Julmat
Julskinka
Dopp i gryta
Leverpastej
Rullsylta
Kalvsylta
Grisfötter
Rödbetssallad
Inlagd sill
Glasmästarsill
Senapssill
Julströmming
julsill
Inlagd sill med smak av
nejlikor
Gravad lax
rassolje
Sillsallad
senap
Janssons frestelse
Lutfisk
Rödkål
Köttbullar
Revbensspjäll
Dessertost
Tomteläsk
Julskinka
10 pers
Ungsbakad:
Börja med att köpa en rimmad skinka
på ungefär 2-2,5 kg. Lägg skinkan i blöt dagen innan Du ska tillaga den.
Ta upp skinkan och torka av den. Lägg den på ett ugnsfast fat och stoppa in den i ugnen på 120 graders värme
med en stektermometer instucken på det tjockaste stället (halvvägs in) på
skinkan. Skinkan är färdig när termometern visar 70 - 72 grader.
Skinkan tar ungefär 50-55
minuter/kilo. OBS! Har skinkan ben så tar det lite längre tid.
Kokt:
Köp 2-2,5 kilo skinka som Du lägger i
en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker skinkan. Lägg i 2 st lagerblad och 8-10 st kryddnejlikor.
Sätt i en stektermometer och koka under lock på svag värme tills
temperaturen nått 65 grader på termometern. Det tar ungefär 40 minuter /kilo. Tag av kastrullen från plattan och
låt skinkan ligga kvar i kastrullen i ca 20 minuter.
Lyft upp skinkan och låt svalna snabbt.
OBS! Spar spadet om Du vill ha dopp i
gryta.
Blanda nu ihop 3 dl ströbröd med lite
vattten så att det sväller (då blir inte ströbrödet bränt när Du griljerar
den). Rör nu ihop 2 msk senap med 1 äggula
och 1 msk socker.
Skär bort svålen på skinkan och lägg den på ett ungsfast fat.
Bred nu på senapsblandningen och ströbrödet över skinkan. Griljera skinkan i 200 grader tills
skinkan fått en gyllengul färg och är knaprig på ytan. Ställ skinkan svalt.
Upp
Dopp i gryta
Koka ihop skinkspadet. Lägg i en skiva vörtbröd i ett par minuter så har Du
dopp i gryta.
Leverpastej
500 gr nötlever
1 medelstor gul lök
125 gr ansjovisfilé (gärna på burk)
2 ägg ½ msk salt
½ dl vetemjöl
1 krm svartpeppar
½ krm askorbinsyra
1½ dl vispgrädde
Börja med att skära levern i bitar. Skala löken och skär den i klyftor. Lägg
nu lever, lök och ansjovis(utan spad) i en mixer eller mal 2 gånger i en
köttkvarn. Tillsätt ägg, mjöl, salt, peppar, askorbinsyra och grädde.
Mixa nu så att allt blandas eller arbeta ihop i en skål. Häll smeten i
en väl smord form och täck med folie. Grädda leverpastejen i ugnen i 175
grader i ungefär 1 timme. Låt pastejen kallna i formen. Stjälp upp och
den är nu klar att servera.
Upp
Rullsylta
1 kg tunt sidfläsk alt. slaksida av lamm eller kalv
2 msk salt
1 tsk krossad vitpeppar
8 st kryddpepparkorn
8 hela vitpepparkorn
Börja med att breda ut köttet
och strö på 1 msk salt och krossad vitpeppar. Rulla ihop köttet och bind
upp det med bindgarn. Koka rullen mjuk i vatten tillsatt med 1 msk salt,
kryddpepparkorn och vitpepparkorn. Låt svalna. Skär upp i tunna skivor.
Upp
Kalvsylta
1 kg kalv hals, lägg eller rygg
vatten
10 kryddpepparkorn
1-2 lagerblad
4 nejlikor
1 msk salt
Lägg köttet i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och ta
bort skummet som bildas på ytan noga. Tillsätt nu kryddor och koka köttet
tills det släpper från benen. Tag nu upp köttet och lossa det från ben och
brosk. Lägg tillbaka ben, brosk och senor i spadet och koka ytterligare ½
timme. Sila av spadet. Skär köttet i små bitar eller mal det i en köttkvarn.
Lägg köttet i grytan och häll på den avsilade buljongen så att spadet precis
täcker köttet. Låt nu det hela få ett uppkok. Smaka av och krydda ev med mer
salt och peppar. Häll syltan i en vattensköljd form och låt stelna.
