Godis
Vit chokladtryffel med mintsmak
Bananbollar
Kokosrutor
(kokosbollar)
Enkel daim
Jordnöt och marshmallowsbräck
Mintpuckar
Klubbor
Konjakstryffel
Brända mandlar
Tryffel med Baileyssmak
Röda geléfigurer
Kolasnittar i
mikrovågsugn
Enkel
apelsintryffel
Jordnötsgodis
Punschkulor
Svensk nougat
Punschknappar
Kulprov för knäck, kola och fudge
Knäck - 2 tim
Knäck - 30 min
Knäck i mikrovågsugn
Gräddkola
Chokladkola
Moccakola
Vaniljkola
Kola i mikrovågsugn
Fudge
Marsipangodis
Tryffel
Pepparmintspastiller
Rischoklad
Mackans fredagsgott
Vaniljfudge
Vit chokladtryffel med mintsmak
200 g vit blockchoklad
1 dl vispgrädde
Pepparmintsolja efter smak
1 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
Bryt chokladen i mindre bitar.
Koka upp grädden och koka i ca 1 minut. Lyft bort kastrullen från
spisen och rör ner chokladen så att det blir slätt. Tillsätt
pepparmintsolja efter smak. Ställ in i kylen ca 1 timme. Blanda ihop
florsocker och vaniljsocker i en skål. Forma tryffeln till små
bollar och rulla dom i sockerblandningen. Förvaras svalt.
Upp
Bananbollar
1 banan
3½ dl havregryn
100 g smör
2 msk standardmjölk
2 msk chokladpulver (oboy)
Strössel
Mosa bananen noga i en skål och
häll i havregryn, smör, mjölk och chokladpulvret. Blanda ihop allt
tills det blir en slät och fin massa. Forma till små bollar och
rulla dom sedan i strössel. Förvaras svalt.
Upp
Kokosrutor (kokosbollar)
2 dl kokos
1 msk gelatinpulver
3 msk vatten
5 dl strösocker
2 äggvitor
1 msk vaniljsocker
Lös gelatinpulvret i lite
vatten och låt stå och svälla en stund. Blanda ihop
strösockret med vattnet i en kastrull. Värm tills sockret har löst
sig. Häll i gelatinet och blanda tills det har löst sig. Vispa upp
äggvitorna hårt. Häll i sockerlagen i dom uppvispade äggvitorna och
kör med elvisp till det ser ut som vispad grädde. Blanda i
vaniljsockret. Häll i halva mängden kokos i en smord form och häll
på smeten. Fördela resterande kokos över och täck sedan med
plastfolie och ställ in i kylskåpet ett par timmar. Skär upp i lagom
stora bitar.
Upp
Enkel daim
1 msk ljus sirap
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 msk strösocker
1 tsk kakao
100 g blockchoklad
Blanda ihop sirap, smör, mjöl, socker och kakao i en kastrull. Koka
upp och koka i ca 5 minuter. Smält chokladen över ett vattenbad.
Häll ut daimsmeten på ett bakplåtspapper och bred chokladen över.
Förvaras svalt.
Upp
Jordnöt och marshmallowsbräck
200 g mörk choklad
200 g ljus mjölkchoklad
25 g smör
1 brk kondenserad mjölk (ca 400 g)
2 tsk vaniljsocker
Marshmallows
2½ dl rostade osaltade jordnötter
Klä en form ca 20x25 centimeter
med aluminiumfolie. Dela chokladen i mindre bitar och smält över
vattenbad tillsammans med smör och den kondenserade mjölken. Rör
tills det är en slät smet. Låt svalna något och häll i vaniljsockret
och jordnötterna. Rör så att allt blandar sig. Skär marshmallows i
mindre bitar och blanda i dom. Häll upp i formen och ställ in i
kylskåpet för att kallna. Skär upp i lagom stora bitar. Förvaras
svalt.
