag, ca ½ dl. Nymalen svartpeppar kan vara mycket gott i. Var försiktig med saltet. Servera med gräddfil och garnera skålen med hackat ägg.

Upp

Senap

2 dl senapspulver (vanligast är Colmans)
1½ dl socker
2 dl vispgrädde
1 krm salt

Rör ihop ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka upp samtidigt som Du rör om ordentligt. Häll upp på burk eller krus och låt svalna. Den bästa smaken får Du om Du låter senapen stå ett par dygn och "dra".

Upp

Janssons frestelse

4 pers


10 potatisar, knappt ett kilo
2 hackade gula lökar
1 brk ansjovisfiléer
3 dl vispgrädde
3 msk smör eller margarin
salt och peppar

Skala potatisen och skär den i strimlor. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnstålig form och se till att det sista lagret ska vara potatis. Blanda hälften av grädden med salt och peppar och häll denna blandning över formen och klicka över margarinet. Grädda i 200 grader i ca 35 minuter. Tillsätt då resterande grädde och sätt in i ugnen ytterligare 15 - 20 minuter.

Upp

 Lutfisk

4 pers

ca 2 kg tinad urvattnad lutfisk
4 tsk salt
ev. smör

På spis: Smöra en kastrull och lägg lutfisken utan skinn och lägg på ett lock. Salta och sjud sakta i ca 30 minuter.
I ugn: Lägg fisken med skinnet neråt i en ugnsfast form salta och täck med aluminiumfolie och låt den koka i ugnen ca 45-50 minuter på 225 grader.

Upp


Rödkål

ca 5 pers


1 kg rödkål
1 stort äpple
1 gul lök
1½ tsk salt
3 msk sirap
1 msk ättiksprit och 1 dl vatten
3 msk margarin

Klyv kålhuvudet och strimla fint med en vass kniv alt. en osthyvel eller matberedare. Skala och kärna ur äpplena och klyfta dessa. Hacka löken och fräs kålen i margarinet. Tillsätt övriga ingredienser och när allt är omrört tillsätt ättika med vatten. Låt detta koka under lock på svag värme till den blir mjuk ca 1 timme. Rör då och då och smaka av.

Upp

 Köttbullar

400 gr köttfärs
2 msk finhackad lök
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
3 msk ströbröd
1 dl mjölk

Finhacka löken och fräs den lätt i en stekpanna och blanda den i färsen tillsammans med ägget, kryddorna, ströbrödet samt mjölken. Arbeta ihop men inte för länge då köttbullarna lätt kan bli lite sega. Forma till jämnstora köttbullar och stek dem på medelstark värme. Skaka pannan så att köttbullarna får rulla lite för att få en fin form. Det finns risk annars att de lätt får en platt sida där de legat.

 Tips innan stekning: Koka upp vatten med lite salt i och lägg i köttbullar men inte för många åt gången. Efter ca 20 - 30 sekunder lyfter du upp köttbullarna och lägger dom på en tallrik för att rinna av. Nu kan du steka dina köttbullar i stekpannan eftersom köttbullarna nu fått sin runda fina form i vattnet.

Upp

Revbensspjäll

4 pers


1 kg tjocka revbensspjäll
½ dl olja
3 msk honung
2 msk soja
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
1 tsk rosmarin

Placera ett galler i en långpanna och lägg revbensspjället på detta så att fettet kan droppa ner. Blanda övriga ingredienser och pensla hela köttet med marinaden. Sätt in det i 175 gradig ugn och låt den stekas i ca 40 minuter. Därefter vänder Du den och steker ytterligare ca 40 minuter.

Upp

 Dessertost

½ liter filmjölk
1½ liter mjölk (3%)
2 tsk salt
1 ägg

Vispa upp ägget ordentligt och rör den i filmjölken. Koka upp mjölken och tillsätt ägg och filblandningen och låt allt koka på svag värme i 12-15 minuter. Glöm inte bort att röra ordentligt i botten. Smaksätt med saltet. Häll sedan hela blandningen genom ett kaffefilter och låt vasslen rinna av. Häll slutligen massan i en form och låt den stå kallt. Krydda gärna upp osten med egna kryddor såsom vitlök, rosmarin eller liknande.

Upp

 Tomteläsk

6 dl fruktsoda
saften av 2 citroner
2 dl vatten
7 dl apelsin eller ananasjuice
2 kanelstänger
frukt;
kiwi, jorgubbar, apelsinskiva eller liknande

Koka kanelstängerna i vattnet ca 6 minuter och låt kallna. Blanda denna vätska med juicen och citronsaften i en skål. Tillsätt fruktsodan precis innan den ska serveras tillsammans med frukten.