Klart att skära upp.
Upp
Grisfötter
4 pers
4-8 grisfötter
4-6 l vatten
1 stor gul lök
1-2 msk ättika (24%)
Börja med att sveda skinnet på grisfötterna noga. Använd helst gaslåga, den
sotar inte som stearinljus gör. Skrapa nu svålen helt ren med en kniv och
lägg grisfötterna i kallt vatten över natten. Tag nu upp grisfötterna. Skala
och skiva löken. Häll på vatten så att det knappt täcker grisfötterna. Lägg
i kryddorna och löken och häll i ättikan. Koka upp fötterna under lock och
låt dem sedan sjuda färdigt. Fötterna är färdiga när en provsticka lätt
glider igenom köttet. Låt nu fötterna svalna och lägg dem i en
serveringsskål. Gör ett sk geléprov med kokspadet - det vill säga,
kontrollera att spadet stelnar på en kylskåpskall tallrik eller en matsked.
Blir det inte gelé omedelbart så tillsätter Du några blötlagda och
urkramade gelatinblad i kokspadet. Slå nu spadet över fötterna och ställ in
dem i kylskåpet i minst 2 timmar. Servera grisfötterna med lite av
geléet. Lite ättikssprit kan man slå över grisfötterna när man ska äta,
det är jättegott.
Upp
Rödbetssallad
4 pers
4 inlagda rödbetor ca 200 gr
2 äpplen 2 ättiksgurkor ca 100 gr
1 bit purjolök ca 50 gr
2 dl gräddfil
1 krm peppar
½ tsk salt
finrivet skal av 1 citron
Börja med att skala och kärna ur äpplen. Skär äpplen, rödbetor och gurka i
tunna strimlor. Skölj purjolöken noga och finstrimla den. Smaksätt
gräddfilen med salt, peppar och det finrivna citronskalet. Blanda alla
ingredienser i en skål och ställ kallt i minst 1 timme.
Upp
Inlagd sill
4-6 pers
700 gr salt sill eller 400 gr sillfileér
2 rödlökar
1½ dl vatten
5 msk ättikssprit (12%)
1 dl socker
10 kryddpepparkorn
1 lagerblad
Rensa och filéa sillen. Låt den ligga i vatten i ca 12 timmar. Dra av
skinnet och ta bort alla småben. Skär sillen i ca 2 cm tjocka bitar. Skala
löken och skär den i skivor. Varva nu sill och lök i en bunke. Koka nu ihop
vatten, ättika, socker, pepparkorn och lagerblad. Låt lagen svalna och häll
den över sillen. Den bör stå i kylskåp i ca 1 dygn innan den serveras.
Upp
Glasmästarsill
4-6 pers
1 kg salt sill
3 rödlökar
1 bit morot
1 bit pepparrot ca 25 gr
2 tsk kryddpeppar
1½ dl vatten
5 msk ättikssprit (12%)
1 dl socker
Börja med att ta ur sillen, skrapa skinnet och låt den ligga i vatten i 1
dygn. Skär den i ca 2 cm tjocka bitar (med skinn och ryggben kvar). Varva
sillen i en glasburk med grovt krossad peppar och tunna skivor av morot, lök
och pepparrot. Koka upp vatten, ättika och socker och låt den sedan svalna.
Häll nu den kalla lagen över sillen. Ställ kallt och låt stå orörd i minst 1
dygn, gärna längre innan den äts.
Upp
Senapsill
4 pers
300 gr salt sill eller 200 gr sillfiléer
½ dl senap
1 msk socker
1 msk vinäger
½ dl olja
3/4 dl gräddfil
½ dl finhackad rödlök
½ dl finhackad dill
Börja med att rensa sillen. Låt
den ligga i vatten i 1 dygn. Dra av skinnet och ta bort alla småben.
Skär sillen i 2 cm tjocka bitar och lägg dem på ett fat eller i en
bunke. Blanda nu ihop senap, socker och vinäger. Tillsätt sedan olja
lite i taget och rör om hastigt. Blanda i gräddfil, rödlök och dill.
Häll nu såsen över sillen.