Upp
Mintpuckar
50 st
1 äggvita
4 droppar pepparmintsolja
300 g florsocker
100 g mörk choklad
Vispa upp äggvitan hårt. Droppa
i pepparmintsoljan. Blanda i florsocker så mycket att massan blir
fast och smidig. Häll ut massan på ett bakbord pudrat med resterande
florsocker och arbeta den mjuk och slät. Forma till kulor som sedan
trycks ut så det ser ut som små puckar. Smält chokladen i vattenbad.
Doppa puckarna i chokladen så att dom blir täckta. Ställ
mintpuckarna på ett galler för att stelna. Förvaras svalt.
Upp
Klubbor
20 st
½ dl koncentrerad saft
1 dl strösocker
1 dl vit baksirap
Karamellfärg
Klubbpinnar t ex blompinnar
Blanda saft, socker och sirap i
en mikrosäker skål. Ställ in skålen i mikrovågsugnen och kör på full
effekt i ca 4 minuter. Rör om och kör ytterligare i 4 minuter på
näst högsta effekt. Rör om och blanda i lite karamellfärg. Stoppa in
skålen i mikrovågsugnen igen och kör i 4 minuter till på näst högsta
effekt. Rör om och klicka upp smeten på ett oljat bakplåtspapper.
Tryck i en pinne i varje och låt svalna.
Konjakstryffel
30 st
1½ dl vispgrädde
225 g mörk choklad
1 msk starkt kallt kaffe
100 g florsocker
3 msk konjak
Kakaopulver
Koka upp grädde och choklad.
Rör hela tiden tills chokladen har smält och blandningen är helt
slät. Ställ åt sidan för att kallna till rumstemperatur. Rör i
kaffe, florsocker och konjak. Blanda så att det blir slätt. Täck
över med plastfolie och ställ kallt i ca 2 timmar. Forma till 30
stycken bollar som sedan rullas i kakaopulver. Lägg bollarna i
knäckformar. Förvaras i kylskåp.
Upp
Brända mandlar
250 g oskalade mandlar
250 g socker
3/4 dl vatten
Ta fram en kastrull och lägg i
mandlar, socker och vatten. Koka upp så att massan börjar bubbla.
Rör hela tiden. Sänk värmen och koka tills vattnet kokat bort och
sockret har kristalliseras. Sockret ska sedan smälta igen men endast
delvis så att det lägger sig som klumpar runt mandlarna. Rör hela
tiden. Lägg ut mandlarna på ett bakplåtspapper med en gaffel. Låt
stelna.
Upp
Tryffel med Baileyssmak
1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
½ dl florsocker
100 g smör
2 cl Baileys
Kakao
Koka upp grädden. Bryt
chokladen i mindre bitar och lägg i den tillsammans med sockret i en
skål. Slå över den kokande grädden under omrörning. Rör tills det
blir en slät smet. Vispa i smör och Baileys. Häll upp smeten i en
spritspåse och lägg in i kylen. När det har stelnat så pass att du
kan spritsa den är den klar. Spritsa tryffeln på bakplåtspapper i
runda längder. Låt stelna i kylen. Skär lagom stora bitar och rulla
dom i kakao. Förvaras i kylskåp.
Upp
Röda geléfigurer
20-30 st
5 gelatinblad
1 dl körsbärssaft eller 1 dl röd vinbärssaft
1 dl vatten
Lägg gelatinbladen i en skål
med rikligt med vatten i 5-10 minuter. Koka upp saft och vatten.
Krama ur gelatinbladen och lägg i dom i saften. Rör tills bladen har
löst sig. Häll blandningen i en plan form och ställ formen kallt
tills geléet har kallnat. Ta med mått ut figurer och förvara kallt.
