Ostfondue
När ostfonduen blir för tjock kan
den spädas med varmt vitt vin.
När ostfonduen är för tunn så kan du tillsätta mer ost och värma tills osten löst sig.
Ostfondue grundrecept
Kumminfondue
Curryfondue
Stark fondue
Fondue med Dijonsenap
Vitlöksfondue
Gräslöksfondue
Fontinafondue
Gårdsfondue
Waadländerfondue
Slottsfondue
Östschweizisk fondue
Gomserfondue
Fondue från Tessin
Schweiziskt orginalrecept
Holländsk
fondue
Bolsfondue
Rosenfondue
Lyxig
tryffelfondue
Italiensk
fondue
Flamberad
fondue
Ostfondue grundrecept
4 port
1 vitlöksklyfta
400 gr gruyère eller ementaler
200 gr emmentaler eller grevéost
4 tsk maizenamjöl
3 dl torrt vitt vin
1 tsk pressad citron
1 litet glas Kirschwasser (körsbärsbrännvin)
2-3 varv på pepparkvarnen
Ev. lite riven muskotnöt
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)
Dela vitlöksklyftan på hälften.
Gnid in fonduegrytan med vitlöken. Riv ner ostarna med ett
rivjärn. Rör ihop vinet, citronsaften och mjölet med osten. Koka upp
under kraftig vispning. Använd en träslev och rör i åttor så att
osten inte bildar trådar. Häll i kirschwasser och krydda med peppar.
Ha i ev. lite riven muskotnöt. Koka upp. Skär brödet i bitar. När
massan är slät och jämn flyttar man kastrullen till ett spritkök på
bordet. Fonduen ska småkoka medan ni äter. Rör lite då och då.
Spetsa en brödtärning på gaffeln eller spettet och börja doppa.
Upp
Kumminfondue
4 port
1 vitlöksklyfta
400 gr gruyère eller emmentaler
200 gr emmentaler eller grevéost
4 tsk maizenamjöl
½-1 tsk kummin
3 dl torrt vitt vin
1 tsk pressad citron
1 litet glas Kirschwasser (körsbärsbrännvin)
2-3 varv på pepparkvarnen
Ev. lite riven muskotnöt
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)
Dela vitlöksklyftan på hälften.
Gnid in fonduegrytan med vitlöken. Riv ner ostarna med ett
rivjärn. Rör ihop vinet, citronsaften, kummin och mjölet med osten.
Koka upp under kraftig vispning. Använd en träslev och rör i åttor
så att osten inte bildar trådar. Häll i kirschwasser och krydda med
peppar. Ha i ev. lite riven muskotnöt. Koka upp. Skär brödet i
bitar. När massan är slät och jämn flyttar man kastrullen till ett
spritkök på bordet. Fonduen ska småkoka medan ni äter. Rör lite då
och då. Spetsa en brödtärning på gaffeln eller spettet och börja
doppa.
Upp
Curryfondue
4 port
1 vitlöksklyfta
400 gr gruyère eller emmentaler
200 gr emmentaler eller grevéost
4 tsk maizenamjöl
Starkt currypulver
3 dl torrt vitt vin
1 tsk pressad citron
1 litet glas Kirschwasser (körsbärsbrännvin)
2-3 varv på pepparkvarnen
Ev. lite riven muskotnöt
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)
Syltad ingefära
Dela vitlöksklyftan på hälften.
Gnid in fonduegrytan med vitlöken. Riv ner ostarna med ett
rivjärn. Rör ihop vinet, citronsaften, currypulver efter smak och
mjölet med osten. Koka upp under kraftig vispning. Använd en träslev
och rör i åttor så att osten inte bildar trådar. Häll i kirschwasser
och krydda med peppar. Ha i ev. lite riven muskotnöt. Koka upp. Skär
brödet i bitar. När massan är slät och jämn flyttar man kastrullen
till ett spritkök på bordet. Fonduen ska småkoka medan ni äter. Rör
lite då och då. Spetsa en brödtärning på gaffeln eller spettet
tillsammans med en bit syltad ingefära. Doppa ner brödbiten och
ingefäran i ostmassan.
