2 dl madeiravin
1 dl vatten
4½ dl strösocker
1 kg plommon
Vatten till att skålla plommonen i
Koka madeira, vatten och socker
tills sockret har löst sig. Koka upp vatten i en kastrull och skålla
plommonen så att du kan ta bort skalet. Häll plommonen på en noga
rengjord burk med gummipackning och slå över lagen. Förvaras i kylskåp.
Gott till vaniljglass.
Upp
Chokladmousse
6 port
125 gr mörk choklad
3/4 dl vatten
2 st ägg
3 dl vispgrädde
1½ tsk frystorkat kaffe
3 msk florsocker
ev 3 msk konjak eller rom
Börja med att bryta chokladen i
mindre bitar och smält den i vattenbad över svag värme. Tillsätt sedan
kaffet och rör om väl. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan den
varma chokladsmeten under kraftig vispning. Vispa grädden ganska tjock och
blanda ihop med äggsmeten. Smaksätt ev med konjak eller rom. Häll upp
moussen i portionsglas och ställ kallt en stund.
Upp
Bananmousse
4 port
3 st mogna bananer
3 st äggulor
3 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
2 msk likör, punsch eller sherry
Börja med att mosa 2 1/2 banan noga,
spar den sista delen till garnering. Smaksätt sedan bananmoset med likör,
punsch eller sherry. Vispa äggulorna tillsammans med sockret. Blanda ihop
äggsmeten med bananmoset. Vispa nu grädden hårt och blanda ner den i moset.
Ställ in moussen i kylen ett par timmar. Garnera med bananen som du skivar i
tunna skivor.
Upp
Brylépudding
4-5 port
4 ägg
6 dl mjölk
4 tsk mjöl
1 1/2 msk socker
smaktillsats:
rivet skal av 1/2 citron
eller 1/2 msk vaniljsocker
såsen:
2 1/2 dl socker
3 msk kokhett vatten
Såsen:
Häll socker i en ren och torr
stekpanna och smält på svag värme under omrörning. När sockret är ljusbrunt
och fritt från klumpar är det färdigt.
Tillsätt det kokande vattnet lite i taget och rör tills såsen är jämn och
slät.
Häll upp såsen direkt i en något uppvärmd form och vrid den av och an, tills
den är jämnt överdragen av såsen.
Puddingen:
Vispa ägg, mjöl, mjölk och socker.
Häll upp i formen som Du hällde såsen
i och sätt på ett passande lock.
Grädda i ugnen i vattenbad
(vattenbadet gör Du genom att ta ex en djup plåt eller en ugnsfast skål och
häller vatten i så att vattnet når ca 1 cm upp på formen som Du ska grädda
i. Ställ in plåten med vatten i ugnen, så att den är varm när Du har vispat
ihop smeten). Ugnstemeratur ca 125 grader. Låt stå i ca 35-45 min beroende
på ugn. Prova med en sticka om den är klar, den ska vara fast. Låt puddingen
kallna. Stjälp upp försiktigt på ett fat.
Upp
Citronfromage
4 port
6 dl mjölk
4 msk socker
3 st ägg
8 msk pressad citron
3 1/2 tsk gelatinpulver
rivet skal av 2 citroner
Börja med att strö över
gelatinpulvret i citronsaften i en liten skål. Låt stå några minuter.
Ställ skålen i en kastrull med hett vatten och värm långsamt upp under
omrörning tills gelatinet har löst sig. Tag bort skålen och låt svalna
något. Separera nu äggulorna från vitorna. Vispa äggulor och socker
pösigt. Värm mjölken tills den nästan kokar och häll den över
äggblandningen under oavbruten vispning. Häll tillbaka smeten i den
ursköljda kastrullen och värm på svag värme under ständig omrörning
tills den tjocknat. Låt den inte koka. Ta av kastrullen och låt svalna
något (fortsätt att röra då och då). Rör ner den flytande
gelatinblandningen. Vispa sedan äggvitorna till hårt skum och vänd ner
detta i citronkrämen. Ställ tillbaka krämen på spisen och värm till det
nästan kokar. Skölj ur en form med vatten och häll i smeten. Låt svalna
och stoppa sedan in den i kylskåpet i 3-4 timmar. När Du sedan ska äta
fromagen så doppar Du formen i hett vatten så att den lossnar lätt.
Garnera med halverade citronskivor.