Upp
Julströmming
4 pers
3/4 kg strömming (ca 400 gr rensad)
1½ dl grovhackad dill
1½ dl vinäger
1 dl matolja
2 tsk socker
1 msk salt
1 tsk grovkrossad vitpeppar
1 gul lök i skivor
1 bit purjolök i skivor
1 liten bit morot i tunna skivor
Börja med att rensa och ta bort
benen ur strömmingen. Skölj den sedan noga. Blanda ihop vinäger, olja,
salt, socker, peppar, rödlök, gul lök och purjolök. Varva nu strömming,
dill och marinad (översta lagret bör vara dill). Låt strömmingen stå
övertäckt i kylskåp i minst 2 dygn innan servering.
Upp
Julsill
4 pers
1 burk urvattnad inläggningssill
2 påsar sillkryddor
1 röd lök 1 lagerblad
½ dl ättika (12%)
1½ dl vatten
1 dl socker
Börja med att skölja sillen
noga. Skär sillen i 2 centimeters bitar. Skala och skär löken i tunna
skivor. Varva nu sillen med lök, sillkryddor, i en kruka eller glasburk
och lägg till sist i lagerbladet. Blanda nu ihop ättika, vatten och
socker. Rör om väl så att sockret löser sig. Häll nu ättikslagen över
sillen och låt stå kallt i minst 1 dygn innan servering.
Upp
Inlagd sill med smak av nejlikor
6-8 pers
6 salta sillfiléer
1 dl vatten
1 dl socker
1 dl ättika (12%)
10 hela svartpepparkorn
10 hela nejlikor
2 rödlökar
2 lagerblad
Börja med att blötlägga sillen i
vatten i minst 10 timmar. Skär sedan sillen i 2 centimeters breda sneda
bitar. Koka ihop vatten, ättika, socker och kryddor tills sockret har
löst sig. Låt nu lagen kallna. Skär sedan löken i tunna skivor. Lägg
sillen i en glasburk och lägg på löken. Slå nu över den kalla lagen och
låt stå kallt i minst 1 dygn innan servering.
Upp
Gravad lax
6-8 pers
1 kg lax (helst mittbiten)
15-20 vitpepparkorn
3/4 dl salt
3/4 dl socker
rikligt med färsk dill
Dela laxen från ryggen i 2
bitar. Tag bort alla ben, både stora och små. Krossa nu vitpepparkornen.
Blanda ihop salt, socker och pepparkornen.' Gnid in laxen med
blandningen. Lägg nu den ena laxbiten med skinnet neråt och täck rikligt
med grovt hackad dill. Lägg på den andra laxbiten så att köttsida kommer
mot köttsida och så att den tjockaste delen kommer mot den tunnaste.
Strö nu över resten av saltblandningen och strö över mera dill. Lägg på
en "tyngd" på laxen och låt stå 1 ca 1 dygn. Skrapa av kryddorna och
skär laxen i tunna skivor.
Upp
Rassolje
2 urvattnade sillfiléer
2 stora inlagda rödbetor
4-6 kokta potatisar
2 inlagda gurkor
2 syrliga äpplen
2-3 hårdkokta ägg
3 dl tärnad julskinka
sås:
4 dl gräddfil
senap
Salt och socker
någon droppe ättikssprit
garnering:
2-3 salladsblad
rödbetor och ägg
Tärna alla ingredienserna och spara lite till garneringen. Rör om allting
ordentligt men utan att mosa till det. Blanda gräddfilen med kryddorna och
häll sedan den smaksatta gräddfilen över de tärnade ingredienserna. Blanda
så att det får en god konsistens och lägg upp i en serveringsskål. Bör stå
svalt ca ½ tim. innan servering. Garnera slutligen med ägg, rödbetor och
salladsblad.
Upp
Sillsallad
4 pers
2 urvattnade sillfiléer
2 kokta kalla potatisar
1 stort äpple
5 inlagda rödbetor
1 ättiksgurka
2 msk finhackad gul lök
2 dl gräddfil
lagen från rödbetor efter smak och tycke.
Tärna sill, potatisar, rödbetor, äpplen och gurka och blanda dessa i en
skål. Smaksätt med lök och rödbetslag, ca ½ dl. Nymalen svartpeppar kan vara
mycket gott i. Var försiktig med saltet. Servera med gräddfil och garnera
skålen med hackat ägg.
Upp
Senap
2 dl senapspulver (vanligast är Colmans)
1½ dl socker
2 dl vispgrädde
1 krm salt
Rör ihop ingredienserna i en
tjockbottnad kastrull och koka upp samtidigt som Du rör om ordentligt.