Upp
Kolasnittar i mikrovågsugn
25 st
2 msk vetemjöl
1 tsk kakao
2 msk ljus sirap
2 msk smör
4 msk socker
½ tsk vaniljsocker
50 g blockchoklad
Blanda mjöl, kakao, sirap,
smör, socker och vaniljsocker i en mikrosäker skål och ställ in i
mikron på full effekt i 30 sekunder. Rör om och kör ytterligare i 1½
minut. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper så att du får en platta
som är ca 15x18 centimeter. Bryt sönder chokladen i mindre bitar och
kör i mikro på full effekt i ca 1 minut. Häll över chokladen på
kolasmeten. När det har svalnat så skär du ut små snittar.
Upp
Enkel apelsintryffel
50 st
200 g mörk blockchoklad med hög
kakaohalt
75 g smör
40 g florsocker
Apelsinlikör (Grand Marnier)
Smält chokladen över ett
vattenbad. Tillsätt sockret och rör tills sockret har löst sig.
Smaka av med likören. Tillsätt smöret lite i taget. Ställ smeten
kallt och vänta tills chokladen kan spritsas i knäckformar.
Upp
Jornötsgodis
5 dl socker
2½ dl brun farin
1 1/4 dl ljus sirap
1 1/4 dl vatten
60 g smör
6 1/4 dl rostade osaltade jordnötter
Klä botten och sidorna i en
rund form, ca 30x25x2 centimeter med bakplåtspapper. Pensla papperet
med lite smält smör. Blanda ihop socker, farinsocker, sirap och
vatten i en kastrull och rör om på medelstark värme (utan att koka)
tills sockret har löst sig. Lägg i smöret och rör tills det har
smält. Koka upp och sänk värmen och sjud sedan i ca 15-20
minuter eller gör ett kulprov för kola.
Tillsätt nötterna försiktigt. Häll upp smeten i formen och låt
svalna. Bryt godiset i bitar.
Upp
Punschkulor
100 gr
margarin
½ dl vatten
½ dl punsch
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
Garnering:
Strössel eller kokos
Smält
margarinet och rör ner övriga ingredienser till en jämn smet som sedan läggs
svalt att vila i c:a ½ timme. Forma till lagom stora kulor som sedan rullas
i strössel eller kokos. Förvara i kyl eller
frys.
Upp
Svensk nougat
5 dl socker
1 krm salt
1½ dl honung eller ljus sirap
1 1/4 dl vatten
2-3 äggvitor
75 gr rostade nötkärnor
Blanda socker, salt, honung eller
sirap och vatten i en kastrull och koka allt på hög värme ca 1 tim. Koka
tills blandningen börjar bli tjockflytande och svagt ljusgul till färgen.
Doppa en sked i sockerlagen och därefter i ett glas med kallt vatten. Massan
ska då vara lite seg men gå att bryta sönder. Vispa äggvitorna till hårt
skum och tillsätt den heta sockerlagen i en fin stråle under fortfarande
kraftig vispning i ca 10 minuter. Den ska vispas till dess att den tjocknar
och blir seg. Ju längre Du vispar desto fastare och segare blir nougaten.
Hacka nötterna grovt och blanda ner i smeten. Häll upp den på bakplåtspapper
och forma till 4 smala längder ca 2 cm breda. Låt stå ett tag tills smeten
torkat något. Skär sedan i tjocka bitar. Linda in dem i plastfolie.
Upp
Punchknappar
3 dl vispgrädde
5 dl socker
4 droppar arrak
2 tsk kakao
garnering:
400 gr mörk blockchoklad
krossat strössel
Blanda grädde, socker och siktat
kakaopulver i en hög, smal, stor kastrull. Koka upp och rör om ett par
gånger. Rör sedan om så lite som möjligt och koka den kraftigt. Kokas massan
långsamt kan den bli sockrig. Massan ska bli 115 grader eller låt koka ca 20
minuter. När du kan forma smeten mellan tummen och pekfingret till en tråd
är den färdig. Akta så att Du inte bränner Dig. Tillsätt arrak och häll
smeten i en skål. Ställ den i ett vattenbad och vispa med elvisp tills massan
är så fast att den kan formas till kulor. Lägg dem på bakplåtspapper och
platta till dom lite lätt. Bryt chokladen och smält i vattenbad. Doppa
pralinerna i chokladen med hjälp av en gaffel. Strö över krossat strössel
och låt de stelna.