Upp
Gratinerade äpplen
4 - 5 port
1 kg syrliga äpplen
1-2 dl socker
1 1/2 dl gräddfil
1 st hel vaniljstång
6 st stora spröda mandelkakor
1 msk smör eller margarin
smör eller margarin till formen
Börja med att skölja och skala
äpplena. Dela äpplena mitt itu och tag bort kärnhuset. Tag hälften av
äpplena och dela i klyftor. Koka sedan äppelhalvorna i sockerlag (som
består av 3 dl socker och 1 dl vatten) och en 1/2 vaniljstång, tills
äpplena är mjuka. Låt äpplena rinna av. Koka resten av äppelklyftorna i
ytterst lite vatten och socker samt resterande vaniljstång. Koka tills
det blir ett fast äppelmos av det hela. Låt moset svalna. Tag nu upp
vaniljstången och rör ner gräddfilen. Smörj en ugnsfast form med smör
eller margarin. Lägg äppelmoset i formen och lägg de andra väl avrunna
äppelhalvorna över med den runda sidan uppåt. Krossa mandelkakorna över
äppelhalvorna och klicka ev på lite smör. Grädda i 225 graders ugn i ca
15-20 minuter eller tills ytan är gyllenbrun och knaprig.
Upp
Marinerade
jordgubbar
1 l färska jordgubbar
4 tsk florsocker
2 dl vitt vin
Börja med att rensa och skölja
jordgubbarna. Skiva sedan jordgubbarna. Lägg gubbarna i portionsskålar.
Pudra över florsockret och häll över vinet. Låt stå i minst 30 minuter
före servering. Gott till glass.
Upp
Katrinplommonkaka
4 port
150 gr katrinplommon
3 ägg
1/2 dl socker
20 sötmandlar
Koka katrinplommonen tills dom är
mjuka och kärna ur dom. Skålla och hacka mandeln. Rör socker och
äggulorna poröst och tillsätt grädden lite i sänder. Vispa vitorna till
hårt skum och vänd försiktigt ner i äggsmeten. Lägg plommonen i en smord
ugnsfast form och strö över mandel. Häll äggsmeten i formen och grädda
kakan i vattenbad i 175 graders värme i ca 40 minuter. Servera kakan
varm eller kall tillsammans med vispad grädde eller glass.
Upp
Karamellkräm
1 dl kokande vatten
1/2 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
3 msk maizenamjöl
4 msk socker
Börja med att bryna sockret i en
torr stekpanna. Häll i vattnet och låt sockret smälta i detta. Värm
sedan mjölken i en kastrull. Tillsätt sockerblandningen. Rör sedan ut
maizenamjölet i lite mjölk. Häll redningen i kastrullen och låt det koka
upp under omrörning. Smaksätt med vaniljsockret. Häll upp i
portionsskålar eller i en skål och låt kallna. Garnera med vispad grädde
och grovt hackad nougat.
Upp
Lingonparfait
4-6 pers
3 1/2 dl rårörda lingon eller
lingonsylt
1/2 dl socker
2 äggulor
2 äggvitor
3 dl vispgrädde
4 msk gin (kan uteslutas)
Rör äggulor och socker poröst och
blanda i lingon och ev gin. Vispa grädde och äggvitor till skum och vänd
ner i lingonsmeten. Häll upp i en form och ställ in i frysen i minst 3
timmar
Upp
Milkshake
Shake 1
1 dl kall mjölk
3 msk chokladglass
1/2 dl kallt kaffe
1 msk vaniljsocker
Blanda ihop alla ingredienser
eller kör i mixer, servera drinken kall.
Shake 2
2 dl mjölk
2 msk lingonsylt
Blanda ihop alla ingredienser
eller kör i mixer, servera drinken kall.
Shake 3
1 1/2 dl kall mjölk
2 msk äppelmos
1/2 dl Ginger Ale
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
Blanda ihop alla ingredienser
eller kör i mixer, tillsätt gärna krossad is, servera drinken iskall.
Shake 4
1 dl kall mjölk
1/2 dl vaniljyoghurt
1 st äggula
1/2 dl apelsinjuice
1/4 banan
Vispa upp äggvitan tills den
nästan är vit. Mosa bananen och blanda sedan i alla ingredienser i
äggsmeten. Serveras också kall.
Shake 5
1 dl mjölk
5 msk vaniljglass
1 dl blåbärssoppa
Blanda ihop alla ingredienser
eller kör i mixer, servera drinken kall.