Häll upp på burk eller krus och låt svalna. Den bästa smaken får Du om
Du låter senapen stå ett par dygn och "dra".
Upp
Janssons frestelse
4 pers
10 potatisar, knappt ett kilo
2 hackade gula lökar
1 brk ansjovisfiléer
3 dl vispgrädde
3 msk smör eller margarin
salt och peppar
Skala potatisen och skär den i strimlor. Varva potatis, lök och ansjovis i
en smord ugnstålig form och se till att det sista lagret ska vara potatis.
Blanda hälften av grädden med salt och peppar och häll denna blandning över
formen och klicka över margarinet. Grädda i 200 grader i ca 35 minuter.
Tillsätt då resterande grädde och sätt in i ugnen ytterligare 15 - 20
minuter.
Upp
Lutfisk
4 pers
ca 2 kg tinad urvattnad lutfisk
4 tsk salt
ev. smör
På spis: Smöra en kastrull och lägg lutfisken utan skinn och lägg på ett
lock. Salta och sjud sakta i ca 30 minuter. I ugn: Lägg fisken med skinnet neråt i en ugnsfast form salta och täck med
aluminiumfolie och låt den koka i ugnen ca 45-50 minuter på 225 grader.
Upp
Rödkål
ca 5 pers
1 kg rödkål
1 stort äpple
1 gul lök
1½ tsk salt
3 msk sirap
1 msk ättiksprit och 1 dl vatten
3 msk margarin
Klyv kålhuvudet och strimla fint med en vass kniv alt. en osthyvel eller
matberedare. Skala och kärna ur äpplena och klyfta dessa. Hacka löken och
fräs kålen i margarinet. Tillsätt övriga ingredienser och när allt är omrört
tillsätt ättika med vatten. Låt detta koka under lock på svag värme till den
blir mjuk ca 1 timme. Rör då och då och smaka av.
Upp
Köttbullar
400 gr köttfärs
2 msk finhackad lök
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
3 msk ströbröd
1 dl mjölk
Finhacka löken och fräs den lätt i en stekpanna och blanda den i färsen
tillsammans med ägget, kryddorna, ströbrödet samt mjölken. Arbeta ihop men
inte för länge då köttbullarna lätt kan bli lite sega. Forma till jämnstora
köttbullar och stek dem på medelstark värme. Skaka pannan så att
köttbullarna får rulla lite för att få en fin form. Det finns risk annars
att de lätt får en platt sida där de legat.
Tips innan stekning: Koka upp vatten
med lite salt i och lägg i köttbullar men inte för många åt gången. Efter ca
20 - 30 sekunder lyfter du upp köttbullarna och lägger dom på en tallrik för
att rinna av. Nu kan du steka dina köttbullar i stekpannan eftersom
köttbullarna nu fått sin runda fina form i vattnet.
Upp
Revbensspjäll
4 pers
1 kg tjocka revbensspjäll
½ dl olja
3 msk honung
2 msk soja
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
1 tsk rosmarin
Placera ett galler i en långpanna och lägg revbensspjället på detta så att
fettet kan droppa ner. Blanda övriga ingredienser och pensla hela köttet med
marinaden. Sätt in det i 175 gradig ugn och låt den stekas i ca 40 minuter.
Därefter vänder Du den och steker ytterligare ca 40 minuter.
Upp
Dessertost
½ liter filmjölk
1½ liter mjölk (3%)
2 tsk salt
1 ägg
Vispa upp ägget ordentligt och rör den i filmjölken. Koka upp mjölken och
tillsätt ägg och filblandningen och låt allt koka på svag värme i 12-15
minuter. Glöm inte bort att röra ordentligt i botten. Smaksätt med saltet.
Häll sedan hela blandningen genom ett kaffefilter och låt vasslen rinna av.
Häll slutligen massan i en form och låt den stå kallt. Krydda gärna upp
osten med egna kryddor såsom vitlök, rosmarin eller liknande.
Upp
Tomteläsk
6 dl fruktsoda
saften av 2 citroner
2 dl vatten
7 dl apelsin eller ananasjuice
2 kanelstänger
frukt;
kiwi, jorgubbar, apelsinskiva eller liknande
Koka kanelstängerna i vattnet ca 6 minuter och låt kallna. Blanda denna
vätska med juicen och citronsaften i en skål. Tillsätt fruktsodan precis
innan den ska serveras tillsammans med frukten.
|