Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

 

Fiskboken

Här presenteras lite tips och råd när du ska köpa eller hantera fisk!
 


 

Färsk eller fryst fisk?

Färsk fisk är alltid godare tycker jag. Gå till fiskhandlaren på tisdagen då dom har fått in veckans fångst. Välj vilken fisk du vill ha och be sedan att fiskhandlaren rensar och filéar eller delar din fisk. Gå hem och frys in fisken i lagom bitar. Ska du köpa frusen fisk i affären så blir det oftast dyrare, men det är inget fel på frusen fisk.

Hur ska färsk fisk se ut?

Bla ska ögonen vara klara, fasta och glänsande. Ett tryckmärke av fingret på fisken ska genast försvinna. Ju längre märket sitter kvar - ju äldre är fisken. Dessutom ska inälvorna ha skarpa konturer och gå att urskilja på kroppen.

Hur filéar man fisk?

Rundfisk

Lägg fisken på en skärbräda. Stick in en vass kniv vid analöppningen och skär försiktigt upp mot huvudet. Dra ur inälvorna med fingrarna. Använd en kniv eller sax för att skrapa bort alla rester. Avlägsna sedan den tunna hinna som skyddar fiskens buk på båda sidor om ryggraden. Skölj noga. Ta ett stadigt tag i huvudet. Stick in en kniv bakom gälarna och låt kniven följa ryggbenet ända ner till stjärten. Vänd på fisken och gör på samma sätt på den andra sidan av fisken. Skär bort småbenen från filéerna. Om du vill ha skinnfria filéer, så lägg fisken med skinnet nedåt. Håll i skinnet med ena handen och låt kniven glida mellan skinnet och fiskköttet nere vid stjärten och ända upp, tills skinnet är av.

Plattfisk

Skär ett V-format snitt bakom huvudet. Skär längs ryggraden utan att skära av den. För in kniven längs ryggraden och skär försiktigt ut på sidorna av fisken, Skär parallellt med benen, tills filén lossnar. Vrid fisken och gör samma sak på den andra sidan. Vänd fisken och gör samma sak på den sidan. Lägg en filé med skinnsidan nedåt och skär loss en liten bit från stjärtänden. Håll i skinnet med ena handen och låt kniven glida mellan skinnet och fiskköttet nere vid stjärten och ända upp tills skinnet är av. Vinkla kniven lite nedåt mot skinnet.

Upp

Vilka kryddor passar till fisk?

Salt och peppar. Sen kan du smaksätta tex med citron, vitlök eller hackad dill. Krångla inte till det när du lagar fisk, fisken i sig själv smakar mycket men glöm aldrig saltet.

Var köper man bra fiskar

Hos fiskhandlaren på tex tisdagen eller onsdagen, då veckans fångst har levererats till fiskhandlaren.

Ska man köpa hel eller filéad fisk

Det beror på vad man ska göra med fisken. Ska du koka en god fisksås så ska du köpa hel fisk för då kan du koka fiskbuljong på benen när du rensat fisken. Kan du inte rensa och filéa fisken, kan du köpa filéer. Annars kan du be fiskhandlaren rensa fisken, och då kan du ta med dig fiskbenen hem och koka din fiskbuljong som du själv vill ha den. Jämför priset.

Hur steker man fisk utan att den går sönder?

Använd en stor stekpanna och en stor eller två små stekspadar. Stek fisken på svag värme 1 gång på vardera sida så riskerar du inte att fisken går sönder.

Upp

Koktider

Den kortare koktiden avser torsk, kolja och vitling.

Rundfiskar:

4 cm tjock fisk ca 8-10 minuter
5 cm tjock fisk ca 15-20 minuter
6 cm tjock fisk ca 20-25 minuter

Plattfiskar:

2 cm tjock ca 6 minuter
3 cm tjock ca 12 minuter

Vilka sätt kan man laga fisk på?

Steka

Stek fisken i smör eller margarin. Panera gärna fisken med en dubbelpanering. Salta och peppra.


Pochera

Att småkoka i sjudande vätska ca 93 - 94 grader. Fisk brukar pocheras i fiskbuljong eller i vin. Fisken bevarar sin saftighet och smak väldigt bra.


Ugnssteka

Kort och gott - fisk i ugn!