Upp
Stark fondue
4 port
1 vitlöksklyfta
400 gr gruyère eller emmentaler
200 gr emmentaler eller grevéost
4 tsk maizenamjöl
1 tsk tabasco
3 dl torrt vitt vin
1 tsk pressad citron
1 litet glas Kirschwasser (körsbärsbrännvin)
2-3 varv på pepparkvarnen
Ev. lite riven muskotnöt
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)
Dela vitlöksklyftan på hälften.
Gnid in fonduegrytan med vitlöken. Riv ner ostarna med ett
rivjärn. Rör ihop vinet, citronsaften, tabasco och mjölet med osten.
Koka upp under kraftig vispning. Använd en träslev och rör i åttor
så att osten inte bildar trådar. Häll i kirschwasser och krydda med
peppar. Ha i ev. lite riven muskotnöt. Koka upp. Skär brödet i
bitar. När massan är slät och jämn flyttar man kastrullen till ett
spritkök på bordet. Fonduen ska småkoka medan ni äter. Rör lite då
och då. Spetsa en brödtärning på gaffeln eller spettet och börja
doppa.
Upp
Fondue med Dijonsenap
4 port
1 vitlöksklyfta
400 gr gruyère eller emmentaler
200 gr emmentaler eller grevéost
4 tsk maizenamjöl
3 dl torrt vitt vin
1 tsk pressad citron
1 litet glas Kirschwasser (körsbärsbrännvin)
2-3 varv på pepparkvarnen
Ev. lite riven muskotnöt
1 msk Dijonsenap
1 droppe tabasco
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)
Dela vitlöksklyftan på hälften.
Gnid in fonduegrytan med vitlöken. Riv ner ostarna med ett
rivjärn. Rör ihop vinet, citronsaften och mjölet med osten. Koka upp
under kraftig vispning. Använd en träslev och rör i åttor så att
osten inte bildar trådar. Häll i kirschwasser och krydda med peppar.
Ha i ev. lite riven muskotnöt. Koka upp. Skär brödet i bitar. När
massan är slät och jämn flyttar man kastrullen till ett spritkök på
bordet. Blanda i senap och tabasco. Fonduen ska småkoka medan ni
äter. Rör lite då och då. Spetsa en brödtärning på gaffeln eller
spettet och börja doppa.
Upp
Vitlöksfondue
4 port
400 gr gruyère eller emmentaler
200 gr emmentaler eller grevéost
4 tsk maizenamjöl
3 finhackade vitlöksklyftor
3 dl torrt vitt vin
1 tsk pressad citron
1 litet glas Kirschwasser (körsbärsbrännvin)
2-3 varv på pepparkvarnen
Ev. lite riven muskotnöt
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)
Dela vitlöksklyftorna på hälften.
Gnid in fonduegrytan med vitlöken. Riv ner ostarna med ett
rivjärn. Rör ihop vinet, citronsaften, vitlök och mjölet med osten.
Koka upp under kraftig vispning. Använd en träslev och rör i åttor
så att osten inte bildar trådar. Häll i kirschwasser och krydda med
peppar. Ha i ev. lite riven muskotnöt. Koka upp. Skär brödet i
bitar. När massan är slät och jämn flyttar man kastrullen till ett
spritkök på bordet. Fonduen ska småkoka medan ni äter. Rör lite då
och då. Spetsa en brödtärning på gaffeln eller spettet. Doppa ner
brödbiten i ostmassan.
Upp
Gräslöksfondue
4 port
1 vitlöksklyfta
400 gr gruyère eller emmentaler
200 gr emmentaler eller grevéost
4 tsk maizenamjöl
2 msk klippt gräslök
3 dl torrt vitt vin
1 tsk pressad citron
1 litet glas Kirschwasser (körsbärsbrännvin)
2-3 varv på pepparkvarnen
Ev. lite riven muskotnöt
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)
Dela vitlöksklyftan på hälften.