Shake 6
2 dl kall mjölk
1 tsk snabbkaffe
2 msk chokladpulver
1/2 banan
2 tsk kanel
vispad grädde efter behov
Mosa bananen. Rör samman övriga
ingredienser och tillsätt den mosade bananen. Toppa shaken med vispad
grädde och pudra över kanelen. Servera drinken kall.
Shake 7
1 dl mjölk
1/2 dl chokladglass
1/3 banan
1 msk koncentrerad apelsinjuice
1 tsk chokladpulver
Mosa bananen och blanda ihop alla
ingredienser eller kör i mixer, servera drinken kall.
Shake 8
1 dl mjölk
1/2 dl vaniljglass
1/3 banan
punsch efter smak
Mosa bananen, kör mjölk, glass
och banan i mixer, smaka av med punschen.
Upp
Enkel moccamousse
4 port
1/2 dl starkt kokt eller bryggt
kaffe
150 gr blockchoklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
Börja med att smälta chokladen i
en kastrull tillsammans med kaffet. Låt svalna. Rör ner äggulorna i
chokladsmeten. Vispa sedan grädden och blanda försiktigt ner den i
smeten. Häll upp i portionsskålar och ställ in den i kylskåpet ett par
timmar. Servera gärna med vispad grädde till.
Upp
Rabarberkräm
500 gr rabarber
3 dl vatten
1 1/2-2 dl socker
2 msk potatismjöl
Skölj, skala och skär rabarbern i
2 cm stora bitar. Koka upp vatten och socker. Lägg i rabarbern och koka
den mjuk. Rör ut potatismjölet i lite vatten och tillsätt mjölet i en
fin stråle under omrörning. Låt krämen koka upp. Häll upp i portionsskål
och strö över lite socker.
Upp
Rödvinsglaserade
päron
8 st fasta päron med stjälk
2 dl rödvin
2 dl socker
1 kanelstång
2 st hela nejlikor
tunt skal från 1 apelsin
tunt skal från 1 citron
Skala päronen men låt stjälkarna
vara kvar. Blanda ihop rödvin, kanel, nejlikor, och skalet från
apelsinen och citronen till en lag. Ta fram en gryta och ställ ner
päronen ståendes med stjälken uppåt. Häll nu i lagen och lägg på ett
lock. Koka päronen på mycket svag värme tills dom är mjuka i köttet. Tag
upp päronen när de är klara och ställ på ett uppläggningsfat. Tillsätt
sockret i lagen och låt koka på svag värme tills den börjar bli lite
trögflytande. Sila den färdiga såsen och ös över de varma päronen.
Serveras ljumma eller kalla med vaniljglass eller vispad grädde till.
Upp
Chokladsås
4 port
1 1/4 dl kakao
1 1/4 dl socker
1 dl vatten
Koka alla ingredienser under
omrörning i ca 5 minuter.
Kan serveras både varm och kall. Blir såsen för tjock när Du serverar
den kall, kan den spädas med mjölk eller lite vatten.
Upp
Vaniljsås
1 ägg
1 msk socker
4 dl mjölk eller grädde
1 msk vaniljsocker
2 tsk potatismjöl
Blanda alla ingredienser
utom vaniljsocker i en kastrull (får ej vara aluminium). Sjud på svag
värme under omrörning tills såsen tjocknat. Såsen får absolut inte koka
då den kan skära sig. Lyft av kastrullen och vispa då och då tills den
svalnat. Smaksätt med vaniljsockret.
Upp
Jordgubbar med balsamvinäger
1 liter jordgubbar
2 msk balsamvinäger
4 msk florsocker
Blanda vinäger och florsocker. Skiva
jordgubbarna och blanda i dom. Ställ in i kyl ca 4-5 timmar. Serveras med
vaniljglass.
Upp
Ananaspaj
Pajdeg:
150 gr smör eller margarin (rumsvarmt)
3 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
Fyllning
1 liten burk crème fraiche
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 medelstor burk krossad ananas
Blanda mjölet med bakpulvret och
tillsätt det rumsvarma smöret. Blanda tills du fått en degliknande
konsistens, det gör ingenting om det är lite smuligt. Blanda i sockret.
Tryck ut degen i en smord form. Häll av ananasen i ett durkslag eller i en
silduk (kan med fördel hällas av dagen före, ställ in i kylskåpet. Ananasen
måste vara så torr som möjligt). Blanda crème fraiche, ananas, vaniljsocker
och socker i en skål. Häll upp blandningen över pajskalet och grädda i ugn på
200 grader i ca 30 minuter. Gott med vaniljglass till.