Upp
Kulprovet
för knäck,
kola och fudge
När det gäller dessa saker så kan det
vara knepigt att veta när de är klara. Därför gör man kulprovet! Det går
till så att Du har ett glas med riktigt kallt vatten och droppar ner ett par
droppar av smeten i glaset. Rulla med fingertopparna en liten kula. När Du
sedan tar upp kulan ska det vara enligt följande för att vara klart:
Knäck - kulan skall vara hård
och fast. (Ju hårdare den är desto hårdare blir knäcken) Kola - kulan ska vara seg och ganska fast.
Fudge - kulan ska vara mjuk.
Ha som regel att aldrig dubbla ett
recept. Det är bättre att göra det ytterligare en gång.
Upp
Knäck
tid ca 2 tim
för ca 60 st
1½ dl socker
1½ dl vispgrädde
1½ dl ljus sirap
2 msk smör
1 dl skållad, hackad mandel
Blanda smör, socker, grädde och sirap
i en tjockbottnad kastrull. Låt den sjuda på svag värme i 1 - 1½ tim och rör
då och då. Testa med kulprovet enligt ovan. Tillsätt då mandeln och slå upp
på formar för att svalna. Kan gärna ställas kallt.
Upp
Knäck
tid ca 30 min
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 dl skållad, hackad mandel
Blanda grädde, sirap och socker i en
tjockbottnad kastrull och koka kraftigt i ca 15 minuter. Gör
kulprovet
enligt ovan och när massan är färdig, tillsätter Du mandeln och fyller upp
formarna.
Upp
Knäck i mikrovågsugn
tid ca 15 min för 40 st
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl sirap
3 msk skållad, hackad mandel
Blanda grädde, socker och sirap i ett
kärl som har höga kanter och tål mikro. Sätt mikron på full effekt i 8
minuter och gör kulprovet. Rör ner mandeln och fyll formarna.
Upp
Gräddkola
3 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
3 dl socker
Blanda allting i en tjockbottnad
kastrull och koka tills den håller för kulprovet. Kan röra sig om en timma.
Häll ut på bakplåtspapper och låt massan stelna. Skär i lagom stora bitar
och förvara svalt.
Upp
Chokladkola
3 msk kakao
2 dl socker
2 dl ljus sirap
3 dl grädde
Blanda ingredienserna i en
tjockbottnad kastrull och koka upp det för att sedan låta den koka på svag
värme tills kulprovet är bra. Häll upp i en bakplåtspappersklädd form och
skär den när den har svalnat i lagom stora bitar.
Upp
Moccakola
3 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
3 dl socker
2 ½ msk snabbkaffe
Blanda allting i en tjockbottnad
kastrull och koka tills den håller för kulprovet. Kan röra sig om en timma.
Häll ut på bakplåtspapper och låt massan stelna. Skär i lagom stora bitar
och förvara svalt.
Upp
Vaniljkola
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 msk glykos
100 gr smör
Smält smöret i en stor kastrull.
Tillsätt alla övriga ingredienser. Koka tills kulprovet är bra. Rör dock inte
för mycket i kastrullen. Häll upp på bakplåtar klädda med bakplåtspapper och
låt svalna. Klipp sedan i önskad storlek och rulla in i smörpapper. Förvara
torrt och svalt.
Upp
Kola i
mikrovågsugn
50 gr smör eller margarin
1 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 dryg dl strösocker
3/4 dl ljus sirap
Blanda allting i en form med höga
kanter som tål mikro. Sätt mikron på full effekt i 1 min. Tag ut formen och
rör om ordentligt. Sätt in på full effekt ytterligare 4 - 5 min. Kontrollera
med kulprovet. Häll ut smeten på bakplåtspapper och skär sedan när kolan har
svalnat, i fyrkanter.