Gnid in fonduegrytan med vitlöken. Riv ner ostarna med ett
rivjärn. Rör ihop vinet, citronsaften och mjölet med osten. Koka upp
under kraftig vispning. Använd en träslev och rör i åttor så att
osten inte bildar trådar. Häll i kirschwasser och krydda med peppar.
Ha i ev. lite riven muskotnöt. Koka upp. Skär brödet i bitar. När
massan är slät och jämn flyttar man kastrullen till ett spritkök på
bordet. Fonduen ska småkoka medan ni äter. Rör lite då och då. Strö
över gräslöken. Spetsa en brödtärning på gaffeln eller spettet och
börja doppa.
Upp
Fontinafondue
4 port
800 gr mogen Fontina-ost
1 vitlöksklyfta
Smör
4 msk varmt vatten
Salt
Peppar
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)
Skär osten i små bitar eller i
tunna skivor. Dela vitlöksklyftan och gnid in grytan med den. Smörj
grytan med lite smör. Tillsätt osten och det varma vattnet. På svag
värme trycker man sönder osten och rör tills det blir en slät kräm.
Osten får inte koka. Om fonduen blir för tjock kan du tillsätta
varmt vatten. Krydda med salt och peppar. Sätt fonduegrytan på ett
spritkök på bordet. Skär brödet i bitar och börja doppa.
Upp
Gårdsfondue
4 port
1 vitlöksklyfta
2½ dl äppeljuice
250 gr grevé eller herrgårdsost
250 gruyère eller emmentaler
1 msk potatismjöl
3 msk pressad citronsaft
Paprika
Riven muskot
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)
Dela vitlöksklyftan och gnid in
grytan. Häll i äppeljuicen och koka upp. Riv osten på ett rivjärn.
Ha i osten i kastrullen lite i taget. Rör hela tiden. När osten
smält så rör du ut potatismjölet med citronsaften och häller den
sedan i kastrullen under omrörning. Krydda med paprika och muskot
efter smak. Sätt fonduegrytan på ett spritkök på bordet. Skär brödet
i bitar och börja doppa.
Upp
Waadländerfondue
4 port
1 vitlöksklyfta
Lite smör
3 dl torrt vitt vin
1 tsk pressad citron
600 gr gruyère-, emmentaler-, grevé - eller herrgårdsost
4 tsk potatismjöl
1 litet glas kirschwasser
Riven muskot
Peppar
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)
Skär vitlöksklyftan fint och
rosta den i lite smör. Tillsätt vin, citronsaft. Riv ner osten. Låt
koka upp. Rör så att osten smälter och blir en slät fin massa. Rör
ut potatismjölet i kirschwasser och ha i det i grytan. Krydda med
muskot och peppar. Koka upp. Sätt fonduegrytan på ett spritkök på
bordet. Skär brödet i bitar och börja doppa.
Upp
Slottsfondue
4 port
1 vitlöksklyfta
300 gr riven gruyère-, emmentaler-, grevé - eller herrgårdsost
2 dl torrt vitt vin
1 tsk pressad citron
2-3 tsk potatismjöl
300 gr riven Fontinaost
1 litet glas kirschwasser
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)
Dela vitlöksklyftan och gnid
in grytan. Koka upp osten (ej Fontinaosten) tillsammans med vinet
och citronsaften. Rör ut potatismjölet i lite kirschwasser. Häll i
det i grytan. När fonduen har blivit slät så tillsätter du
Fontinaosten och resten av kirschwasser. Smält osten försiktigt och
låt allt bli varmt. Får ej koka. Sätt fonduegrytan på ett spritkök
på bordet. Skär brödet i bitar och börja doppa.
