Matrecept

Bakrecept

Julsidor

Övrigt

 


Vill du att ditt företag ska synas här, kontakta oss.


 

 

 

Chiliguiden

tepin
Fresno
amarillo
Peperoni
Cayenne
Piri piri

Jalapeno
Serrano
Poblano
Chili Negro
Guero
Chili Guajillo
Pasilla

Var försiktig när du använder chilifrukter. Använd helst plasthandskar. Du kan rensa frukten i rinnande kallt vatten. Peta dig absolut INTE i ögonen, det svider enormt.


Tepin

Tepinfrukten är liten och tunn. Den är ca 1 centimeter lång. Frukten är röd. Används oftast som torkad och passar bra i thailändsk mat. Styrkan på frukten är mycket het.

Upp

Fresno

Fresnofrukten kan liknas med jalapeno men har ett tunnare fruktkött. Frukten är söt i smaken och kan finnas i både het och mycket het variant. Avvänds ofta till salsa och smaksatt vinäger.

Upp

Amarillo

Amarillon kommer ursprungligen från Sydamerika. Frukten är ganska lång och bred. Frukten  är lite syrlig i smaken och har en medelhetta. Används ofta i salsa och till fisk.

Upp

Peperoni

Peperonifrukten kan bli ca 10 lång och 4 centimeter tjock. Lite söt i smaken och fyllig medelstark smak. Används ofta till wokad mat.

Upp

Cayenne

Cayennefrukten är lång och smal, den kan bli ca 10-15 centimeter. Mycket stark. Används ofta som torkad och malen.

Upp

Piri piri

Piri piri är den en av dom minsta chilifrukterna. Frukten är röd eller grön och ca 2-4 cm lång. Styrkan i denna sort är mycket het. Används ofta i grytor, såser, inlagda och i wok.

Upp

Jalapeno

Jalapeno är en mexikansk chilifrukt som oftast läggs in i lag och konserveras. Jalapenosen är ganska tjock och blir ca 6 centimeter lång. När frukten torkas går den under namnet Chipotle.

Upp

Serrano

Serrano är en liten smal och stark chilifrukt. Finns både som röd och grön. Används bland annat i Guaccamole.

Upp

Poblano

Poblano är en chilifrukt som blir ca 12 centimeter lång. När frukten torkas så går den under namnet Ancho.

Upp

Chili Negro

Chili Negro kallas ofta för Chilaca. Frukten är ganska lång. Chili Negron är ganska mörk i färgen och den är stark i smaken.

Upp

Guero

Guero är en stark chilifrukt. Används ofta inlagda men absolut inte torkade.

Upp

Chili Guajillo

Är den mest använda torkade chilifrukten i Mexiko. Den är ganska slät och har ett hårt mörkt skal. Frukten är ganska smal och ca 12 centimeter lång. Medelstark med en skarp smak.

Upp

Pasilla

Pasilla är den torkade versionen av färsk Chili Negro. Pasillan är svart till utseendet och är ca 2-3 centimeter smal och upp till ca 15 centimeter lång. Finns både som mild och stark. Smaken är fyllig.