Chiliguiden
tepin
Fresno
amarillo
Peperoni
Cayenne
Piri
piri
Jalapeno
Serrano
Poblano
Chili Negro
Guero
Chili Guajillo
Pasilla
Var försiktig när du
använder chilifrukter. Använd helst plasthandskar. Du kan rensa frukten i
rinnande kallt vatten. Peta dig absolut INTE i ögonen, det svider enormt.
Tepin
Tepinfrukten är liten och
tunn. Den är ca 1 centimeter lång. Frukten är röd. Används oftast
som torkad och passar bra i thailändsk mat. Styrkan på frukten är
mycket het.
Upp
Fresno
Fresnofrukten kan liknas med
jalapeno men har ett tunnare fruktkött. Frukten är söt i smaken och kan
finnas i både het och mycket het variant. Avvänds ofta till salsa och
smaksatt vinäger.
Upp
Amarillo
Amarillon kommer ursprungligen
från Sydamerika. Frukten är ganska lång och bred. Frukten är
lite syrlig i smaken och har en medelhetta. Används ofta i salsa och
till fisk.
Upp
Peperoni
Peperonifrukten kan bli ca 10
lång och 4 centimeter tjock. Lite söt i smaken och fyllig medelstark
smak. Används ofta till wokad mat.
Upp
Cayenne
Cayennefrukten är lång och smal,
den kan bli ca 10-15 centimeter. Mycket stark. Används ofta som torkad
och malen.
Upp
Piri piri
Piri piri är den en av dom
minsta chilifrukterna. Frukten är röd eller grön och ca 2-4 cm lång.
Styrkan i denna sort är mycket het. Används ofta i grytor, såser,
inlagda och i wok.
Upp
Jalapeno
Jalapeno är en mexikansk chilifrukt som oftast läggs in i lag och
konserveras. Jalapenosen är ganska tjock och blir ca 6 centimeter lång. När
frukten torkas går den under namnet Chipotle.
Upp
Serrano
Serrano är en liten smal och stark chilifrukt. Finns både som röd och grön.
Används bland annat i Guaccamole.
Upp
Poblano
Poblano är en chilifrukt som blir ca 12 centimeter lång. När frukten torkas
så går den under namnet Ancho.
Upp
Chili Negro
Chili Negro kallas ofta för Chilaca. Frukten är ganska lång. Chili Negron är
ganska mörk i färgen och den är stark i smaken.
Upp
Guero
Guero är en stark chilifrukt. Används ofta inlagda men absolut inte torkade.
Upp
Chili Guajillo
Är den mest använda torkade chilifrukten i Mexiko. Den är ganska slät och
har ett hårt mörkt skal. Frukten är ganska smal och ca 12 centimeter lång.
Medelstark med en skarp smak.
Upp
Pasilla
Pasilla är den torkade versionen av
färsk Chili Negro. Pasillan är svart
till utseendet och är ca 2-3 centimeter smal och upp till ca 15 centimeter
lång. Finns både som mild och stark. Smaken är fyllig.
|