Upp
Östschweizisk fondue
4 port
1 vitlöksklyfta
200 gr Appenzeller eller lagrad Hälsingeost
200 gr emmentaler
2-3 dl alkoholfritt äppelvin
1 tsk pressad citron
2 tsk potatismjöl
200 gr Fontinaost
1 litet glas kirschwasser
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)
Dela vitlöksklyftan och gnid in
grytan. Riv osten. Lägg osten i en kastrull och slå på äppelvinet
och citronsaften. Koka upp. Rör ut potatismjölet i lite
kirschwasser. Häll i det i grytan. När fonduen har blivit slät så
tillsätter du den rivna Fontinaosten och resten av kirschwasser.
Smält osten försiktigt och låt allt bli varmt. Får ej koka. Sätt
fonduegrytan på ett spritkök på bordet. Skär brödet i bitar och
börja doppa.
Upp
Gomserfondue
4 port
1 vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
1 msk smör
½ l mjölk
600 gr grädd- eller Hälsingeost
Peppar
Riven muskot
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)
Dela vitlöksklyftan och gnid in
grytan. Bryn mjölet ljusgult i grytan med lite smör. Häll i mjölken
under vispning. Koka i 5 minuter under omrörning. Skär osten i
strimlor. Tillsätt osten och rör tills den smält. Krydda med peppar
och muskot. Sätt fonduegrytan på ett spritkök på bordet. Skär brödet
i bitar och börja doppa.
Upp
Fondue från Tessin
4 port
8-10 tomater
2 vitlöksklyftor
Vatten eller tomatsaft
300 gr gruyère-, grevé- eller herrgårdsost
300 gr emmentaler
4 tsk potatismjöl
Peppar
1 nypa torkad oregano
1 msk grädde
4 msk färdig peperonata på burk (Italiensk grönsaksröra)
Ca 8oo gr vitt bröd (med skorpa)
Tvätta tomaterna och skär dom i
bitar. Koka dom mjuka i en kastrull tillsammans med den krossade
vitlöken. Passera genom en sil. Mät vätskan och späd den med vatten
eller tomatsaft så att mängden blir 3½ dl. Riv osten och hetta upp
den tillsammans med vätskan. Tillsätt potatismjölet utrört i lite
vatten. Rör om och låt koka upp. Krydda med peppar, oregano och
tillsätt grädden. Rör i peperonata. Sätt fonduegrytan på ett
spritkök på bordet. Skär brödet i bitar och börja doppa.
Upp
Schweiziskt orginalrecept
4 pers
3 dl torrt vitt vin
1 litet glas med kirschwasser
200 gr emmentaler
200 gr edamer
50 gr parmesan
1 vitlöksklyfta
Salt
Peppar
Ca 800 gr vitt bröd (med skorpa)
Dela vitlöksklyftan och gnid in
grytan. Häll i vinet och riv ner all ost. Koka långsamt under
omrörning tills osten har smält. Häll i kirschwasser och smaka
av med salt och peppar. Sätt fonduegrytan på ett spritkök på bordet.
Skär brödet i bitar och börja doppa.
Upp
Holländsk fondue
4 port
1 vitlöksklyfta
400 gr goudaost
200 gr lagrad goudaost (stark)
3 dl torrt vitt vin
2-3 tsk potatismjöl
1 tsk pressad citron
1 litet glas genever
Salt
Peppar
Ca 800 gr vitt bröd (med skorpa)
Dela vitlöksklyftan och gnid in
grytan. Riv osten och lägg den i grytan. Häll i vinet och koka upp
under omrörning. Koka tills osten smält. Rör ut potatismjölet med
citronsaften och rör i den i grytan. Tillsätt vinet och genevern.
Koka upp och smaka av med salt och peppar. Sätt fonduegrytan på ett
spritkök på bordet. Skär brödet i bitar och börja doppa.
