Friterad mat
Friterad banan
Friterade vårrullar
Friterade lökringar
Friterad kyckling
Friterade bläckfiskringar
Friterad scampi
Friterade rödbetor
Friterad camembert
Frasig frityrsmet 1
Frasig frityrsmet 2
Frasig frityrsmet 3
Frasig frityrsmet 4
Frasig frityrsmet 5
Friterad banan
2-3 bananer
2 dl vetemjöl
2 dl kallt vatten
1 msk bakpulver
Blanda ihop mjöl, vatten och
bakpulver till en jämn smet. Skala bananen och skär den tvärs över
långsidan.
Doppa bananhalvan i frityrsmeten och fritera i 170 - 180 grader i ca
2-3 minuter. Serveras med vaniljglass och sirap.
Upp
Friterade vårrullar
Gör en fyllning bestående av
lika delar kokta glasnudlar, finstrimlad fräst vitkål, champinjoner,
grönsaker och nötfärs. Lägg 5 msk fyllning på nedre halvan av ett
blad med filodeg. Pensla kanterna med lite ägg och rulla ihop och se
till att kanterna är inrullade så att rullen inte läcker. Fritera
vårrullen i ca 4-5 minuter i 180 graders värme. Servera med soja.
Upp
Friterade
lökringar
Skala gul lök och skär i ½
centimeters ringar. Vänd lökringen i vetemjöl med lite salt i. Vänd
löken i uppvispat ägg och sedan i ströbröd. Fritera i 180 grader
tills lökringarna fått fin gyllengul färg.
Upp
Friterad kyckling
4 port
4 kycklingfiléer
1 ägg
½ tsk salt
1 dl vatten
2 dl vetemjöl
2 msk matolja
2 msk bakpulver
Blanda ihop ägg, salt,
mjöl, vatten, olja och bakpulver till en tjock smidig smet. Skär
kycklingen i lagom stora munsbitar. Doppa kycklingen i smeten så
den blir täckt runt om. Fritera på 170 grader tills
frityrskorpan blir gyllenbrun. Kontrollera att kycklingen är
genomstekt.
Upp
Friterade
bläckfiskringar
Gör ren bläckfiskringarna (tentacklerna) i kallt vatten och skär
den i ½ centimeters ringar. Vänd bläckfisken i vetemjöl med lite
salt i. Vänd fisken i uppvispat ägg och sedan i ströbröd. Fritera i
180 grader tills bläckfisken fått fin gyllengul färg och är
genomfriterad.
Friterade scampi
2 dl vetemjöl
2 dl kallt vatten
1 msk bakpulver
Blanda ihop mjöl, vatten och
bakpulver till en jämn smet
Doppa dom skalade scampistjärtarna i frityrsmeten och fritera i 170 - 180 grader i ca
3-4 minuter.
Upp
Friterade rödbetor
Skala rödbetorna och skär
dom i bitar eller klyftor. Förkoka rödbetorna i vatten i ca 5-7
minuter. Torka av betorna med papper så dom är helt torra. Fritera i
170-180 graders värme i ca 3 minuter. Serveras som garnityr eller
som förrätt tillsammans med parmaskinka, smulad getost och några
droppar med flytande honung.
Upp
Friterad Camembert
Panera en bit Camembert i
mjöl sen i uppvispat ägg och till sist ströbröd. Gör detta två
gånger för bästa resultat. Fritera osten i 170-180 graders värme i
några minuter tills paneringen fått en fin krispig yta. Serveras
tillsammans med hjortronsylt och friterad persilja.
Upp
Frasig frityrsmet 1
1 ägg
½ tsk salt
1 dl vatten
2 dl vetemjöl
2 msk matolja
2 msk bakpulver
Blanda ihop ägg, salt, mjöl,
vatten, olja och bakpulver till en tjock smidig smet. Denna
frityrsmet kan användas till fritering av kött, fisk skaldjur,
grönsaker och frukt.
Upp
Frasig frityrsmet 2
1 ägg
1 dl kolsyrat vatten
1 dl vetemjöl
Salt efter smak
Peppar efter smak
Knäck ägget i en skål och
lyft upp äggulan. Vispa upp äggvitan så den blir hård. Blanda i äggulan.
Häll i vattnet medan du vispar med en visp. Häll i mjölet under vispning och
vispa så det inte är några klumpar kvar. Denna smet är bra för fisk, fågel
och grönsaker.
Upp
Frasig frityrsmet 3
1 dl ljust öl
½ dl matolja
½ dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 dl vetemjöl
Blanda ihop öl, olja, vatten, salt och mjöl till en tjock smidig smet. Denna frityrsmet kan
användas till fritering av kött, fisk skaldjur och grönsaker. Vill
du ha denna frityrsmet till frukt kan du tillsätta 1 msk socker i
smeten.
Upp
Frasig frityrsmet 4
2 dl vetemjöl
2 dl kallt vatten
1 msk bakpulver
½ tsk salt
Blanda ihop mjöl, vatten,
bakpulver och salt till en tjock smidig smet. Denna frityrsmet
lämpar sig bra till kött, fisk, skaldjur och grönsaker.
Upp
Frasig frityrsmet 5
2 dl vetemjöl
2 dl kallt vatten
1 msk bakpulver
Blanda ihop mjöl, vatten och
bakpulver till en tjock smidig smet. Denna frityrsmet lämpar sig bra
till kött, fisk, skaldjur och grönsaker.
Upp
|