Papper

Fjälla och rensa fisken. Krydda med salt, peppar, morötter och purjolök. Blötlägg hela dagstidningar så att de blir genomblöta. Lägg fisken på tidningen och rulla ihop det hårt. Lägg paketet på kolglöd. Rör om ofta så att glöden hela tiden nuddar paketet. Servera med kokt potatis.


Foliepaket

Fisk som läggs på en bit folie tillsammans med kryddor och tex en klick smör. Baka i ugn eller över kolglöd.


Inkokt

Man kokar upp fisken i en lag som består av vatten, vin, morötter, rotselleri, purjolök, salt och peppar och låter den sjuda i ett par minuter. Låt kallna i lagen.

 


Koka

Koka tex piggvar med vatten, kryddor eller fiskbuljong.


Varmröka

Nästan all fisk kan rökas. Innan rökning rensas fisken och gnids in med salt. Små fiskar får stå och dra ur lake i ca 30 minuter, medan medelstor fisk får ligga i  2 - 3 timmar och stor fisk får ligga över natten. Torka av fisken noga och låt lufttorka ett par timmar. Använd en röklåda (går att göra själv om man vill). Lägg rökspån i botten på kärlet och tänd på. Lägg fisken på gallret och sätt på locket. Sill, ål och makrill är klara efter ca 10 - 15 minuter. Fisken blir både rökt ock kokt. Mycket gott med nyrökt fisk.


Kallröka

Kallrökningstemeraturen ligger på under 30 grader. Kallrökning kräver en rökgång på ca 5 meter för att röken ska vara kall när den når fisken. Kallrökt fisk är mildare i smaken än varmrökt.


Halstra

Grilla fisken på ett halster över öppen glöd.


Grava

Varva fiskfilé med salt, socker, peppar och dillkvistar. Låt stå kallt under press i ca 24 timmar
 

Recept
4 port

1 kg laxfilé (helst en mittbit) låt skinnet sitta kvar
4 msk grovt salt
4 msk socker
1 - 1/2 msk krossad vitpeppar
2 - 3 stora knippor färsk dill

Blanda socker, salt och peppar i en skål. Gnid in blandningen på laxen. Hacka dillen inklusive stjälkarna och fördela den på laxen, även på skinnsidan. Lägg ner laxen med skinnsidan uppåt i en form. Lägg på en tallrik och över den en tyngd som pressar ner laxen. Ställ in i kylen i ca 24 timmar. Vänd laxen 3 - 4 gånger under tiden.

Upp

 


Ångkoka

Att koka fisk i ånga från kokande vatten. Ett av de bästa sätten att ta till vara på saftighet och näringsvärden. Det finns en speciell "kastrull" som kallas vapör som man brukar använda.

Vad gör man med benen om man rensat fisken själv?

Kasta inte benen när du rensat fisken. Koka fiskbuljong på dom istället. Fiskbuljongen är bra att ha när du sedan kokar sås till fisken. Det går bra att frysa buljongen.

Kan man varmhålla fisk?

Ja, det kan man, men gör det helst inte. Fisk ska ätas direkt efter tillagningen då den är som godast.

Vågar man be om hjälp hos fiskhandlaren?

Absolut. Be fiskhandlaren att rensa och filéa din fisk eller bara dela den. Det kostar nog inte så mycket att få sin fisk rensad och filéad. Fiskhandlaren brukar inte protestera, dom är vana att det är många som frågar. Säger han att han inte har tid, så gå någon annanstans och köp fisken där istället.

Upp

Hur mycket fisk beräknar man per portion?

Man brukar beräkna ca 180 - 200 gram per person när det gäller rent fiskkött. Hel fisk med huvudet borta, beräknar man ca 250 gram per person eftersom benen väger en hel del. Fisken krymper ganska mycket när du tillagar den. Fråga fiskhandlaren om du köper fisk hos honom.

Hur panerar man fisk?

Du kan mjöla fisken och sedan steka den.
Du kan göra en dubbelpanering. Vänd fisken i mjöl, sedan i ägg och till sist ströbröd, stek den i rikligt med fett.

Näringvärden

Näringsvärde

 

 

Havsmus

(Privat bild © internetkokboken)

Detta är en havsmus som på latin heter holocé phali, en bottenfisk som lever på bl a räkor. Den har lång kropp med utdraget stjärtparti. Huden är naken med slemporer. Längd upp till ca 120 centimeter. Lever bl a i de djupare delarna av Skagerack.