Upp
Fudge
5 dl mjölk
50 gr smör
1 tsk salt
2 msk vaniljsocker
1½ dl kakao
8 dl socker
Blanda mjölk, socker, salt och kakao
i en stor tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt det koka kraftigt med
omrörning tills den håller för kulprovet. Ta bort kastrullen från värmen och
tillsätt smör och vaniljsocker. Rör ordentligt, gärna vispa, tills smeten har
svalnat och även tjocknat en smula. Häll upp i en bakplåtspappersklädd form
och låt det stelna. När den sedan är kall så skär Du upp lagom stora bitar
som sedan ska förvaras kallt.
Upp
Marsipangodis
250 gr mjuk nougat
250 gr mandelmassa
200 gr mörk blockchoklad
Dela nougaten i 30 lika stora bitar
och forma de försiktigt till kulor. Kavla ut mandelmassan och dela i 30
bitar, de ska kavlas ut så pass mycket att de täcker nougatbollarna. Smält
blockchokladen i vattenbad. Rulla under tiden mandelmassan runt
nougatkulorna. Doppa sedan i chokladen och låt stelna på en bricka klädd med
bakplåtspapper. Förvara svalt.
Upp
Tryffel
1 ½ dl vispgrädde
100 gr smör
250 gr mörk choklad
2 msk farinsocker
1 msk vaniljsocker
1 msk strösocker
1 krm kardemumma
Koka upp vispgrädde och smör i en
kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar och tillsätt detta och övriga
ingredienser och rör om till chokladen har smält. Låt detta kallna i kylskåp
i en dryg timma för att sedan spritsa ut i knäckformar. Förvara svalt. Du
kan även sikta över lite kakao alternativt vanlig oboy.
Upp
Pepparmintspastiller
2 st
äggvitor
500 gr florsocker
2 droppar pepparmintsolja
ev. röd färg
50 gr blockchoklad
Vispa samman vitorna med en gaffel.
Tillsätt florsocker och pepparmintsolja. Om pastillerna ska vara rosa
tillsätts ett par droppar röd färg. Knåda massan tills den är smidig. Rulla
massan till kulor och lägg på smörpapper. Platta till dom lite. Ställ
pastillerna torrt och varmt att torka. Detta tar ca 1-2 dygn. Smält
blockchokladen i vattenbad och lägg en klick på varje pastill. Förvara dom
i en burk med smörpapper mellan varje lager.
Upp
Rischoklad
1
blockchokladskaka (200 g), ljus eller mörk
Puffat ris
ev. pepparmintsolja
Smält chokladen i vattenbad eller i
mikron. Här droppar Du ner pepparmintsolja om Du vill ha den smaken på
chokladen. Rör ner riset i chokladen så att det fortfarande håller ihop.
Stryk ut massan på ett bakplåtspapper och låt stelna. Skär i lagom stora
bitar.
Upp
Mackans fredagsgott
Kaka:
6 dl vetemjöl
1 dl socker
200 gr margarin eller smör
Såsen:
200 gr margarin eller smör
2 dl socker
3 dl grädde
2 msk sirap
Garnering:
blockchoklad
Blanda ingredienserna till kakan och
tryck ut i en bakplåtpappersklädd panna. Grädda på 175 grader i 15 - 20
minuter. Under tiden gör Du såsen där alla ingredienser blandas och kokas på
svag värme i 1 timme. Kakan har nu hunnit svalna och såsen breds ut på kakan
där den ska stelna. Slutligen smälts en blockchokladkaka och bres ut på
kakan som sedan delas i lagom stora portionsbitar.
Upp
Vaniljfudge
ca 75 st
4 dl socker
3 dl grädde
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kakao
Koka socker, grädde och salt tills det håller
kulprovet för fudge. Ta av från värmen och vispa
mycket kraftigt 1- 2 minuter. Blanda i vaniljsocker och kakao.
Häll upp på bakplåtspapper och låt stelna för att sedan skära i lagom stora
rutor.
|