Upp
Bolsfondue
4 pers
1 vitlöksklyfta
4 dl rött vin
4 tsk pressad citron
400 gr färsk riven goudaost
Peppar
Riven muskot
½ litet glas (helst bols) kirschwasser
4 tsk potatismjöl
Ca 800 gr vitt bröd (med skorpa)
Dela vitlöksklyftan och gnid in
grytan. Rör ut vinet med citronsaften. Häll detta i den uppvärmda
grytan och låt det sjuda. Tillsätt osten och låt den smälta under
omrörning. Smaka av med peppar och muskot. Blanda potatismjölet med
kirschwasser och häll i det i grytan. Koka upp. Sätt fonduegrytan på
ett spritkök på bordet. Skär brödet i bitar och börja doppa.
Upp
Rosenfondue
4 port
1 vitlöksklyfta
600 gr blandad ost t ex grevé- och emmentaler
3 dl torrt rosévin
1 tsk pressad citron
3 tsk potatismjöl
1 litet glas kirschwasser
Peppar
Ev. riven muskot
Ca 800 gr vitt bröd (med skorpa)
Dela vitlöksklyftan på hälften.
Gnid in fonduegrytan med vitlöken. Riv ner ostarna med ett
rivjärn. Rör ihop vinet, citronsaften och potatismjölet med osten. Koka upp
under kraftig vispning. Använd en träslev och rör i åttor så att
osten inte bildar trådar. Häll i kirschwasser och krydda med peppar.
Ha i ev. lite riven muskotnöt. Koka upp. Skär brödet i bitar. När
massan är slät och jämn flyttar man kastrullen till ett spritkök på
bordet. Fonduen ska småkoka medan ni äter. Rör lite då och då.
Upp
Lyxig tryffelfondue
4 port
400 gr Fontinaost
2½ dl mjölk
4 ägg
1 msk smör
Salt
Vitpeppar
40 gr vit tryffel (kan bytas mot svart i burk)
Ca 800 gr vitt bröd (med skorpa)
Skär osten fint och låt den
ligga i mjölken i 4 timmar. Vispa upp äggen. Ta bort osten från
mjölken. Hetta upp osten tillsammans med smöret under omrörning. Ha
i äggen. Salta och peppra. Värm upp fonduen försiktigt för det får
inte koka för då koagulerar äggen. När fonduen har blivit en tjock
kräm så är den klar. Sätt fonduegrytan på ett spritkök på bordet.
Hyvla över ett tunt lager tryffel. Skär brödet i bitar och börja
doppa.
Upp
Italiensk fondue
4 port
500 gr Fontinaost
4 msk smör
3 äggulor
Lite gott vin eller ljust öl
Salt
Vitpeppar
Vit eller svart tryffel (burk)
Ca 800 gr vitt bröd (med skorpa)
Riv osten och låt den smälta i
vattenbad tillsammans med smöret. Rör i äggulorna så att man får en
tjock kräm. Tillsätt vinet eller ölen. Vispa och krydda med salt och
peppar. När fonduen har blivit en tjock kräm så är den klar. Sätt
fonduegrytan på ett spritkök på bordet. Hyvla över ett tunt lager
tryffel. Skär brödet i bitar och börja doppa.
Upp
Flamberad fondue
4 port
1 vitlöksklyfta
400 gr grevéost
100 gr fontinaost
100 gr gräddost
3 dl torrt vitt vin
1 tsk pressad citron
3 tsk potatismjöl
Peppar
2 små glas konjak
2 svarta tryfflar
Ca 800 gr vitt bröd (med skorpa)
Dela vitlöksklyftan på hälften.
Gnid in fonduegrytan med vitlöken. Riv ner ostarna med ett
rivjärn. Rör ihop vinet, citronsaften och potatismjölet med osten. Koka upp
under kraftig vispning. Använd en träslev och rör i åttor så att
osten inte bildar trådar. Häll i kirschwasser och krydda med peppar.
Ha i ev. lite riven muskotnöt. Koka upp. Skär brödet i bitar. När
massan är slät och jämn flyttar man kastrullen till ett spritkök på
bordet. Häll uppvärmd konjak över den småkokande fonduen och tänd på
med en tändsticka. När det brunnit ut så hyvlar du över tryffel. Fonduen ska småkoka medan ni äter. Rör lite då och då.
|