Upp
Äppelkaka med
vaniljsås
2 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl kall mjölk
50 g smält smör
Äppelklyftor (tunna)
Socker och kanel
Vaniljsåsen:
1 ägg
1 msk socker
4 dl mjölk eller grädde
1 msk vaniljsocker
2 tsk potatismjöl
Häll smöret och mjölken i en bunke
och blanda ner vetemjöl, socker och bakpulver. Rör till en slät smet. Häll
smeten i en ugnsfast form och lägg äppelklyftor i smeten. Sockra på äpplena
och strö över kanelen. Grädda i mitten på ugnen i 200°C i cirka 25 minuter
Vaniljsåsen
Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull (får ej
vara aluminium). Sjud på svag värme under omrörning tills såsen tjocknat.
Såsen får absolut inte koka då den kan skära sig. Lyft av kastrullen och
vispa då och då tills den svalnat. Smaksätt med vaniljsockret.
Upp
Pumpa och morotspaj
100 gr smör eller margarin
2 1/2 dl socker
3 st ägg
200 gr pumpa
200 gr morötter
3 dl mjöl
2 tsk kanel
2 tsk bakpulver
Kräm:
250 gr kesella
25 gr smör eller margarin
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Rör smör och socker pösigt och rör i
ett ägg i taget. Skala och riv pumpa och morötter fint. Rör ner detta i
äggsmeten. Blanda mjöl, kanel, och socker och blanda ner i smeten. Häll
smeten i en smord, ströbröad form ca 24 cm i och grädda i nedre delen av
ugnen i ca 40 minuter. Smält smöret till krämen och låt det svalna. Rör ner
kesella, florsocker och vaniljsocker och ställ in krämen i kylen en stund.
Stjälp upp den färdiggräddade kakan och låt den kallna. Bred krämen över
kakan och ställ in den i kylen till du ska servera den.
Upp
Saffranspäron
ca 1 1/2 kg fasta päron
1 liter vatten
8 dl socker
2 paket saffran
Koka vatten, socker och saffran i ca
2 minuter. Skala päronen noga med en potatisskalare. Dela päronen i halvor
och ta ur kärnhuset. Lägg i päronhalvorna i saffranslagen och koka upp. Sjud
päronen tills de blir mjuka. Kan ätas både ljumna och kalla, kanske med en
kula vaniljglass till. Päronen kan hällas på tättslutande burkar tillsammans
med saffranslagen och förvaras i kylskåp.
Upp
Rabarberpaj
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
50 gr smält smör
rabarber
potatismjöl
Dela rabarbern i små medaljonger
(skivor) och lägg i en smord pajform. Strö över ett tunt lager med
potatismjöl och 1/2 dl socker. Smält smöret i en kastrull och tillsätt
övriga ingredienser. Rör ihop och klicka ut på rabarbern. Grädda i nedre
delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. Serveras med vaniljsås eller
glass.
Upp
Jordgubbstårta
Bottnar:
2 ägg
2 dl socker
1½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl hett vatten
Vaniljkräm:
2
äggulor
2 dl kaffegrädde
1 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
1 vaniljstång
Garnering:
Jordgubbar
3 dl grädde
Smörj och bröa en form. Vispa
upp ägg och socker. Blanda ihop mjölsorterna, bakpulver, vaniljsocker
och tillsätt det i äggsmeten tillsammans med vattnet. Häll smeten i formen
grädda nederst i ugnen i ca 30-35 min
i 200 grader eller i varmluft 175 grader.
Ta ur bottnarna när dom kallnat och skär den i tre jämntjocka skivor.
Gör sedan vaniljkrämen.
Blanda äggulor, kaffegrädde, strösocker och potatismjöl i en kastrull.
Dela en vaniljstång på längden och skrapar ur alla kärnor. Lägg i
stången och kärnorna i kastrullen och
sjud detta under omrörning tills det har tjocknat. Den får inte
koka. Ställ krämen i ett vattenbad med kallt vatten för att svalna. Rör
om då och då. När krämen har kallnat plockar du bort vaniljstången.
Bred ut kall vaniljsås på bottnarna
och lägg på skivade jordgubbar på första och andra lagret på tårtan. Vispa
grädden och täck tårtan, garnera med delade, skivade och hela jordgubbar.
Kom ihåg en sak, garnera inte tårtan för tidigt för då kan jordgubbarna
vattnas ur och tårtan blir inte så snygg med röda fläckar.